Ako jeden hviezdny pár zmenil kultúru futbalu.Netflix/
StoryEditor

RECENZIA Ako jeden hviezdny pár zmenil kultúru futbalu. Beckham od Netflixu odhaľuje milionárske „problémy“ života s Posh Spice

Michal Čiernik06.10.2023., 12:00h

Nový dokument od Netflixu poteší každého fanúšika anglického futbalu, obzvlášť Manchestru United. Aj tí však možno zostanú šokovaní po jeho vzhliadnutí. Divákom totiž ponúka nahliadnuť pod milionársku pokrievku hviezdneho páru Davida a Victorie Beckham.

Lajkuj Brainee.sk na

Ikona svetového futbalu a dnes už aj módna a kultúrna hviezdna dovolila nahliadnuť filmovému štábu do svojej minulosti. Nová dokumentárna miniséria od Netflixu z dielne režiséra Fishera Stevensa odhaľuje Beckhamovu cestu ku sláve v štyroch vyše hodinových častiach.

Od malého talentovaného chlapca z Londýna, cez legendu Manchestru United až po zakladateľa futbalového klubu v Spojených štátoch. Dokument sa zameriava hlavne na vplyv futbalu na jeho súkromný život s vysnívanou superstar a zároveň vplyv Posh Spice na jeho športovú kariéru.

image

RECENZIA Oppenheimer je bomba. Film sa ti vryje pod kožu a odzbrojí ťa výnimočným vizuálom a hereckými výkonmi

Chalan z obyčajnej robotníckej rodiny, ktorého vychovala mama kaderníčka a otec montér kuchýň a extrémne zarytý fanúšik červených diablov. Keď bol David malý, otec sa bál, že bude v dospelosti nižšieho vzrastu. Dávali mu kvôli tomu jesť surové vajcia a piť Guinness. Jeho najlepší kamarát bola futbalová lopta, ktorú mal na záhrade za domom prilepenú k nohe každý jeden deň. A keď sa k veľkému talentu pridá ešte poctivý tréning, vznikne športovec svetových kvalít.

Posh Spice

Keď však hrávaš profesionálny futbal v Anglicku na najvyššej úrovni, stáva sa z teba hviezda, celebrita, vzor, ktorý musí futbalu prispôsobiť aj súkromný život. A práve tým sa Beckham preslávil ešte viac ako samotným športom.

Seriál dopodrobna rozpitváva jeho vzťah s vysnívanou bývalou Spice Girl Victoriou Adams, prezývanou Posh Spice. V 90. rokoch to bol hviezdny pár, ktorý nemal vo svete konkurenciu. Prirovnávali ho dokonca ku kráľovskému páru. To samozrejme so sebou prinášalo extrémnu pozornosť médií a fotografov. Na čo sa prominentný pár drvivú väčšinu dokumentu sťažoval a extrémny záujem paparazzov považovali za najhoršiu vec v živote, aká sa im stala. To sa však od dievčaťa, ktoré v 80. rokoch nosil otec do školy na Rolls-Royce, dalo očakávať.

A keď do toho urobíte chybu v najdôležitejšom zápase národného tímu, ktorá mohla za vypadnutie z Majstrovstiev sveta... Okrem novinárov vás začne nenávidieť aj celé Anglicko. Vyhrážanie sa vašej rodine únosom a zabitím a náboje v obálkach však sú cez čiaru, aj v tak futbalovej krajine ako je Anglicko.

Futbal mu nestačil

Dokument sa šikovne vyhýba väčšine čísiel, vďaka ktorým sa v roku 2013 stal David Beckham najlepšie zarábajúcim futbalistom na svete. Zábery a spovede jeho spoluhráčov z Old Trafford jasne odhaľujú jeho rozšafnosť a extrémnu záľubu v pekných veciach už od mladého veku, ktorá mu evidentne zostal až do dnes.

Na jednej strane seriál ocení väčšina futbalových fanúšikov, ktorí si užijú exkluzívne rozhovory s futbalovými legendami Manchestru United či Realu Madrid. A získajú pohľad do zákulisia klubov, v ktorých Becks pôsobil.

Tvorcovia sa vyhli niektorým Davidovým kontroverziám a nedali priestor ani jeho podnikateľskej či modelingovej kariére. Obyčajnému divákovi by sa mohla zatočiť hlava už len z prehliadky jeho šatníka. Na extrémne rozdiely dokument na záver poukázal pri jeho pôsobení v americkej MLS. V tíme LA Galaxy, zarábal za pár minút viac, ako všetci jeho spoluhráči za rok.

Táto autobiografická miniséria pohladí srdcia všetkým fanúšikom Red Devils. Pre ostatných to však môže vyznieť ako výsmech obyčajným ľuďom žijúcim v reálnom svete. Lebo ten, ktorý žijú milionárske futbalové hviezdy, je ako z inej galaxie. Chudák Viktoria - mala to ťažké, keď sa sťahovala do Ameriky a musela ísť kúpiť sama dom, bez Davida. Pozri si dokument a posúď sám, či ti v ňom náhodou niečo nechýba. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:32