Seriál Ahsoka sa vracia k starým koreňom populárnej ságy.Lucasfilm/
StoryEditor

RECENZIA Konečne Star Wars ako má byť. Seriál Ahsoka sa vracia k starým koreňom populárnej ságy

Michal Čiernik10.10.2023., 14:00h

Do sveta Star Wars sa vrátila žiara svetelných mečov. Seriál Ahsoka je skvelý návrat k pôvodným filmom a povinná jazda všetkých fanúšikov rádu Jedi.

Lajkuj Brainee.sk na

Star Wars bez svetelných mečov je ako pivo bez peny, jednoducho to nie je ono. Príkladom boli posledné či už seriálové alebo filmové diela zo slávnej franšízy. Nehovorím, že v nich rytieri bojujúci s legendárnymi zbraňami neboli, ale v porovnaní s pôvodnými filmami ich bolo menej. Seriál Ashoka to však mení a prináša, okrem iného, návrat k strhujúcim akrobatickým súbojom za sprievodu nestarnúceho zvuku plazmových čepelí.

image

Disney+ hlási nový rekord. Prvá epizóda Star Wars: Ahsoka sa stala svetovo najsledovanejším programom na platforme

Za týmito scénami však stojí kus tvrdej driny. „Trénovala som dve hodiny denne, sedem dní v týždni. A keď sme nakrúcali, natáčali sme sedem až 12 hodín bojových scén a potom som sa musela naučiť ďalší boj. Nikdy predtým som na ničom takom fyzickom nepracoval. Ale páčilo sa mi to, pretože taká je Ahsoka. Bol to úžasný mentálny, emocionálny a fyzický zážitok,“ prezradila pre Gizmodo predstaviteľka Ahsoky Rosario Dawson.

Aby boli súboje svetelných mečov dokonalé, dozerala na ne Ming Qiu, ktorú ako deväťročnú vzali do chrámu, kde desať rokov praktizovala bojové umenie wushu. Minq sa predstavila aj v seriáloch Boba Fetta a Mandaloriana, kde robila kaskadérku Fennec Shand.

Pokračovanie animáku

Ale pekne poporiadku. Ak si nevidel animovaný seriál Star Wars Rebels, budeš sa možno v tomto seriály trochu dosť strácať. Teoreticky totiž ide o priame pokračovanie príbehu, ktorý sa točí okolo Ezri Bridgera a posádky vesmírnej lode Duch. Kvôli istým súvislostiam sa oplatí mať napozeraný aj animovaný seriál Clone Wars.

Fanúšikovia, ktorý majú v malíčku všetky dejové linky do 10 roku ABY (Po bitke o Yavin), si tento seriál poriadne vychutnajú. Pre lepšie pochopenie priblížime, že dej Ahsoky sa deje približne súbežne s druhou sériou Mandaloriana.

A to, že sme Ahsoku prvýkrát mohli v hranom seriály vidieť práve v Mandalorianovi, nie je žiadne prekvapenie. Seriály sú totiž spolu s Boba Fettom schválne prepojené vďaka ich americkému režisérovi Daveovi Filonimu, ktorí plánuje osudy týchto postáv spojiť do jedného veľkého celovečerného finále. Oficiálne však žiadne bližšie informácie zverejnené nie sú.

Nová republika

Vráťme sa však k Ahsoke. Po jetpackoch, beskarovej ocely, blasteroch a zlodejoch prichádzajú konečne na scénu skutoční bojovníci, kvôli ktorým má Star Wars toľko fanúšikov. Aj keď technicky v tomto období nájsť regulárne vycvičeného majstra Jedi je veľmi ťažké Ahsoka Tano (Rosario Isabel Dawson) má k tomuto titulu ale najbližšie.

Bývalá padavanka samotného Anakina Skywalkera je momentálne podľa všetkého najmocnejšou Jedi, ktorá pomáha vybudovať Novú republiku, tesne po páde Galaktického Impéria. K nej sa v príbehu pridá aj jej bývalá - budúca, (majú dosť komplikovaný vzťah), padavanka Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo). A v druhej polovici seriálu aj ďalší Jedi Ezra Bridger (Eman Esfandi).

Chrbát im kryje z postu genrálky, fanúšikom Star Wars Rebels dobre známa, Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead). V seriály sa objavia aj známe postavy ako robot C3PO, senátorka Mon Mothma, kapitán eskadry X-wingov Carson Teva a v neposlednom rade aj sám legendárny Anakin Skywalker (Hayden Christensen).

Rozhodne sme sa nenudili

V strhujúcich ôsmych častiach sa nebojácny tím snaží prekaziť návrat Veľkoadmirála Thrawna. Veľké plus si zaslúži tento seriál za naozaj napínavé časti, v ktorých sa na úkor nudných dialógov a vysvetľujúcich sekvencií, vždy niečo dialo. Pre diváka, ktorý však nevidel Star Wars Rebels alebo Clone Wars, to mohlo byť miestami negatívum.

Akčné scény sa striedali s epickými prvkami otvoreného vesmíru a pre Star Wars typickými úsmevnými vsuvkami v podobe robota Huyanga či novej rozkošnej mimozemskej rasy Noti. To všetko podčiarkovala trefná hudba od skúseného Kevina Kinera, ktorý robil melódie do štyroch animovaných seriálov Star Wars a ocenený bol za hudbu v  CSI: Miami , Narcos: Mexico či Walker, Texas Ranger.

Posledná časť prvej série naznačuje, že sa určite nejedná o koniec tohto seriálu. Či sa však dočkáme originálnej druhej série Ahsoky, alebo to režisér Filoni nejako spojí už do spomínaného filmu, na to si musíme počkať. Každopádne pokračovanie bude zrejme bez zosnulého Raya Stevensona, ktorý stvárnil tajomnú postavu, bývalého Jedi Bayalana Skolla, ktorý prešiel na stranu zla. A podľa záverečnej scény by sa s touto postavou malo počítať aj do budúcna.

Režisér Dave Filoni však rozhodne svojimi seriálmi prispel veľmi podarenou troškou do rozsiahleho sveta Star Wars. A môžeme sa len tešiť, ako ešte vyšperkuje osudy svojich postáv.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:05