TASR/AP Photo/Chris Pizzello, Universal Pictures, Columbia Pictures
StoryEditor

Zomrel režisér Ivan Reitman. Rodák z Komárna natočil slávne komédie aj Krotiteľov duchov

TASRMiroslav Kamody14.02.2022., 08:40h
Za najlepšími komédiami svojho času stál režisér so slovenskými koreňmi. Ivan Reitman dokázal aj z Arnolda Schwarzeneggera urobiť herca, ktorý dokáže pobaviť divákov v kine. Jeho syn teraz pokračuje v jeho odkaze.
Lajkuj Brainee.sk na

Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu večer vo svojom dome v Montecite v americkom štáte Kalifornia kanadský režisér, producent a scenárista so slovenskými koreňmi Ivan Reitman. Agentúru AP o tom v nedeľu informovala jeho rodina.

„Naša rodina smúti nad neočakávanou stratou manžela, otca a starého otca, ktorí nás naučil vždy hľadať v živote kúzlo,” uviedli v spoločnom vyhlásení jeho deti Jason, Catherine a Caroline.

„Teší nás, že jeho práca ako filmára priniesla radosť a šťastie nespočetnému množstvu ďalších ľudí na celom svete. Aj keď v súkromí smútime, dúfame, že tí, ktorí ho poznali vďaka jeho filmom, si ho navždy zapamätajú.”

Pokiaľ máš rád staršie filmy, určite si videl snímky, ako Krotitelia duchov (Ghostbusters), Dvojčatá, Policajt zo škôlky či Junior. Za všetkými týmito filmami stojí režisér Ivan Reitman, rodák z Komárna. 

Ivan Reitman TASR/AP Photo/Chris Pizzello

​​Jeho rodičia boli židovského pôvodu. Matka bola za vojny odvlečená do Osvienčimu, otec vtedy pôsobil v domácom odboji. Rodina sa po druhej svetovej vojne v roku 1951 rozhodla z Československa emigrovať. Svoje nové útočisko našli v Kanade, kde začal Reitman pracovať na svojich prvých filmoch.

Legendárni Krotitelia duchov

Najväčší úspech dosiahol hlavne s dvojicou filmov Ghostbusters, ktorý divákom predstavil štvoricu priateľov (Bill Murray, Ernie Hudson, Dan Aykroyd, Harold Ramis), ktorí si založili podnikateľskú živnosť na chytanie duchov v New Yorku. Film vznikol na námet Aykroyda, keď ešte začínal v liahni talentov televízie NBC Saturday Night Live.

Aykroyd chcel, aby film natočil jeho kamarát John Belushi, ale ten umrel a na rad prišiel Ivan, ktorý do akcie povolal svojho známeho Harolda Ramisa, aby na scenári zapracoval. Výsledkom bol obrovský kasový trhák.

Syn pokračuje v otcových stopách

Reitman sa v 90. rokoch začal viac venovať produkovaniu a nie réžii. Medzitým však začala stúpať hviezda jeho syna Jasona. Ten sa postaral o filmy, ako Ďakujeme, že fajčíte, Muži, ženy a deti či Juno. Štyrikrát bol nominovaný na Oscara a stojí aj za legendárnou epizódou seriálu The Office, v ktorom sa objavila táto scéna:

via GIPHY

Snahy o naštartovanie obľúbenej série Ghostbusters tu boli už pred niekoľkými rokmi. Ženský spin-off však dopadol asi najhoršie, ako mohol a tvorcovia si museli položiť otázku, či má vôbec zmysel pokračovať. Nakoniec sa však podarilo dohodnúť aj s pôvodnými hercami a začalo sa pracovať na oficiálnej tretej časti.

Zostarli, no dedičstvo zostalo

V nej budú v centre diania vnúčatá Egona Spenglera, ktorého si zahral zosnulý Harold Ramis. Trevor (Finn Wolfhard) a Phoebe (Mckenna Grace) nájdu na opustenej farme starého otca legendárne auto a vybavenie na lovenie duchov. Čím viac začnú objavovať minulosť, tým väčšia hrozba začína rásť v ich okolí. 

Do filmu sa vrátili aj herci z pôvodných filmov (trojica žijúcich pôvodných členov Ghostbusters, Sigourney Weaver a Annie Potts). Herecký ansámbel doplnili Paul Rudd, Bokeem Woodbine a mnohí ďalší. 

Pokračovania Krotiteľov duchov s podtitulom Dedičstvo (v originálnom znení Afterlife) sa v slovenských kinách dočkáme už 10. marca tohto roku. Všetko nasvedčuje tomu, že nás čaká emotívna, zábavná a samozrejme nostalgická jazda, ktorú si užijú nielen noví, ale aj pôvodní diváci.

Zároveň však pôjde o krásnu rozlúčku s najpopulárnejším dielom jedného z najúspešnejších slovenských rodákov v Hollywoode. Česť jeho pamiatke. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 05:20