Záber z filmu BarbieWarner Bros. Studios
StoryEditor

RECENZIA Barbie je film, ktorý rozhodne musíš vidieť. Do kina si však so sebou budeš musieť niečo zobrať

Miroslav Kamody19.07.2023., 12:00h

Filmová cesta do ružového sveta plného dokonalých bábik nie je dokonalá, no skutočne sa vydarila. Filmová Barbie sa zrejme stane najväčším blockbusterom tohto leta.

Lajkuj Brainee.sk na

Niekoľkomesačné čakanie je definitívne na konci a ružový trend na sociálnych sieťach vrcholí. Do kín už vo štvrtok (ak nerátame predpremiéry) vtrhne filmová Barbie, ktorá je jedným z najočakávanejších projektov roka. Ako sa teda cesta do sveta ružovej (ne)dokonalosti podarila?

Snímka začína v ružovom Barbielande, kde žiť znamená byť dokonalou bytosťou na dokonalom mieste. Všetko funguje, ženy riadia celý svet a každý večer je dámska párty. Všetko je dokonalé, teda pokiaľ nemáš existenčnú krízu ako stereotypná Barbie (Margot Robbie). Alebo nie si Ken.

Cesta do reality

V momente, keď sa dokonalý svet Barbie začne pomaly rúcať, je nútená vydať sa do skutočného sveta, kde ju sprevádza Ken (Ryan Gosling), aby všetky problémy opäť na poriadok. Všetko sa však začne zamotávať, objavujú sa radosti a úskalia života medzi ľuďmi, a Barbieland stojí pred najvážnejšou krízou od svojho vzniku.

Bez zbytočných rečí môžeme povedať, že filmová Barbie sa skutočne podarila. Od úvodného zobrazenia ružového sveta až po postupné precitnutie a emotívnu scénu v závere ide o zábavný mix plný popkultúrnych odkazov a humoru.

image

Barbie pobláznila TikTok. Influenceri sa natáčajú pri jedení ružových cestovín, môžeš si dať aj Kenove hranolky

Na samotný príbeh ťa trailer nepripraví (aj keď musíme priznať, že množstvo skvelých scén ukázali tvorcovia v ukážkach). O scenár sa postarala režisérka Greta Gerwig (Lady Bird, Malé ženy) spolu s partnerom Noahom Baumbachom, pričom sa nebáli priniesť na plátno niečo viac, ako len príbeh o živej plastovej bábike, ktorá sa za svoju vyše 60 rokov existencie stretla s mániou obdivu aj masívnej kritiky pre nástroj toxických rodových noriem a konzumných ideálov ženskosti.

Hlavné duo

Film plný hereckých hviezd bez akýchkoľvek pochýb ťahá herecké duo Margot Robbie a Ryan Gosling. Zatiaľ čo Margot vdýchla Barbie skutočný život so všetkými radosťami aj starosťami, Ryan si pre seba kradne množstvo scén a vyvracia všetky internetové obavy, v ktorých ľudia nedokázali pochopiť, prečo bol pre tvorcov jedinou voľbou na stvárnenie Kena.

image

Záber z filmu Barbie

Warner Bros. Studios

Žiarivé výkony týchto dvoch postáv však tak zatieňujú ostatné, že sa ich postavy zdajú nevýrazné (možno s výnimkou Kate McKinnon). Týmto problémom trpia aj postavy v „skutočnom” svete - obzvlášť America Ferrera (postava dizajnérky Glorie), ktorá do príbehu prináša zásadné posolstvo aj linku s dospievajúcou dcérou, no na hlavných predstaviteľov sa nedoťahuje.

Hudobne sa filmu nedá nič vytknúť - okrem piesní od známych mien, ktoré film sprevádzajú, sa motív perfektne hodí k ružovému svetu, ktorý odráža horúce letá v Palm Spring v 60. rokoch. Spomedzi songov je bezkonkurenčne najsilnejšia titulná skladba What Was I Made For? od Billie Eilish, skrz ktorú sa zrejme dopracuje k druhej nominácii na Oscara (prvú k bondovke No Time to Die premenila na zisk zlatej sošky). 

image

Máš doma starú Barbie? Dnes vďaka novému filmu s Margot Robbie môže mať hodnotu niekoľko tisíc

Nie je to dokonalý film

Samotný film funguje hneď v niekoľkých rovinách, takže si ho užijú nielen tínedžeri, ale aj dospelí. Je však nutné dodať, že na to, aby si si Barbie skutočne užil, musíš si so sebou do kina zobrať aj nadhľad aj chápanie satiry. Pokiaľ ich zabudneš, čakajú ťa necelé dve hodiny ružovej blbosti, pri ktorej budeš nonstop gúľať očami. 

Film však nie je dokonalý. Linka s Mattelom má svoje opodstatnenie, no vyzerá skutočne hlúpo. Okrem toho film s istom bode stratí dych a má problém presunúť sa do vážnejšej roviny, ktorá bola zrejme pôvodným zámerom tvorcov.

image

Záber z filmu Barbie

Warner Bros. Studios

Najväčší obdiv si však bezpochyby zaslúži produkčná dizajnérka Sarah Greenwood, kostýmová výtvarníčka Jacqueline Durran a kameraman Rodrigo Prieto. Bez nich by tento bláznivý svet Barbie ani zďaleka nevyzeral tak, ako sme ho nakoniec mohli na plátne vidieť.

Musíš ho vidieť

Barbie sa rozhodne oplatí vidieť v kine. Film je zábavný, emotívny, otvára oči a áno, je plný feminizmu a jasnému odkazu patriarchálnemu svetu, na ktorého vrchole stojí muž (a kone).

image

Natáčanie filmu Barbie s Margot Robbie spôsobilo svetový nedostatok ružovej farby. Od dodávateľa ju vykúpili takmer všetku

Niekto možno bude argumentovať, že film je koniec koncov aj tak len reklamou na plastový produkt a firma Mattel predsa nikdy nepôjde proti sebe - samozrejme, že to tak je, čo iné čakáš? Na druhú stranu je však celý ten product placement zabalený do zaujímavého a zábavného príbehu, ktorý to robí rovnako dobre (ak nie aj lepšie) ako LEGO Movie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:36