20th Century Fox, ©2002 Warner Bros., Columbia Pictures, Marvel Enterprises, Laura Ziskin Productions
StoryEditor

Nikdy si sa necítil staršie. Tieto obľúbené filmy oslavujú 20 rokov od svojej premiéry

Miroslav Kamody17.01.2022., 16:00h
Čas skutočne beží ako voda. Aj keď si to niekedy nechceme priznať, aj na našich obľúbených filmoch je vidieť, že starneme. A tento zoznam ti to pripomenie dvojnásobne.
Lajkuj Brainee.sk na

Mnohé filmy sa nám spájajú s určitým obdobím nášho života a zásadne nás ovplyvnili. Niektoré z nich si radi pozrieme v nekonečných reprízach v televízii, prípadne ich dookola pozeráme na streamovacích platformách. Málokedy si však uvedomíme, že aj oni starnú. Pripravili sme si pre teba výber desiatich filmov, ktoré tento rok oslavujú 20. výročie premiéry.

Doba ľadová

Legendárny animák, ktorý sa dočkal hneď niekoľkých pokračovaní a spin-offov (toho najnovšieho s názvom The Ice Age Adventures of Buck Wild dokonca tento rok). Ľadový príbeh roztopil srdce detských aj dospelých divákov, pričom priniesol skvelé hlavné postavy, ktoré nás dokážu pobaviť aj po rokoch.

Star Wars: Epizóda II

Ikonická filmová séria na začiatku tisícročia dostala novú trilógiu, ktorá vysvetľovala príbeh Dartha Vadera. Druhá epizóda bola o poznanie lepšia ako prvá a pripravila pôdu pre vynikajúci záver trilógie v podobe Revenge of the Sith. Už tento rok sa dočkáme aj seriálu o Obi-Wan Kenobim, kde sa po rokoch vráti herec Ewan McGregor a Hayden Christensen.

Pán Prsteňov: Dve veže

Najlepšia trilógia všetkých čias? Pán Prsteňov v mnohom ovplyvnil budúcnosť kinematografie a priniesol nezabudnuteľný (a pre mnohých nesfilmovateľný) príbeh Stredozeme. Aj režisér Peter Jackson svojho času povedal, že tvorba druhej časti s podtitulom Dve veže bola najnáročnejšia, pretože film v podstate nemal začiatok ani koniec. Výsledok je však bravúrny.

Harry Potter a Tajomná komnata

Harry Potter je jednoducho srdcovka, ktorá nestarne. Presvedčili sme sa o tom aj v nedávnom stretnutí hercov po 20 rokoch. Druhá časť priniesla zábavné i temnejšie dobrodružstvo, ktoré odhalilo ďalšie tajomstvá čarodejníckeho sveta. Okrem toho priniesla momenty, pre ktoré sa k celej sérii radi vraciame.

Lilo a Stitch

Najhľadanejší mimozemšťan v galaxii sa stretáva s malým dievčatkom na exotickom Havaji plnom tradícií, tanca a hudby. Klasika od štúdia Disney sa dočkala aj pokračovania, no prvá časť o tomto rozkošnom genetickom experimente z druhého konca vesmíru sa navždy zapísala do našich detských spomienok.

Spider-Man

Ak sa chceš cítiš ešte staršie, tak predstaviteľ pôvodného Spider-Mana Tobey Maguire má dnes toľko rokov, čo mal Willem Dafoe v čase, keď nakrúcali tento film. Inak sa asi ani nedá vysvetliť, ako rýchlo plynie čas. Prvý Spidey od Sama Raimiho je komiksovou klasikou, ktorá mala neskôr vplyv aj na vznik Marvel Cinematic Universe.

Kuriér 

Aj keď je pre mnohých Kuriér akčnou klasikou, jeho predstaviteľ Jason Statham bude tento rok oslavovať už 55 rokov. Akokoľvek skvele teda vyzerá v nových filmoch, čas jednoducho nezastavíme. Aj keď sa séria v roku 2015 pokúsila o reštart, asi sa zhodneme na tom, že Kuriér je len jeden. 

Resident Evil

Filmy o smrtiacom víruse ľudí bavia viac, keď vonku jeden taký nezúri, všakže. Nepodarený projekt od Umbrella Corporation však v roku 2002 pohltil milovníkov akčných hororových filmov. Séria sa nakoniec natiahla na šesť filmov, ktoré síce nepriniesli nič nové, no fanúšikov dokázali dôstojne uspokojiť. 

Muži v čiernom 2

V roku 2002 sa na plátna kín vrátili aj Muži v čiernom, aby nás dokázali opäť kvalitne pobaviť. Nebolo to ani zďaleka také, ako v jednotke, no aj napriek tomu je pokračovanie obstojnou a nahláškovanou akčnou jazdou, ku ktorej sa aj po rokoch radi vrátime.

Scooby-Doo

Pred dvadsiatimi rokmi sme sa dočkali aj filmového spracovania Scooby-Doo, ktoré bolo svojho času v požičovniach VHS-iek vždy beznádejne rezervované na dlhý čas dopredu. Aj keď sa dá o jeho kvalitách pochybovať (žiadny film z tohto zoznamu nezostarol tak, ako práve tento), v čase premiéry išlo o mimoriadne zábavný film.

To však ani zďaleka nie je všetko. Menovite spomeňme ešte filmy, ako Pianista, Frida, Minority Report, Insomnia, Červený drak, Gangy v New Yorku, O 28 dní..., Dnes neumieraj, Moja tučná grécka svadba, Asterix a Obelix: Misia Kleopatra, xXx, Myšiak Stuart Little 2, Jackass: Film, Chyť ma, ak to dokážeš, Agent bez minulosti či 8. míľa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:36