Disney/Marvel Entertainment
StoryEditor

RECENZIA: Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva je prvým skutočným hororom od štúdia Marvel

Miroslav Kamody04.05.2022., 18:00h
Máme za sebou projekciu najnovšieho filmu z dielne štúdia Marvel. Čo naň hovoríme, sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch, spoilerov sa však rozhodne báť nemusíš.
Lajkuj Brainee.sk na

Po krátkej dominancii DC v podobe nového Batmana sa v kinách o slovo opäť hlási najúspešnejšia filmová franšíza histórie. Marvel vytasil naozaj ťažký kaliber a do svojho prepojeného komiksového vesmíru priniesol vôbec prvý skutočný hororový film. Ako sa nám páčil Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva? Recenzia je kompletne bez spoilerov.

Takto vyzerá šialenstvo

V pokračovaní dostáva v plnej paráde priestor mnohovesmír (alebo multiverse, ak chcete), naprieč ktorým je hlavný hrdina nútený cestovať, aby sa postavil novému protivníkovi. To so sebou prináša množstvo neočakávaných udalostí, zvratov a v neposlednom rade aj predstavení (staro)nových postáv.

Odpoveďou na cestovanie medzi svetmi je America Chavez v podaní Xochitl Gomez. Schopnosti tejto superhrdinky sme si rozobrali v tomto staršom článku, takže len dodáme, že sa zhodujú s jej komiksovou predlohou. Následne sa hrdinovia musia spoločne naprieč mnohovesmírom vydať na misiu, ktorá je sama o sebe nebezpečná, nehovoriac o titulnej zápornej postave, ktorá patrí k vôbec najmocnejším, aké sa kedy v MCU objavili.

Až na hranu

Na úvod musím povedať, že dvojka Doctora Strangea nie je ani zďaleka takým filmom, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať v ukážkach. Skutočne ide o prvý hororový film v rámci tohto univerza a je veľmi dobré si premyslieť, či na premietanie vezmeš aj mladšieho súrodenca.

​Niektoré scény totiž naozaj idú totálne na hranu, o čo sa postaral samotný režisér Sam Raimi (pôvodná trilógia o Spider-Manovi, Evil Dead). Nechýba krv, desivé scény, odtrhnuté končatiny či nechutné úmrtia. Je až neuveriteľné, ako režisér pokúšal MPAA (organizácia udeľujúca rating vekového obmedzenia), čo všetko sa ešte zmestí pod hlavičku PG-13 (deti mladšie ako 13 rokov so sprievodom rodiča).

Zároveň ide o Raimiho veľkolepý návrat do Hollywoodu, na ktorý fanúšikovia čakali takmer desať rokov. To, že s komiksovým žánrom si rozumie, ukázal už pri prvých Spider-Manoch, a aj v tomto prípade odviedol solídnu prácu. Nijako nezaostáva ani John Mathieson (Gladiátor, X-Men: First Class) za kamerou.

Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva Disney/Marvel Entertainment

Skvelý blockbuster

Herecký výkon Benedicta Cumberbatcha je, ako inak, skvelý a je naozaj ťažké predstaviť si niekoho iného na mieste Doctora Strangea. Momenty si pre seba kradne aj 16-ročná Xochitl Gomez, ktorá však ešte bude musieť do budúcna „zabrať”, aby si poradila aj s náročnejšími scénami.

Veľkú časť filmu je však plne v réžii Elizabeth Olsen čoby Wandy Maximoff/Scarlet Witch. Celý jej emočný oblúk je skvelý a zároveň vynikajúco zahraný, takže často ani nevieš, či jej fandíš, alebo ju nenávidíš. Čerešničkou na torte je vynikajúca hudba Dannyho Elfmana, ktorú sa oplatí vypočuť aj samostatne.

V niektorých scénach mierne drhnú efekty, no vo výsledku je Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva skvelým komiksovým filmom, ktorý ponúka vizuálne odzbrojujúce dobrodružstvo plné prekvapivých zvratov a skvelých vedľajších postáv.

Niekto možno nebude nadšený z množstva priestoru, ktoré dostali, no niektoré môžu byť prísľubom skvelých budúcich filmov. Nepredbiehajme ale. Ak v niečom film mierne zlyháva, je to scenár, ktorý z filmu vo viacerých pasážach robí rozkúskovaný miš-maš (čo je pochopiteľné), ktorý ale nie vždy funguje (a to už asi v pláne nebolo).

Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva Disney/Marvel Entertainment

​Aj napriek tomu je dvojka Doctora Strangea skvelým blockbusterovým filmom, ktorý dokonale otvára letnú kinosezónu. Len málokto totiž bude z kina odchádzať sklamaný. Bude zaujímavé sledovať, kam sa bude štvrtá fáza tohto prepojeného komiksového vesmíru uberať.

PS: Zákaz filmu kvôli LGBTQ scéne je na smiech vybraným krajinám. Je extrémne krátka a absolútne v ničom urážlivá.

PS2: Film má dve potitulkové scény - jednu na konci animovaných tituliek, druhú na úplnom konci. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:35