Warner Bros. Studios/DC Films
StoryEditor

Svet komiksov: Nový Batman sa konečne podobá na svoju predlohu. Rozanalyzovali sme ho do detailov

Miroslav Kamody08.03.2022., 17:00h
Pozreli sme sa na všetko podstatné okolo nového Batmana s Robertom Pattinsonom. Ako sa film podaril, čo odhalil a ktoré veci nechal zámerne otvorené?
Lajkuj Brainee.sk na

Nový Batman je v kinách už týždeň, čo znamená, že je najvyšší čas rozobrať nový komiksový film o netopierom mužovi do posledného detailu. My už máme za sebou dve projekcie, aby nám nič zásadné neušlo a mohli sme sa s tebou podeliť o všetko, čo priniesla snímka z dielne DC a Warner Bros

Temný detektív

V prvom rade musíme povedať, že nový Batman je dobrým filmom, na ktorý sa určite oplatí vyraziť do kina. Za značne prepálenou dĺžkou filmu sa ukrýva kriminálna dráma, ktorá sa nesnaží každých desať minúť ohromiť vybuchujúcimi akčnými scénami, ale práve budovaním napätia a rozpletaním tajomstiev kriminálnikmi prehnitého Gothamu.

Robert Pattinson je vynikajúci Batman, i keď ako Bruce Wayne príliš neobstojí. Mesto je poriadne špinavé a detektívna linka konečne vzdáva hold komiksom a ukazuje, ako Batman skutočne pristupuje k svojej práci. Paul Dano je vynikajúci Riddler s diabolským plánom a filmová hudba mimoriadne podmanivá, i keď pripomína iné slávne motívy.

Pozor na spoilery!

Nasledujúca časť textu obsahuje spoilery - informácie o samotnom deji filmu, zápletke, finále či postavách, ktoré sa v ňom objavili či (pravdepodobne do budúcna) objavia. Pokiaľ si nového Batmana ešte nevidel, odporúčame ti, aby si sa k textu vrátil až po jeho pozretí.

O čom je nový Batman?

Celý príbeh sa točí okolo záporáka Riddlera, ktorý navedie Batmana a poručíka Gordona do krvavej a špinavej hry, aby postupne všetci odhalili najtemnejšie tajomstvá Gothamu a rozmotali tak gigantickú sieť lží. Všetko sa točí okolo frázy „You are El Rata Alada.”

Batman to prekladá ako „potkana s krídlami“ a všetko sa sústreďuje na niekoho z Gothamského podsvetia, ktorý kŕmil informáciami miestnu políciu. Batman a Gordon vypočúvajú Penguina, ktorý odhalí lingvistický prešľap v ich vyšetrovaní.

„You are El Rata Alada” nie je gramaticky správne. Prvé tri slabiky v skutočnosti odkazujú na „URL“ a vedú Batmana na webovú stránku, ktorá mu poskytuje ďalšie stopy. Neskôr zistíme, že „krysa s krídlami“ je Carmine Falcone (v preklade „sokol“).

Batman Warner Bros. Studios/DC Films

​V súboji v jeho klube 44 Below Catwoman odhalí, že je jej otcom, zabil jej matku a tiež priateľku Anniku. Ide zastreliť Falconeho, netrafí a nakoniec ju zastaví Batman. Batman vezme Falconeho von a odovzdá ho polícii, no na ulici ho zastrelí Riddler.

Zloduch je následne zadržaný v neďalekej kaviarni a tajne načrtáva svoj hlavný plán Batmanovi. Tip ho zavedie späť do Riddlerovho úkrytu, kde objaví mapu mesta pod podlahou, ktorá odhaľuje jeho posledné posolstvo. Riddler nastražil sedem bômb okolo Gothamu, ktoré vybuchli a zaplavili mesto.

Riddler tiež zverejnil posledné video, aby podnietil svoje légie fanúšikov na sociálnych sieťach, aby povstali. To má vplyv na prejav novej starostky Belly Reál na štadióne Gotham Square Garden. Tam v momente zasiahnutia prívalovou vlnou zaútočí gang Riddlerov.

​Reál je postrelená, no nie zabitá, a Batman nakoniec s pomocou ostatných zničí armádu zloduchov. Následne vyvedie preživších na strechu a popritom prehodnocuje svoje motto „I'm vengeance“ (Som pomsta). V scéne po útoku Riddlera osloví nemenovaný väzeň, ktorý hovorí, že dvojica by sa mala stať priateľmi.

Catwoman neskôr prosí Batmana, aby nechal Gotham za sebou, aby sa mohli spojiť a odísť. Odmietne a počas záverečnej scény obaja odchádzajú na svojich motorkách rôznymi smermi.

Kto je nemenovaný väzeň v Arkhame?

Ľudia si hneď začali šuškať, či je neznámy muž vo vedľajšej cele skutočné oným Princom zločinu. Aj samotný režisér filmu Matt Reeves pre IGN potvrdil, je ide o Jokera, respektíve podľa jeho slov o „proto-Jokera“. Stvárnil ho Barry Keoghan, ktorý sa naposledy predstavil aj v marvelovke Eternals.

archív

„Batman nemusí byť originálny príbeh pre titulnú postavu, ale aj pre najneslávnejších darebákov Temného rytiera,“ povedal. Tieto zvesti sa začali šíriť už dávno pred premiérou filmu, a preto sa Reeves rozhodol oznámiť, že Keoghan hrá Gordonovho pomocníka. Nakrútili tak aj niekoľko jeho falošných scén. 

