Tieto kultové zahraničné horory sa točili na SlovenskuLionsgate/
StoryEditor

Pre tvorcov je Slovensko tajomným miestom. Možno si ani netušil, že tieto scény v známych hororoch sa natáčali u nás

Michal Čiernik23.10.2023., 09:30h

Slovenská tajuplná príroda či historická architektúra zlákala nejedného známeho režiséra. Možno ani netušíš, že aj scény z týchto hororových filmov sa natáčali na Slovenksu.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý Slovák a špeciálne východniar vždy spozornie pri ikonickej scéne so sochou anjela z filmu Za nepriateľskou líniou, ktorá sa nakrúcala v obci Háj neďaleko Košíc. Slovenskí fanúšikovia fantastických filmov si zase určite spomínajú na Dračie srdce z roku 1996, v ktorom sa objavili scény z Čachtického hradu, Strečna či Spišského hradu.

Vedel si však, že na Slovensku sa natáčali aj známe hollywoodske horory? Od toho najstaršieho, až po novodobé snímky pri ktorých tuhne krv v žilách.

Najstarší horor

Začneme asi z najväčšou hororovou klasikou. Ide o vôbec prvý čiernobieli nemý horor natočený v roku 1922 podľa predlohy, ktorou bol román Dracula írskeho spisovateľa Brama Stokera. Upír Nosferatu je považovaný za filmový skvost, ktorý určil smerovanie hororového žánru v kinematografickej tvorbe.

image

Tieto filmy ti otvoria oči. Režiséri z celého sveta prinášajú opačný pohľad na migračnú krízu cez skutočné ľudské osudy

Hlavnú úlohu baróna Orloka stvárnil nemecký herec Max Schreck. Väčšina deja sa odohrávala v Transylvánii, ktorú však vo filme nahradili slovenské lokácie. Jeden z najklasickejších hororov tak vznikal na Oravskom hrade, kde má aj stálu expozíciu, ale aj vo Vrátnej doline.

Vojenský hororový triler

V roku 1993 využil nádhernú zimnú krajinu nášho Tatranského národného parku známy francúzsky skladateľ a režisér hudobných videoklipov Laurent Boutonnat. Zložil napríklad prvé dva úspešné albumy francúzskej speváčke Alizée a spolupracoval s populárnou Mylène Farmer.

Jeho pokusy vo filmovej tvorbe však neboli také úspešné. Jeho prvý celovečerný film Giorgino, ktorý natáčal na Slovensku, mal rozpočet až 12 miliónov eur, no úspech mu nepriniesol. Hororový triler z obdobia po prvej svetovej vojne získal pozitívne ohlasy až u dnešných kritikov.

Kanibali v Tatrách

Horor Ravenous z roku 1999 priniesol do zasnežených Tatier hollywoodske esá ako Davida Arquettea známeho ako Deweyho Rileyho z Vreskotu, či Roberta Carlylea zo seriálu Kde bolo, tam bolo či Stargate Univers. Režisérka Antonia Bird sa vo filme inšpirovala skutočnými príbehmi ľudí, ktorí boli v ťažkých podmienkach prinútený ku kanibalizmu aby prežili. Príkladom je príbeh sprievodcu divočinou Alfreda Packera, tiež známeho ako Coloradský kanibal. Počas zimy 1874 sa priznal ku kanibalizmu, kedy ako jediný zo šesťčlennej skupiny, ktorá sa pokúsila cestovať cez pohorie San Juan na území Colorada prežil. Zvyšok svojho tímu zjedol.

Frankenstein

V roku 2003 vznikla na Slovensku jedna z najlepších filmových adaptácii svetoznámeho románu Mary Shellyovej o temnom vedcovi Victorovi Frankensteinovi. Dvojdielna miniséria sa u nás natáčala 54 dní. Okrem kolibských ateliérov využili aj kaštieľ v Malých Vozokanoch, skanzen slovenskej dediny v Martine, Terchovú, Čachtice, Devínsku Novú Ves, či samotnú Bratislavu.

Renomovaný britský televízny režisér Kevin Connor spojil vo filmoch hviezdy ako Alec Newman či Luke Goss so slovenskými hercami Milanom Bahúlom, Vladom Černým, Andym Hrycom, či Tomášom Maštalýrom. Najväčšiu hereckú príležitosť však dostala Monika Hilmerová, ktorá hrá jednu z členiek Frankensteinovskej rodiny.

Firemný masaker

Komediálny horor Firemný masaker: Hrôza v Maďarsku (v originále Severance). Oceňovaná čierna komédia od britského režiséra Christophera Smitha opisuje firemný teambuildingový víkend na chate v pohorí Mátra v Maďarsku, ktorý sa zmení na krvavú nočnú moru. Väčšina scén sa natáčala práve u našich južných susedov, podľa portálu IMDb však vo filme môžeš zbadať aj scény z Vysokých Tatier.

Kňažko ako ruský mafián

Nezabudnuteľný výkon Milana Kňažka v druhom pokračovaní Hostelu vyčarí úškrn na tvári asi každému Slovákovi. Hoci prvé dva diely Hostelu sa stali v zahraničí extrémne populárne, väčšina slovenských politických predstaviteľov však boli znázornením našej krajiny pobúrení.

Krvavý horor totiž ukázal Slovensko ako nebezpečné a zdevastované geto plné mafiánov. Americký režisér a scenárista pritom celú prvú a drvivú väčšinu druhej časti natáčal v Čechách. Údajne však nejaké zábery z druhej časti spravil aj v Bratislave.

Remake populárneho hororu

Oni, v originále The Strangers z roku 2008 dostane remake. The Strangers: Chapter 1 príde síce do kín až budúci rok, no my vieme, že Lionsgate v spolupráci so servisnou produkciou Rastislava Kurila Frame Film, už scény z Bratislavy a okolia natočili minulý rok.

Nový film Strangers bude sledovať hlavnú hrdinku, ktorá cestuje so svojím dlhoročným priateľom. Zrazu sa im pokazí auto a sú nútení stráviť noc v odľahlom Airbnb, kde ich od súmraku do úsvitu terorizujú traja maskovaní cudzinci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 17:28