Režiséri z celého sveta prinášajú opačný pohľad na migračnú krízu prostredníctvom skutočných ľudských osudov.The Green Border/
StoryEditor

Tieto filmy ti otvoria oči. Režiséri z celého sveta prinášajú opačný pohľad na migračnú krízu cez skutočné ľudské osudy

29.09.2023., 10:00h

Prinášame zoznam filmov, ktoré podporujú porozumenie a empatiu, a snažia sa ukázať, že nie všetky ľudské osudy v prebiehajúcej migračnej kríze sú rovnaké.

Lajkuj Brainee.sk na

Takzvaná migračná kríza je opäť v centre pozornosti. Médiá v posledných dňoch zaplavili správy o nelegálnych migrantoch, ktorí vo veľkom prekračujú naše hranice. To, že táto situácia nie je len čiernobiela, ako ju politici prezentujú, najlepšie vystihujú nasledujúce dokumentárne filmy.

Tento výber vydaných snímok za posledných 10 rokov rozpráva silné ľudské príbehy a odhaľuje realitu prebiehajúcej krízy. Sú to filmy, ktoré skôr spochybňujú hranice medzi „nami“ a „nimi“, riešia kolektívnu zodpovednosť a povzbudzujú divákov, aby prijali ich ľudskosť.

THE LAND BETWEEN

The Land Between dokumentuje cesty a pokusy subsaharských národov migrovať cez španielsko-marockú hranicu. Mesto Melilla, ktoré sa nachádza na severnom pobreží Maroka, je uznané ako suverénna španielska enkláva a stalo sa jedinou cestou pre afrických migrantov, ktorí hľadajú útočisko a európske občianstvo.

Tento film s jedinečným a bezprecedentným prístupom dokumentuje každodenný život týchto migrantov, ako aj extrémne násilie a neustále zlé zaobchádzanie, ktorým čelia zo strany marockých a španielskych úradov. The Land Between tiež skúma, ako a prečo sú ľudia pripravení riskovať všetko, aby opustili svoju krajinu a hľadali lepší život.

ZIELONA GRANICA (THE GREEN BORDER)

Film The Green Border , mal nedávno premiéru na filmovom festivale v Benátkach, kde získal Zvláštnu cenu poroty. Snímka odkazuje na lesy, ktoré tvoria územie nikoho medzi Bieloruskom a Poľskom. Tam sa utečenci z Blízkeho východu a Afriky zúfalo pokúšajú dostať do Európskej únie no ocitnú sa v pasci zákonov, na ktoré dohliada bieloruská a poľská vláda. 

image

Masové zabíjanie migrantov na hraniciach. Tisíce afrických utečencov hľadali lepší život, našli len smrť

Utečencov lákajú na hranicu s prísľubom bezpečného prechodu do EÚ. Realita je však taká, že sú politickými pešiakmi v zmanipulovanej hre organizovanej bieloruským diktátorom Alexandrom Lukašenkom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 15:11