Zo 120 centimetrového trpaslíka sa stal dva metre a 18 centimetrov vysoký obor.Twitter/worldknownledge/
StoryEditor

Trpel dwarfizmom, v priebehu desaťročia sa z neho stal dvojmetrový obor. Príbeh najväčšieho trpaslíka na svete ťa ohromí

Michal Čiernik20.01.2023., 16:00h

O vzácnych a zriedkavých poruchách rastu ako dwarfizmus a gigantizmus si určite už počul. Vedel si však, že existoval človek, ktorý trpel oboma týmito poruchami?

Lajkuj Brainee.sk na

To, čo možno opísať len ako kuriózny prípad Adama Rainera, sa začalo v roku 1899 v rakúskom Grazi, keď sa narodil dvom úplne obyčajným, priemerným rodičom. Ako však rástol a vyvíjal sa, bolo jasné, že trpí poruchou rastu. Keď mal 18 rokov, bol vysoký len 122 centimetrov.

V dôsledku jeho malého vzrastu a veku lekári predpokladali, že Adam už nikdy nevyrastie, keďže väčšina ľudí do tohto veku už s rastom skončila. Dwarfizmus mu diagnostikovali, keď sa chcel narukovať do prvej svetovej vojny, jeho nízky vzrast mu to však nedovoľoval, píše Unilad.

Trpaslík s veľkými nohami

Napriek tomu, že mu bol diagnostikovaný dwarfizmus, lekári si všimli, že mal na osobu s týmto ochorením nezvyčajne veľké ruky a nohy. Vo veku 19 rokov a pri výške spomínaných 122 centimetrov mal veľkosť nôh 43. To bol prvý náznak nezvyčajného príbehu, ktorý mal Adam v najbližších rokoch zažiť.

image

Napriek tomu, že mu bol diagnostikovaný dwarfizmus, lekári si všimli, že mal na osobu s týmto ochorením nezvyčajne veľké ruky a nohy.

Twitter/comical/

Zatiaľ čo väčšina ľudí prestane okolo dvadsiateho roku rásť, Rainer mal práve v tomto období náhly rastový skok. Len v priebehu jedného desaťročia narástol o jeden meter. Zo 120 centimetrového chlapca sa stal dva metre a 18 centimetrov vysoký obor. Aby bolo človeku oficiálne uznaný gigantizmus, musí mať okrem iného výšku minimálne 213 centimetrov.

image

Adam rástol extrémne rýchlo, približne deväť centimetrov za rok.

Twitter/ Yorkshirereborn/

Adam rástol extrémne rýchlo, približne deväť centimetrov za rok. Noha, mu z veľkosti 43 narástla za pár rokov na veľkosť 50. Lekári si preto čoskoro uvedomili, že Adam je akousi medicínskou záhadou, a preto ho okolo roku 1930 začali doktori Mandl a Windholz skúmať.

image

Má 19 rokov, je vysoký necelý meter a milujú ho milióny ľudí. Kto je internetová senzácia Hasbulla Magomedov?

Dospeli k záveru, že sa u neho vyvinul nádor, ktorý tlačil na jeho hypofýzu. Práve táto malá časť mozgu riadi rast u ľudí. Tento špecifický nádor hypofýzy má za následok extrémnu produkciu rastového hormónu. Jedným z definujúcich symptómov zriedkavého stavu sú zväčšené ruky a nohy.

Vážne zdravotné komplikácie

Náhly rast sa v Adamovom prípade nezaobišiel bez zdravotných následkov. Mal problémy s chrbticou, čelom, čeľusťou a tiež s perami. Lekári sa preto pokúsili odstrániť nádor v roku 1931. Napriek tomu, že išlo o vysoko rizikovú operáciu, bola prekvapivo úspešná.

image

Dobrá správa pre ľudí trpiacich dlhým covidom. Štúdia z Izraela im prináša nádej

Prudký rast sa u Adama zastavil, ale bohužiaľ jeho jeho zdravotné problémy z 10-ročného prudkého rastu vyústili do jeho smrti vo veku iba 51 rokov. Keď zomrel, bol vysoký 234 centimetrov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 02:12