Kto bol Riddler?

Edward Nashton vyrastal v sirotinci a neznášal tých (napríklad Thomasa Wayna) ktorí tvrdili, že pomôžu obnoviť mesto. V skutočnosti si mnohí gothamskí makléri pomohli kúskom obnovovacieho fondu. Chudobní a opustení potom zostali v Gothame sami a mohli sa spoľahnúť len na seba.

Riddler Warner Bros. Studios/DC Films

Kto zabil Batmanových rodičov?

Príbeh o prepadnutí v bočnej uličke po divadelnom predstavení poznáme všetci. Riddler však v tomto filme odhalí, že Thomas a Martha Waynovci boli zapletení do kontroverzie. Martha mala zdravotné problémy a bola odstrihnutá od verejného života.

K informáciám sa dostal novinár menom Edward Elliot. Fanúšikovia komiksov však meno „Elliot“ veľmi dobre poznajú. Thomas Elliot je muž, ktorý sa neskôr stane zloduchom menom Hush a mohol by mať nejaký blízky vzťah k Edwardovi.

Je silne naznačené, že mafiánsky boss Sal Maroni nechal zabiť Wayneovcov po tom, čo Thomas za Falconem, aby mu pomohol s Elliotovou situáciou. Nateraz sa zdá, že Waynovcom to prerástlo cez hlavu a boli na konci nejakej gangsterskej odplaty.

Čo si v závere filmu Batman pichol?

Keď už to vyzeralo, že netopierí muž je tesne pred svojím koncom, pichol si neznámu zelenú látku. Mnohí si automaticky mysleli, že ide o adrenalín, no fanúšikovia komiksov zbystrili hneď pozornosť. Mohlo by totiž ísť o látku známu ako Venom (nepliesť s mimozemskou entitou z komiksov od Marvelu!).

Vidieť by sme preto do budúcna mohli napríklad závislosť Brucea Wayna na droge, prípadne uvedenie ďalšieho záporáka, ktorého Venom doslova poháňal - Banea (naposledy sa vo filmoch predstavil v The Dark Knight Rises). Aj na to by mohla odkazovať režisérova veta, že tento film nepredstavuje iba Batmana, ale aj jeho záporákov. 

Riddler bol presvedčený, že Batman s ním spolupracuje

Aj keď bolo pre nás ako divákov jasné, že to tak nie je, Riddler nemal dôvod myslieť si, že to tak nie je. Batman odhalil skorumpované podhubie Gothamu tým, že vyriešil Riddlerove stopy, a dokonca vyviedol Falconeho „na svetlo“, aby ho Nashton mohol zastreliť.

archív

​Následná vynikajúca scéna väzenského výsluchu ukazuje, ako sa dajú veci chápať dvomi spôsobmi. Batman si myslí, že Riddler odhalil jeho totožnosť, no v skutočnosti len odkazuje na to, že Bruce Wayne bol posledným kúskom gothamskej elity, ktorý nepadol.

Zároveň to však ukazuje, že mali podobné ciele, no rozlišné metódy. Obaja chceli Gotham očistiť od špiny, no Batman sa stará o bezpečnosť mesta, zatiaľ čo Riddler chcel všetko doslova zmyť z povrchu zemského.

Čo nás čaká v ďalších filmoch?

Warner Bros. ešte nepotvrdil pokračovanie filmu, no je jasné, že plány na pokračovanie existujú. Najdôležitejšie pre film bude, aby dokázal v kinách zarobiť dostatok peňazí.

​Rozpočet sa pohyboval niekde okolo 185-200 miliónov, pričom k dnešnému dňu dokázal projekt v kinosálach po celom svete nazbierať už takmer 260 miliónov dolárov. Cesta do zelených čísiel je tak ešte poriadne dlhá. 

A čo nás zrejme čaká v pokračovaní? Gotham sa musí postarať o vážnu čistiacu operáciu. Akékoľvek potenciálne pokračovanie Batmana sa môže inšpirovať komiksovou sériou z roku 1999 s názvom „Zem nikoho“. V nej bolo mesto otrasené po zemetrasení, čo dalo priestor rôznym zločineckým bossom a frakciám, aby začali bojovať o územie.

Batman a Catwoman Warner Bros. Studios/DC Films

​Nezabúdajme ani na Tučniaka (Penguin) v podaní Colina Farrella. Je jasné, že v prvom filme ide o menej významného mafiána, no prostredie sa teraz vyčistilo a on bude môcť zaujať omnoho vyššie miesto. Napovedá tomu aj fakt, že Penguin dostane svoj vlastný spin-off seriál na HBO MAX. Ten by mohol sledovať práve jeho cestu na vrchol podsvetia.

Príbeh sa môže točiť aj okolo Thomasa/Edwarda Elliota, novinára, ktorý bol zdanlivo zabitý po tom, čo sa dostal príliš blízko k osobnej histórii Waynesovcov. Ak je stále nažive, existuje veľká šanca, že Batman dokáže adaptovať časti príbehu z komiksu „Hush“, v ktorom sa Elliot vracia do Gothamu a pomstí jeho podsvetie ako zloduch Hush.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 13:49