Slovenka Katrina Grey pôsobila v rôznych svetových filmoch. Leonardo DiCaprio je jeden z najlepších hercov sveta, myslí siKatrina Grey
StoryEditor

Slovenka Katrina hrala vo svetových snímkach, jednu aj režírovala: V noci mám nočné mory, chcela som to ukázať vo filme

ros03.01.2022., 07:00h
O svojich skúsenostiach s hraním či o tom, s ktorým hercom by chcela spolupracovať, nám prezradila v rozhovore.
Lajkuj Brainee.sk na

Katrina Grey je Slovenka, ktorá momentálne žije v Anglicku, no natočila aj filmy v Ázii. Okrem toho sa venuje scenáristike, obsadila aj stoličku režisérky. Známa je napríklad z hollywoodskeho filmu Hard Target 2 ako Kay Sutherland či francúzskeho filmu Brice 3. Minulý rok si zahrala v celovečernom filme Daytime Nightmare, ku ktorému si sama napísala scenár, aj ho dokonca režírovala.

Máš rada sci-fi, akčné filmy či trilery. Prečo práve tieto žánre, čím si získali tvoju obľubu?

Na sci-fi a hororových filmoch som vyrastala, čiže medzi moje obľúbené sú najmä zombie filmy. Okrem toho som čítala aj hororové knihy, spomedzi autorov veľmi obľubujem napríklad Agathu Christie či seriály ako napríklad Akty X, Star Wars či Star gate. V podstate ma tieto filmy, ktoré som ja rada pozerala, ovplyvnili. Mám rada psychologické trilery.

Katrina Grey zbožňuje sci-fi a hororové filmy Katrina Grey zbožňuje sci-fi a hororové filmy Katrina Grey

Nikdy si nerozmýšľala nad tým, že by si točila nejaký iný žáner, napríklad komédie?

Ako herečka som hrala naozaj v rôznych žánroch, ako režisérka by som rada vytvorila komédiu, no tiež by tam boli určité prvky hororu, napríklad s tematikou zombie. Okrem toho tiež plánujem napísať historickú drámu podľa skutočnej udalosti. Pokiaľ by ma nejaký príbeh zaujal, určite by som do toho išla. Zatiaľ pracujem na svojich projektoch, ktoré ma bavia, napríklad sci-fi či hororové drámy. Myslím si, že pri pozeraní trilerov zažívaš úplne iné emócie, ako napríklad pri romantických drámach. Rada si ich pozriem, no nezaujímajú ma až do takej miery, že by som ich tvorila.

Ako prvá Slovenka si natočila hororové filmy v zahraničí. Ako vnímaš tento úspech a čo to pre teba znamená?

Nie je to žiaden titul, ktorý by som získala, no myslím si, že na jednej strane je veľmi smutné, že som prvá a nie je viac slovenských režisérok, ktoré by točili horory či iné variácie žánrov. Všetci sa zameriavajú na komédie, no ja verím tomu, že ak by ľudia prišli s niečím zaujímavým alebo by vytvorili multižánrový film, tak by to diváci určite prijali. Keďže však tvoria tie isté žánre dokola, je samozrejmosťou, že ľudia budú pozerať to, čo im režiséri ukážu. Keby možno dali šancu iným mladým ľuďom, možno menej známym, tak by sa to určite pomaly zmenilo.

Na točenie ktorého filmu máš najkrajšie spomienky?

Asi na americký film Živý terč 2 so Scottom Adkinsonom, išlo o moju prvú väčšiu rolu a bola som vtedy maximálne nervózna. Pri natáčaní som sa totálne triasla, bola som veľmi vystresovaná. Postupom času to však opadlo. Najviac som hrdá na účinkovanie v seriáli, ktorý sa však bohužiaľ nedá pozrieť na Slovensku ani v celej Európe, pretože ho vysiela Disney+ v Ázii. Má názov Extraordinary Siamese Story: Eng and Chang a zobrazuje príbeh siamských dvojčiat. Odohráva sa v 18. storočí, takže som mala možnosť hrať v rôznych krásnych dobových kostýmoch. Okrem toho si myslím, že išlo o môj najlepší herecký výkon.

Katrinin veľkofilm Daytime Nightmare Katrinin veľkofilm Daytime Nightmare Katrina Grey

Tiež pracuješ ako scenáristka. Čo ťa viedlo z hereckého pľacu na stoličku scenáristky? Čo ťa baví viac, v ktorej profesii sa cítiš najlepšie?

Bolo to nutné, pretože ak som chcela vytvoriť film, najskôr som musela napísať scenár, režírovať ho, zahrať si v ňom aj sa venovať postprodukcii a okrem toho ešte aj distribuovať. Scenár k Daytime Nightmare som napísala za týždeň, no celá tvorba filmu do finálnej podoby trvala tri roky. Keďže ma baví písať, venujem sa aj scenáristike, mám totiž vlastné príbehy, ktoré chcem sfilmovať. Venujem sa tomu, pretože ma to baví. Najviac ma baví asi hranie.

Ako to všetko stíhaš?

Keďže nehrám každý deň, dá sa to všetko pekne stihnúť. Zameriavam sa iba na filmy či seriály, nehrávam napríklad ako väčšina hercov v divadle. Tento rok som hrala iba vo Wu Assasins: Fistful of Vengeance, ktorý bude na Netflixe alebo som účinkovala v niekoľkých reklamách. Medzitým píšem a chcem sa viac venovať produkcii.

