Facebook/OUCA
StoryEditor

VIDEO Peter natočil film o antivaxerovi, ktorý hľadá „praudu”: Verím, že ľudia ten satirický podtón pochopia

Miroslav Kamody21.03.2022., 15:00h
Do projektu som išiel s tým, že pokiaľ niekto nepozná mňa ani koncept projektu, budem za blbca. Som im však ochotný bez problémov vysvetliť o čo ide, hovorí strihač a režisér Peter Pavlík o svojom novom filme s názvom OUCA.
Lajkuj Brainee.sk na

„PRAVDIVí POHľAD NA šIALENSTVO A PRAUDU OKOLO VYMISLENEJ PANDéMIE OčAMY čLOVEKA S VLASTNýM NáZOROM!!!!!” Aj keď to vyzerá ako typický štýl písania antivaxerov a podporovateľov dezinfoscény, v skutočnosti ide o popis nového filmu Petra Pavlíka.

Hlavná postava, ktorú (pravdepodobne) poznáš aj ty

V ňom samotný režisér stvárnil postavu Ľuboša, zarytého odporcu nariadení a milovníka hoaxov, ktorý sa postupne čoraz viac odtŕha od reality. „Náš film nie je iba o covide. Rovnako tak mohol byť napríklad o 11. septembri, chemtrails alebo “denacifikácii” Ukrajiny. Pandémia nám akurát poskytla dostatočný dramatický základ, pretože ľudská hlúposť mohla stáť niekoho život. A bohužiaľ aj stála,” hovorí režisér.

Film OUCA Facebook/OUCA

​Peter Pavlík natočil minulý rok svoj prvý dokumentárny film. Mal názov 7829 km od Wu-chanu a patril k vôbec prvým, ktoré mapujú pandémiu koronavírusu. Strihač a režisér sa spolu s redaktorkou lokálnej televízie Katarínou Smacznou zaslúžili o zásadný dokument, ktorý divákom ukazuje, ako vyzerala pandémia v Rimavskej Sobote, centre okresu s dlhodobo najväčšou nezamestnanosťou na Slovensku.

Amatérsky vzhľad filmu je tvorivý zámer

Aj pri svojom druhom filme, ktorý nesie príznačný názov OUCA, spojil sily s Katarínou Smacznou, ktorá stvárnila jeho sestru. Práve u nej doma Ľuboš žije a nakrúca film o „svojej pravde”.

Filmovú rodinu dopĺňa Smacznej dcéra Klarka, ktorá rovnakú úlohu stvárňuje aj vo filme. Pri príležitosti uverejnenia druhej ukážky sme sa rozhodli Petra vyspovedať o jeho novom filme. Čo ho pri tvorbe inšpirovalo a kedy by sme sa mohli dočkať premiéry?

Čo ťa viedlo k natočeniu tohto filmu?

V podstate to bola bezmocnosť. Človek vidí kam nás dostali sociálne siete a alternatívne média, tak mal som potrebu na to nejako reagovať. Náš film nie je iba o covide. Skupina, ktorá sa nechala obalamutiť fake news sa rozrastá, tak som cítil nejakú povinnosť nastaviť zrkadlo.

Spoločnosť sa rozdeľuje a my sme to chceli ukázať na príklade jednej rodiny. Naše postavy sú nositeľom určitých rozdielnych hodnôt a ich rodina je celková spoločnosť. Musia spolu vydržať, no v kritických momentoch sa charakter láme a vždy na to niekto doplatí. Verím, že podobné prípady existujú.

Nebojíš sa toho, že tí, ktorými je film inšpirovaný, ho nepochopia a budú ho velebiť?

Verím, že ľudia ten satirický podtón pochopia. Náznakov je vo filme viac než dosť. Štruktúrovaný je ako hoax a priznávame to. Amatérsky vzhľad filmu je tvorivý zámer vychádzajúci z príbehu. Štvrtú stenu prebúrame hneď v prvom zábere. Na druhej strane, existujú ľudia veriaci, že Zem je plochá.

Ale pre podobný extrém sme netočili. Hlavným cieľom bolo nastaviť zrkadlo. Pokiaľ sa film dostane k dostatočnému počtu divákov, má šancu vyvolať nejakú diskusiu. Minimálne v zmysle: “Ten chlap vo filme je ako môj kamarát a snáď raz dostane rozum. Ty niekoho takého poznáš?”

Peter Pavlík vo filme Ouca Facebook/OUCA

Kde si čerpal námet na vytvorenie hlavnej postavy?

Ľuboš, naša hlavná postava je vlastne zosobnením určitej skupiny ľudí. Pred očami som nemal nikoho konkrétneho. Inšpiráciu som čerpal z internetových stránok a diskusí. V podstate žiadna Ľubošova myšlienka nie je z mojej hlavy. Všetko je odpozerané.

Aj keď to možno bude pôsobiť nepravdepodobne, počas zbierania materiálu som sa stretol so šialenými vecami. Náročné bolo žiť v hlave podobného individua. Je to hlúpy, zlý človek, ktorý si myslí, že zachraňuje svet. A namiesto toho sa mu rúca všetko, čo má pre ostatných tú najväčšiu cenu.

Nehanbil si sa, keď si nakrúcal na ulici? Predsa len, film vznikal v tvojom rodnom meste, kde ťa ľudia poznajú.

Vzhľadom na to, že sa točilo počas lockdownu, tak som až na jeden dva prípady s nikým okrem štábu počas natáčania neprišiel do styku. Zaujímavejšie bude sledovať ako na mňa budú ľudia reagovať, keď uvidia upútavky a nie hotový film.

Do projektu som išiel s tým, že pokiaľ niekto nepozná mňa ani koncept projektu, budem za blbca. Som im však ochotný bez problémov vysvetliť o čo ide.

V teaseroch na film sa zatiaľ objavuje iba rok 2022. Vieš už konkrétny dátum premiéry? Čo ti ešte zostáva dokončiť?

Konkrétny dátum premiéry ani formu distribúcie ešte nevieme. Ale určite to bude tento rok. Film je dostrihaný a už „iba” zvučíme a upravujeme farebnosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:39