Profimedia
StoryEditor

Nová generácia Hollywoodu: Timothée Chalamet chcel byť futbalistom, dnes hrá v najväčších kinohitoch

Miroslav Kamody10.04.2022., 12:00h
Aj keď vyrastal v umeleckej rodine, k herectvu ho to najprv príliš neťahalo. Dnes patrí Timothée Chalamet k najobsadzovanejším hercom a Hollywood mu leží pri nohách.
Lajkuj Brainee.sk na

Denis Villeneuve, režisér sci-fi snímky Duna, pri premiére filmu povedal, že herec Timothée Chalamet bol jeho prvou a jedinou voľbou pre hlavnú postavu Paula Atreidesa. „Timotée má takú charizmatickú silu. A potreboval som, aby diváci uverili, že tento mladý muž bude schopný postaviť a viesť armádu a neskôr aj celú planétu.”

Keď sa tento 26-ročný herec objavil na červenom koberci festivalu v Benátkach, tisíce ľudí jasali. „Bolo to, ako keby sme boli svedkami zrodu Beatlemánie. Bolo to šialené,” spomína Villeneuve. 

Chalamet je skutočne jednou z najväčších hviezd novej generácie Hollywoodu. Nechýba v žiadnom zásadnom filme a jeho tvár je zárukou kasového trháku. Pozri sa, ako vyzerala jeho cesta na vrchol.

Timothée Chalamet Profimedia

Umelecká rodina

Timothée sa narodil 27. decembra 1995 v Hell's Kitchen, miestnej časti Manhattanu, takže na Broadway to mal skutočne na skok. Vyrastal v rodine, ktorá mala veľmi blízko k umeniu - mama Nicole bola tanečníčkou na Broadwayi a strihla si aj malú úlohu v béčkovom filme, otec, pôvodom Francúz, pracoval ako redaktor pre UNICEF.

Okrem toho je sestra Pauline herečkou, strýko režisérom a dedko scenárista. Malý Teemo sa tak objavil v niekoľkých reklamách, z čoho nebol práve nadšený. Cit pre umenie získaval nielen v centre New Yorku, ale aj francúzskej dedine Le Chambon-sur-Lignon u svojich starých rodičov. Má francúzske aj americké občianstvo a plynule rozpráva obomi jazykmi.

Aj keď bol obklopený umeleckou rodinou, k herectvu ho to najprv vôbec neťahalo. Jeho detským snom bolo stať sa profesionálnym futbalistom. Našťastie (pre nás) si to však nakoniec namieril na prestížnu školu Fiorello H. LaGuardia of Music & Art and Performing Arts.

Televízne začiatky

Ani to ho však očividne nepresvedčilo, aby sa začal venovať umeniu. Po strednej si to namieril na Kolumbijskú univerzitu, kde študoval kultúrnu antropológiu. Tam zrejme nastal zlom, pretože po roku sa presunul na Univerzitu v New Yorku, kde sa konečne mohol slobodnejšie venovať herectvu.

Svoj televízny debut si, tak ako mnohí ďalší, odbil v jednej z epizód seriálu Zákon a poriadok, kde stvárnil obeť vraždy. V roku 2009 si zahral vedľajšou úlohu vo filme Loving Leah. O dva roky na to sa objavil na divadelných doskách v náročnej úlohe 12-ročného sexuálne zvedavého chlapca.

Následne sa objavoval v seriáloch Royal Pains a Homeland, pričom za druhý spomínaný sa spolu so zvyškom osadenstva dočkal nominácie na cenu Screen Actors Guild Awards. V roku 2014 ho Jason Reitman, syn Ivana Reitmana (režisér z Komárna, ktorý natočil Krotiteľov duchov), obsadil vo filme Muži, ženy a deti.

V hľadáčiku slávnych režisérov

V tom istom roku si ho všimol jeden z najpopulárnejších hollywoodskych tvorcov súčasnosti, Christopher Nolan (Temný rytier, Tenet). Timothée si tak zahral v ospevovanom filme Interstellar. Nasledovali ďalšie filmové úlohy a kladné hodnotenia kritikov, ktoré mladému hercovi dláždili cestu na vrchol Hollywoodu.

Medzitým si stihol odskočiť ešte aj na javisko. Chalamet si v roku 2016 zahral v autobiografickej hre Johna Patricka Shanleyho s názvom Márnotratný syn. Za ňu získal Cenu Lucille Lortel a aj nomináciu na Drama League Award. Skutočný prielom v jeho kariére však nastal až o rok neskôr spolu s filmom Call Me By Your Name.

Kvôli nakrúcaniu sa Timothée dokonca naučil hovoriť taliansky, hrať na gitare a zvládol aj základy na klavíri. Za úlohu získal Gotham Independent Film Award a bol nominovaný na Zlatý glóbus, SAG Award, BAFTA a Oscara za najlepšieho herca. Zároveň sa stal treťou najmladšou osobou, ktorá bola nominovaná na Oscara v kategórii najlepší herec

Milovaní fanúšikmi

Následne sa objavil vo viacerých filmoch, spomeňme oceňovaný Beautiful Boy, Lady Bird, Malé ženy, Kráľ či na Oscara nominovaný Don´t Look Up z dielne Netflixu. Po premiére filmu Daždivý deň v New Yorku, keď sa prevalil škandál so sexuálnym obťažovaním režiséra Woodyho Allena, sa herci na čele so Chalametom rozhodli darovať svoje honoráre.

Minulý rok sa objavil aj v novom filme Wesa Andersona Francúzska depeša Liberty, Kansas Evening Sun. V rovnakom čase do kín prišiel aj veľkofilm Duna a fanúšikovské šialenstvo okolo mladého herca začalo vrcholiť. Chalamet rozhodne neoddychuje. Už teraz nakrúca film Wonka, ktorý je prequelom k snímke Charlie a továreň na čokoládu.

​​Priprav sa na pokračovanie Duny

Okrem toho chystá s režisérom filmu Call Me By Your Name hviezdne obsadenú novinku Bones & All a pripravuje sa aj na nakrúcanie pokračovania snímky Duna. Svojou všestrannosťou a vynikajúcim hereckým talentom má našliapnuté na skvelú a dlhotrvajúcu kariéru.

Chalamet bol médiami opísaný ako sexsymbol a módna ikona s vlasmi, čeľusťou a androgýnnym vzhľadom, ktoré sú zvýraznené ako jeho ochranné známky. Vogue ho označil za najvplyvnejšieho muža v móde v roku 2019 a pripisuje mu zásluhy za to, že pokračuje v „prekračovaní hranice medzi tradičnou mužskosťou a ženskosťou“ a píše: „Tieto módne voľby sú o to pôsobivejšie, že Chalamet si štýl vytvára sám“. V roku 2020 ho GQ zaradilo medzi najlepšie oblečeného muža na svete.

Čo sa týka jeho osobného života, tak súkromie si prísne stráži. Randil s dcérou Madonny Lourdes Leon či dcérou Johnnyho Deppa Lily-Rose, s ktorou sa rozišiel a neskôr dal zase dokopy. Podľa všetkého sú stále spolu, no na verejnosti ich príliš nevídať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 00:03