Kde si čerpala inšpiráciu pre film Daytime Nightmare?

Ide o moje osobné nočné mory, ktoré možno spôsobili aj tie horory, čo pozerám. Zažívam ich takmer každú noc, takže som ich chcela ukázať prostredníctvom tohto filmu. Tie nočné mory vo filme sú moje skutočné hororové sny, ktoré som videla. V podstate som stvorila niečo, čo bolo iba mojou predstavou, keď som spala.

Slovenka má s tvorbou filmov plné ruky práce Slovenka má s tvorbou filmov plné ruky práce Katrina Grey

Ovplyvnila natáčanie filmov aj pandémia, aké zmeny pociťuješ?

Mala som účinkovať v ďalších dvoch projektoch, no tie boli prerušené. Teraz bývam v Anglicku a chodievala som na castingy. Natáča sa oveľa menej alebo sa všetko presúva. Aby sa mohol natočiť film, potrebujeme poistenie a keďže sa natáčanie posúva, museli by platiť. Ja sa však prispôsobím každej situácii a teraz sa venujem iným veciam. Nemôžeš to totiž nijako ovplyvniť, len sa môžeš prispôsobiť situácii. Možno niečo natočím o rok či dva, no mne to neprekáža, pretože kariéra herečky je na celý život.

Ktoré krajiny si prešla vďaka svojej kariére herečky, aké sa ti páčili najviac a prečo?

Bola som asi naozaj všade okrem Afriky, no mám v pláne ju navštíviť. Plánujem tam ísť v Apríli ale nie v rámci svojej práce, máme tam rodinu. Môj manžel je totiž britský Ind. Prešla som Áziu, žilo som v Mexiku, v Európe som okrem Ruska bola takmer vo všetkých krajinách. Okrem toho som nebola ani v Číne a túžim ísť navštíviť aj Island.

Nemám vyslovene najobľúbenejšiu krajinu, mne je však dobre tam, kde je teplo. Posledný rok som bývala na ostrove Koh Samui, takže to je moje obľúbené miesto. Milujem vodné športy napríklad paddleboarding, no rada sa aj potápam. Na mojom bucket liste sú všetky podmorské mestá. Túžim ísť do Egypta či Grécka, okrem iného chcem prejsť aj Himaláje či Kilimadžáro.

Katrina Grey s manželom Katrina Grey s manželom Katrina Grey

Keďže si pôsobila ako herečka v rôznych produkciách, v čom sa podľa teba odlišuje svetový filmový trh od toho slovenského?

Som rada, že sa na Slovensku vytvára niečo nové, napríklad seriál Slovania, ktorý je podľa mňa veľmi kvalitný. Okrem toho musím pochváliť produkčnú spoločnosť DNA Production režiséra Petra Bebjaka a filmového producenta Rasťa Šestáka. Podľa mňa sú perfektní a som rada, že zastupujú mladšiu generáciu. Nemôžem zabudnúť ani na Jakuba Kronera, ktorý tvorí skvelé filmy. Ak by sme mali na Slovensku viac takýchto ľudí, určite by to bolo úžasné. Jediné, čo by som slovenskej produkcii vytkla, je to, že by mohli dať väčšie šance mladším ľuďom či rôznym typom scenárov.

Na ktorom filme momentálne pracuješ?

Ide o psychologický triler s hororovými prvkami s názvom Zero One, scenár je už napísaný a teraz sa snažím získať nejaké finančné prostriedky. Okrem toho musím ešte nájsť hercov či distribútora. Mám pocit, že ide o masterpiece mojej produkcie. Ide o príbeh ľudí, ktorí dokážu zažiť vlastnú smrť.

Ktorý tohtoročný film alebo seriál ťa najviac zaujal alebo by si si ho chcela pozrieť?

Perfektným žánrom je Squid Game, presne takéto druhy filmov či seriálov milujem. Okrem toho sa teším aj na nový Matrix.

Perfektným žánrom je Squit Game, presne takéto druhy filmov či seriálov milujem. Okrem toho sa teším aj na nový Matrix, tvrdí Katrina Perfektným žánrom je Squit Game, presne takéto druhy filmov či seriálov milujem. Okrem toho sa teším aj na nový Matrix, tvrdí Katrina Katrina Grey

Chceš sa aj naďalej uberať smerom k hororovým scenárom alebo plánuješ zmenu? Aké sú tvoje najbližšie plány?

Mojím najbližším plánom je doladiť film Zero One, chcela by som natočiť krátky film, ku ktorému už mám scenár a okrem toho chcem ešte napísať jeden historický film podľa skutočného príbehu. Ďalej plánujem napísať knihu mojich futuristických príbehov a potom z nej vytvoriť seriál. Išlo by o hororové príbehy, ktoré sa dejú v budúcnosti.

S ktorým hercom by si si ako herečka chcela zahrať?

Určite s Leonardom DiCapriom. Podľa mňa je jedným z najlepších hercov sveta. Videla som všetky jeho filmy a je neuveriteľné, aké rôznorodé role zahral. Nechápem, ako je možné, že niekto dokáže takto hrať ako on. Ľudia to možno tak nevnímajú, no je strašne ťažké hrať role, ktoré on stvárnil. Možno by som si chcela zahrať aj s The Rock, Arnoldom Schwarzeneggerom či Daveom Bautisom. Jeho film Army of the dead bol vynikajúci.

Niečo z natáčania Niečo z natáčania Katrina Grey

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:32