Disney/Marvel Entertainment, Brainee x Canva
StoryEditor

Slovenská stopa v MCU: Letisko v Bratislave, song v Spider-Manovi a Sokovia ako súčasť našej krajiny

Miroslav Kamody30.03.2022., 16:00h
Slovensko hrá v komiksovom svete od Marvelu dosť veľkú úlohu, aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá.
Lajkuj Brainee.sk na

Marvel Cinematic Universe (MCU) je najúspešnejšou filmovou franšízou všetkých čias. Do dnešného dňa sme sa dočkali 27 filmov, ktoré postupne rozvíjajú prepojený vesmír plný superhrdinov. Už teraz je jasné, že nás čaká minimálne 11 ďalších

​Na týchto projektoch pracujú tisíce ľudí a dej sa odohráva na rôznych miestach na Zemi či vo vesmíre. My sme sa rozhodli pozrieť na slovenskú stopu vo filmovom univerze od Marvelu. A rozhodne nie je malá! 

Letisko v Bratislave (The Falcon and the Winter Soldier)

Seriál, ktorý si svoju premiéru odbil na streamovacej platforme Disney+ svojou druhou časťou poriadne prekvapil slovenských divákov. V nej hlavní hrdinovia Bucky (Sebastian Stan) a Sam (Anthony Mackie) navštívia aj našu majú krajinu, konkrétne hlavné mesto.

V jednej z posledných scén sa skupina, ktorá si hovorí Flag Smashers, vedená mladou ženou Karli snaží dostať vakcíny a zásoby v lietadle z letiska v Bratislave. Odchod ale museli urýchliť, pretože k nim mierili muži The Power Brokera, známeho záporáka z komiksov. Je však nepravdepodobné, že sa skutočne nakrúcalo na Slovensku.

Bratislava Disney/Marvel Entertainment

Tvorca vizuálnych efektov Vladimír Valovič (Guardians of the Galaxy 1 & 2)

Vladimír Valovič je zrejme najpopulárnejším tvorcom vizuálnych efektov na Slovensku. Svojou vytrvalosťou a odhodlanosťou do dotiahol až do Hollywoodu, kde pracoval na tých najväčších blockbusteroch. O tom svedčí aj ocenenie Oscar (za film Gravity) či BAFTA (Harry Potter a Dary Smrti 2).

Okrem toho pracoval aj na filmoch MCU. Konkrétne išlo o Strážcov Galaxie, kde sa podieľal na oboch častiach. Jeho najznámejšou scénou je pravdepodobne tá, kde sa Baby Groot napcháva cukríkmi.

Baby Groot Disney/Marvel Entertainment

Speváčka Marcela Laiferová a jej pieseň Slnko (Spider-Man: Far From Home)

O veľké prekvapenie sa postarali tvorcovia druhého sólo filmu o pavúčom mužovi. Nielenže sa rozhodli vymeniť New York za európske veľkomestá, ale použili aj legendárnu slovenskú pieseň.

​Peter Parker zo svojimi spolužiakmi zavítali do stovežatej Prahy, no po ceste z Benátok ešte prechádzali cez Tirolské Alpy. Práve vtedy začne hrať skladba Slnko od Marcely Laiferovej z roku 1973.

Kaskadér Vladimír Furdík (Thor: The Dark World)

Vlada Furdíka sme si najviac spájame s jeho stvárnením Nočného kráľa v populárnom seriáli Game of Thrones. Tento talentovaný Slovák je však viac kaskadérom ako hercom. Pracoval na viac ako 60 filmoch a seriáloch, pričom spolupracoval s tými najznámejšími hercami súčasnosti.

Okrem mnohých iných sa podieľal aj na tvorbe pokračovania Thora. Tu v akčných scénách nahradil herca Christophera Ecclestona, ktorý stvárnil záporáka Malekitha. O tom, že rozhodne nešlo o jednoduché scény, sa môžeš presvedčiť nižšie:

Steve Ditko čoby tvorca Spider-Mana

Ditko sa narodil 2. novembra 1927 v Johnstowne v Pensylvánii. Jeho predkovia boli deťmi Rusínov byzantských katolíckych prisťahovalcov z územia dnešného Slovenska. Inšpirovaný otcovou láskou ku komiksom v novinách Ditko podľahol Batmanovi v roku 1939.

Postupne sa vypracoval na jedného z najznámejších komiksových tvorcov. Zoznámil sa so Stanom Leem, s ktorým spoločne vytvorili postavu Spider-Mana. Ditko okrem toho vytvoril aj Doctora Strangea. Odkazy na neho sa objavujú vo viacerých filmoch z dielne Marvelu.

Záber z filmu Spider-Man Sony Pictures - © 2021 CTMG

Sokovia alebo Slovakia?

Fiktívna krajina Sokovia zohrávala dôležitú úlohu v druhých Avengers. V MCU ide o bývalú vnútrozemskú krajinu na juhovýchode strednej Európy hraničiaca so Slovenskom a Českou republikou. Po tom, čo jeho hlavné mesto zničil Ultron, ho v rámci MCU politicky pohltili okolité krajiny.

​Obrazovka počítača v Avengers: Age of Ultron ukazuje, že Sokovia sa nachádza medzi Slovenskom a Českou republikou. V Captain America: Civil War ju zase vidíme na severozápadnom pobreží Čierneho mora. Keď sa kamera priblíži, poloha sa presunie medzi Českom a Slovenskom, neskôr zase medzi Rakúsko a Taliansko. Táto mapa však hovorí za všetko.

Sokovia Marvel Cinematic Universe Fandom

Steve Rogers v Československu (Captain America: The First Avenger)

V prvom filme s Captainom America je Steve Rogers svedkom mapy znázorňujúcej umiestnenie zariadení HYDRA v Európe pri oslobodzovaní väzňov v rakúskom zariadení na výrobu zbraní. Následne mal za úlohu s tímom zničiť všetky tieto zariadenia, zatiaľ čo MI6 sa zamerala na umiestnenie centrály HYDRA. 

Na nej môžeš vidieť aj základňu v Československu. Tam sa vydá v scéne, kde nechá Rogers explodovať celé zariadenie, na ktoré zaútočil. V nej sa okrem iného pokúša do centrály prebiť so svojou motorkou.

Kaskadér Robert Hladík (Thor, Avengers, Avengers: Age of Ultron, Black Widow, Venom 2)

Do prepojeného komiksového sveta Marvelu sa dostal aj ďalší úspešný kaskadér. Robert Hladík, rodák z Piešťan, pracoval na viacerých blockbusteroch a podarilo sa mu stať osobným kaskadérom Chrisa Hemswortha. Ten v MCU stvárnil Thora.

​V akčných scénach ho nahradil v prvom sólovom filme, ale aj dvojici filmov o Avengers. Okrem toho však pracoval aj na snímkach Black Widow a pokračovaní Venoma s podtitulom Carnage prichádza.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:11