Zábery z nakrúcania novej verzie SnehulienkyClick News and Media/BACKGRID
StoryEditor

Disney čelí kritike za hranú Snehulienku. Na konci nepríde žiadny princ, trpaslíkov nahradili rôzne bytosti a rasy

Miroslav Kamody19.07.2023., 09:30h

Hraná verzia klasickej rozprávky o Snehulienke pôjde do kín až budúci rok, ale už teraz je spoločnosť Disney pod paľbou kritiky, že sedem trpaslíkov nahradila „kúzelnými bytosťami“ všetkých možných veľkostí a pohlaví.

Lajkuj Brainee.sk na

Snímka v hlavnej úlohe s herečkou Rachel Zegler (hrala v Spielbergovom remaku West Side Story a uvidíme ju vo filme Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách) vzbudzuje ešte pred premiérou kontroverzie, píše Jindřich Göth z portálu iDnes.

Je to predovšetkým tým, že Snehulienka už nebude obklopená trpaslíkmi, ako v klasickej animovanej z roku 1937, ale húfom pestrofarebne odetých bytostí všemožných rás a pohlaví, aby bolo hyperkorektnosti urobené zadosť.

image

Trpel dwarfizmom, v priebehu desaťročia sa z neho stal dvojmetrový obor. Príbeh najväčšieho trpaslíka na svete ťa ohromí

Kritika od hviezdy Game of Thrones

Na sociálnych sieťach sa okamžite objavili strašné komentáre, odporúčajúce, aby sa film volal Snehulienka a sedem rozmanitých nájomníkov, prípadne sa dovolávajúce trpasličej rovnosti.

Ku kritike sa pridal aj herec trpasličieho vzrastu Peter Dinklage, známy z Hry o tróny. „Nechcem sa nikoho dotknúť, ale zarazilo ma, ako veľmi hrdí ste na to, že ste do role Snehulienky obsadili latinskoamerickú herečku, pritom ale znovu točíte ten spiatočnícky príbeh o siedmich trpaslíkoch, ktorí spolu žijú v jednej jaskyni,“ odkázal spoločnosti Disney.

Zvolili odlišný prístup

Tá v reakcii na kritiku uviedla, že volí „odlišný prístup“, aby sa „vyhla posilňovaniu stereotypov“ z pôvodného filmu. Dodala tiež, že všetko konzultuje s členmi komunity ľudí trpasličieho vzrastu.

Nie je to jediná „modernizácia“, ktorej sa príbeh o Snehulienke dočkal. Nová verzia sa viac zameria na titulnú hrdinku a nedostaví sa žiadny princ, ktorý by ju vyslobodil zo zajatia.

Portál iDnes je súčasťou portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 22:43