Daniel Radcliffe točí dokument so svojím kaskadérskym dvojníkom.Twitter/hbodocs/
StoryEditor

Daniel Radcliffe točí dokument so svojím kaskadérskym dvojníkom. Ten ochrnul, keď ho zastupoval pri jednej zo scén v Harry Potterovi

Michal Čiernik26.10.2023., 08:00h

Pri natáčaní filmu Harry Potter a Dary smrti došlo k nehode, pri ktorej dvojník Daniela Radcliffa utrpel vážne zranenie. Teraz spolu točia dokumentárny film, ktorý nahliadne do kaskadérovho života.

Lajkuj Brainee.sk na

David Holmes bol dospievajúci gymnasta z Essexu, keď získal rolu, ktorá sa len tak neodmieta. V prvých šiestich filmoch bol obsadený ako Radcliffov kaskadér a mal za úlohu urobiť všetky riskantné momenty, ktoré hlavná hviezda nedokázala.

Jeho život sa však navždy zmenil počas šialenej nehody pri scéne z prvej časti filmu Harry Potter a Dary smrti.

Tragická nehoda

V jednej zo scén mal Harry letieť vzduchom v dôsledku explózie. Tento kúsok však mal za herca spraviť jeho kaskadér Holmes.

Katastrofa sa udiala v štúdiách Warner Bros v Leavesdene v Herts v januári 2009. Pri scéne bol dvojník pripevnený s pevným lánom, ktoré ho vtiahlo do steny aby napodobnili efekt výbuchu. Po páde na podložku však kaskadér vedel, že niečo nie je v poriadku. „Narazil som do steny a potom som pristál na nárazovej podložke pod ňou. Môj kaskadérsky koordinátor ma chytil za ruku a povedal: "Stlač mi prsty". Mohol som pohnúť pažou, aby som ho chytil za ruku, ale nedokázal som mu stlačiť prsty,“ opísal nehodu David pre Mirror.

image

GALÉRIA After all this time? Always. Zomrel predstaviteľ Dumbledorea, je tak už 25. zosnulý herec zo ságy o Harry Potterovi

David bol urýchlene prevezený najprv do miestnej Watfordskej všeobecnej nemocnice, odkiaľ ho transportovali do Kráľovskej národnej ortopedickej nemocnice v Stanmore v severozápadnom Londýne. Tam mu lekári povedali, že bude ochrnutý od hrudníka nadol, len s obmedzenými pohybmi rúk.

Od nehody, ktorá mu spôsobila celoživotnú paralýzu, sa David Holmes venuje zvyšovaniu povedomia o práci kaskadérov. Bývalý kaskadér Harryho Pottera založil svoju vlastnú produkčnú spoločnosť a má podcast Cunning Stunts, kde robí rozhovory s týmito akčnými špecialistami.

David sa objavil vo všetkých filmoch o Harrym Potterovi od Kameňa mudrcov v roku 2001 až po nehodu v roku 2009. Za takú dobu si so slávnymi hercami vybudoval silné vťahy. „Bol to úžasný zážitok. Páčilo sa mi to a s Danom bola absolútna radosť pracovať. Herci a štáb boli ako druhá rodina a s mnohými z nich zostávam v kontakte dodnes,“ prezradil.

Nový dokument

Toho dôkazom je aj nový dokument od spoločnosti Sky a HBO s názvom David Holmes: The Boy Who Lived. Film, v ktorom bude Daniel Radcliffe výkonným producentom, bude mapovať Holmesov život pred aj po nehode.

„Počas nasledujúcich desiatich rokov si títo dvaja vytvoria nerozlučné puto, ale v predposlednom filme tragická nehoda na pľaci zanechá Davida paralyzovaného s devastačným poranením chrbtice, ktoré mu prevráti svet hore nohami,“ cituje portál Ladbible synopsiu dokumentu.

Dokument použije úprimné osobné zábery natočené za posledné desaťročie, materiál zo zákulisia Holmesovej kaskadérskej práce, scény z jeho súčasného života a intímne rozhovory s Davidom, Radcliffom, priateľmi, rodinou a bývalým štábom. David Holmes: The Boy Who Lived bude mať premiéru 15. novembra, na HBO Max.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:51