Vedci odhalili najdesivejší hororový film v histórii.Twitter/ Filmupdates/
StoryEditor

Veľké odhalenie: Vedci určili, ktorý horor je najdesivejší. Účastníkom výskumu monitorovali srdcovú frekvenciu

Michal Čiernik21.10.2023., 11:30h

Vieš ktorý je najstrašidelnejší horor na svete? Vedci na to prišli. Zároveň odhalili najhrôzostrašnejšiu scénu v hororových filmoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Nevieš si vybrať poriadny horor, s ktorým zaručene vydesíš svoju polovičku? Vedci z projektu Science of Scare to spravili za teba. Odhalili totiž najstrašidelnejší horor všetkých čias.

Na výskum použili testovacia skupina 250 účastníkov vybavených monitormi srdcového tepu, ktoré sledovali ich životné funkcie počas každého filmu. Do zoznamu vybrali 50 najlepšie hodnotených hororových filmov. „Náš zoznam najdesivejších filmov je prevzatý zo zoznamov najlepších kritikov, návrhov fór a subredditov (najmä vďaka komunite r/horor), osobných a odborných odporúčaní,“ uvádzajú na svojej stránke. Hodnotili iba horory v anglickom jazyku.

image

HBO Max v októbri. Tešiť sa môžeš na pokračovanie obľúbených superhrdinov z Doom Patrol či druhú sériu 30 Coins

Projekt vznikol pred štyrmi rokmi, keď sa tím výskumníkov rozhodol urobiť rebríček najstrašidelnejších hororov v danom roku. Na zostavenie poradia pri tom používali iba srdcovú frekvenciu. V tomto pokuse zaradili aj ďalšiu metriku, rozptyl srdcovej frekvencie.

„Pri srdcovej frekvencii (BPM) platí, že čím vyššie číslo, tým rýchlejšie film rozprúdi krv našim divákom, čo je indikátor vzrušenia a strachu ako súčasť vášho inštinktu boja alebo úteku,“ uviedol projekt Science of Scare. „Na druhej strane rozptyl srdcovej frekvencie (HRV) meria čas medzi jednotlivými údermi vášho srdca. Čím nižší je rozptyl srdcovej frekvencie, tým viac boli naši diváci vystresovaní, čo je dobrý indikátor pomaly horiaceho strachu a hrôzy,“ vysvetlili.

Najhrôzostrašnejší film

Na prvom mieste zo strašidelným skóre 96 bodov zo sto sa umiestnil film Scotta Derricksona Sinister z roku 2012. Film sleduje vyhoreného autora skutočných krimi prípadov Ellisona Oswalda, ktorého stvárňuje Ethan Hawke.

Aby po desiatich rokoch konečne napísal nejaký bestseller, rozhodne sa napísať o nevyriešenom zabití zdanlivo obyčajnej rodiny. Aby sa lepšie vcítil do príbehu, rozhodo lsa aj s rodinou presťahovať do domu, kde došlo k danej tragédii. Na povale domu však objaví krabicu s filmami, ktoré odhalia viac ako si spisovateľ želal.

„Naše publikum zažilo pri sledovaní filmu 34-percentné zvýšenie srdcovej frekvencie, zo 64 úderov za minútu až po 86 úderov za minútu počas celého filmu, pričom pri najstrašidelnejšom momente filmu sa srdce rozbúchalo na 131 úderov za minútu,“ tvrdia výskumníci projektu.

„HRV medzi divákmi kleslo o 21 percent, čo je druhé najnižšie zo všetkých filmov na zozname, čo naznačuje perfektnú rovnováhu medzi prekvapivými momentmi a pomalým vystrašením,“ dodávajú výskumníci.

Najdesivejšia scéna

Vedci vrámci projektu zistili aj film, v ktorom sa nachádza najdesivejšia scéna zo všetkých. Hoci sa Insidious umiestnil na štvrtom mieste najstrašidelnejších filmov, vedci zistili, že film z roku 2010 mal celkovo najvyšší nárast srdcovej frekvencie. V priemere sa divákom rozbúchalo srdce až na 133 úderov za minútu.

Hororová scéna:

Príbeh Insidious sa sústreďuje na manželský pár, ktorého chlapec sa nevysvetliteľne dostane do komatózneho stavu a stane sa nádobou pre rôzne démonické entity v astrálnej rovine. Aj keď štúdia neodhaľuje konkrétnu scénu, podľa Daily Mail ide o časť, kedy sa nad ramenom Josha Lamberta objaví červený démon.

Tu je prvých desať najdesivejších hororových filmov:

  • 1 Sinister
  • 2 Host
  • 3 Skinamirink
  • 4 Insidious
  • 5 The Conjuring
  • 6 Hereditary
  • 7 Smile
  • 8 The Excorcism of Emily Rose
  • 9 Hell House LLC
  • 10 Talk To Me
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:17