Film Barbie zakázal.Philippine Tv & Film Updates/Twitter
StoryEditor

Vietnam zakázal nový megafilm Barbie. V krajine ho neuvedú kvôli jedinej veci

Nikola Michalkova05.07.2023., 12:00h

Premiéra dlho očakávaného filmu Barbie sa pomaly blíži. Žiaľ, príbeh o obľúbenej bábike neuvidí táto krajina.

Lajkuj Brainee.sk na

Premiéra očakávaného filmu o obľúbenej bábike Barbie je na spadnutie a oficiálne sa dostane do sveta 21. júla. Zatiaľ čo svet sa bude pozerať na príbeh Barbie, ktorú stvárni Margot Robbie, v istej krajine sa premiéry nedočkajú. 

Za všetko môže mapa

Vietnam. Krajina, v ktorej Barbie neuzrie svetlo sveta. Podľa informácií totiž tento film v krajine zakázali po tom, čo vyšlo najavo, že sa v ňom objavuje mapa, ktorá zobrazuje „čínske nároky na spornú časť Juhočínskeho mora.“

Voda, o ktorej je reč, obsahuje bohaté zdroje a nárok si na ňu robí mnoho krajín, vrátane Číny a Vietnamu. „Čína si nárokuje zvrchovanosť nad morskou oblasťou v tvare písmena U, známejšou pod názvom ‚deväť čiar‘, pretože je na niektorých mapách znázornená tak, že jej časti Vietnam berie ako svoje vlastné územie,“ uvádza sa na portáli Insider.

image

Natáčanie filmu Barbie s Margot Robbie spôsobilo svetový nedostatok ružovej farby. Od dodávateľa ju vykúpili takmer všetku

„Neudelíme licenciu na uvedenie amerického filmu Barbie vo Vietname, pretože obsahuje urážlivé zobrazenie tohto mora,“ vyjadril sa Vi Kien Thanh, vedúci vietnamského oddelenia kinematografie. Spoločnosť Warner Bros nereagovala na žiadosť o reakciu. 

Nie je to prvý film

Vo Vietname nejde o prvý prípad, kedy kvôli tejto konkrétnej mape zakázali filmy. Rovnaký osud postihol aj filmy „Hnus“ a „Uncharted“, ktoré zobrazovali rovnakú mapu. V roku 2016 medzinárodný tribunál v Haagu rozhodol, že oblasť „deväť čiar“ nemá žiadny právny základ, ale Čína toto rozhodnutie nerešpektovala. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 02:41