Sony Pictures
StoryEditor

Takto sa nakrúcal posledný Spider-Man. Pozri si pokazené zábery aj množstvo zaujímavostí o filme

Miroslav Kamody24.03.2022., 15:00h
Takto vznikal (nateraz) posledný film z dielne Marvel Cinematic Universe.
Lajkuj Brainee.sk na

Už sú to viac ako dva mesiace od slovenskej premiéry (nateraz) posledného filmu zo sveta Marvel Cinematic Universe, Spider-Man: No Way Home (Bez domova). Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zozbierať všetky zaujímavosti a videá, ktoré odhaľujú vznik jednej z najzásadnejších komiksoviek vôbec. 

Keďže sme pre teba samotný dej, dôležité udalosti a skryté odkazy zhrnuli v tomto článku, takže sa bez ďalších zbytočných rečí presunieme na zaujímavosti.

Legendárne meme

Trojica hercov, ktorí si zopakovali úlohu Petera Parkera / Spider-Mana, počas nakrúcania prežila nielen kopu zábavy, ale stihla aj pretvoriť legendárny obrázok z komiksov. Z neho sa v priebehu posledných rokov stal mimoriadne úspešný mém. A keď už sme dostali možnosť postaviť troch predstaviteľov pavúčieho muža vedľa seba, bola by škoda to nevyužiť. 

Dej filmu sa odohráva v roku 2024 a začína presne v momente, kedy skončil predchádzajúci. Aj keď to vyzerá tak, že ide o rovnakú scénu, ako v minulom filme, nie je to tak. Ak budeš mať pozorné oko, všimneš si, že aj keď majú postavy v pozadí to isté oblečenie, herci sú odlišní. 

Najúspešnejší film pandemickej éry

Snímke Spider-Man: No Way Home sa podarilo od premiéry v kinách zarobiť 1,8 miliardy dolárov. Za necelý mesiac tak výškou zárobkov prekonal všetky predchádzajúce sólové filmy z Marvel Cinematic Universe aj tímové snímky The Avengers (2012) a Avengers: Age of Ultron (2015), ktoré za celý čas v kinách utŕžili 1,51 miliardy, respektíve 1,39 miliardy amerických dolárov.

To z filmu robí šiesty najzárobkovejší film kinematografie. Pred ním je už len pätica filmov, ktoré ako jediné dokázali z kín odniesť viac ako dve miliardy dolárov. Na čele rebríčka je Avatar (2,8 miliardy dolárov). Faktom však zostáva, že práve tretí Spider-Man dokázal zachrániť kiná v ťažkej ére pandémie koronavírusu.

Na detailoch záleží 

Vo filmoch od Marvelu nájdeš obrovské množstvo skrytých drobností, ktoré potešia fanúšikov komiksov. Napríklad, na čiernom Hyundai na moste, kde Spider-Man bojuje s doktorom Octaviom, si môžeme všimnúť ŠPZ-tku 63A5M-3. Ide o odkaz na tretí zošit „The Amazing Spider-Man“ z roku 1963, v ktorom sa prvýkrát objavil doktor Otto Octavius.

V Happyho byte si zase môžeš všimnúť niekoľko zavesených kariet. Ide o referenciu na film Iron Man 3, v ktorom Happy komandoval všetkých, ktorí nenosili svoje preukazy viditeľne na sebe.

​Viackrát vo filme môžeš vidieť nápis „Ditko”. Ide o poklonu spolutvorcovi Spider-Mana menom Steve Ditko, ktorý ho vytvoril spolu so Stanom Leem. Mimochodom, Ditko bol synom Rusínov, ktorí prišli do Spojených štátov z územia dnešného Slovenska. 

Ďalšie skryté odkazy a takzvané easter eggy nám len nedávno ukázalo štúdio Sony aj v krátkom videu. Priznáme sa, ani my sme si pri sledovaní filmu všetky nezachytili: 

Nie vždy všetko ide dokonale podľa predstáv. Nakrúcanie filmu sprevádzalo množstvo zábavných momentov z pľacu. Pozrieť si ich môžeš vo videu nižšie:

Dať dokopy postavy z predchádzajúcich filmov bolo ešte pred niekoľkými rokmi nemožné, no predsa sa podarilo. Vzhľadom k tomu, že si mnoho hercov zopakovalo svoje úlohy, tvorcovia si trošku uľahčili svoju prácu. 

V priebehu finálnej bitky preto zaznejú zvuky Sandmana a Lizarda z pôvodných filmov a sú tu použité aj ich archívne zábery, konkrétne pre Sandmana z filmu Spider-Man 3 (2007) a Lizarda z The Amazing Spider-Man (2012). Okrem toho môžeš počuť aj pôvodné zvukové motívy z predchádzajúcich filmov.

Aby toho nebolo málo, štúdio sa s nami podelilo aj o vtipné video, na ktorom trojica predstaviteľov hlavných hrdinov sleduje svoje skúšky na filmové postavy. Asi ti ani nemusíme hovoriť, že o zábavu bolo rozhodne postarané. 

Na záver nám zostávať dodať už len to, že budúcnosť Spider-Mana v MCU je nateraz nejasná. Kontrakt so štúdiom mu vypršal a on sa pustil do nakrúcania iných filmových projektov. Je jasné, že všetci si prajú jeho pokračovanie v kostýme pavúčieho muža, no situáciu komplikuje zložitá zmluva medzi Sony a Disney.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:13