Odhalili tajnú metriku Netflixu.Archív/
StoryEditor

Odhalili tajnú metriku Netflixu. Zistili, podľa čoho platforma ruší či obnovuje obľúbené seriály

Michal Čiernik24.08.2023., 12:00h

Streamovací gigant už tento rok zrušil viac ako 15 projektov. Vieš, podľa čoho rozhodujú, ktorý seriál skončí a ktorý bude pokračovať?

Lajkuj Brainee.sk na

Príkladom sú obľúbené seriály ako 1899, Young Wallander a Inside Job, ktoré síce nazbierali milióny pozretých hodín, no nesplnili metriku potrebnú na natočenie ďalších sérií.

Streamovacia platforma sa pri poskytovaní miery dokončenia spolieha na percento divákov, ktorí dokončia celú show. Táto miera dokončenia musí byť 50 percent alebo viac, aby sa seriál zachránil, inak zmizne pokojne aj bez oficiálneho konca, píše Dialy Mail.

1899

Osemdielny seriál sa zameral na udalosti okolo pasažierov na parníku migrantov, ktorý sa s optimizmom rútil na západ na prelome storočí. Situácia sa mysteriózne zmenila, keď im cestu skrížila loď Prometheus. Psychologická dráma zaujala divákov svojimi sci-fi záhadami a napätím, pričom niektorí tvrdili, že sa podobala na úspešný televízny seriál Lost.

Aj keď 1899 dosiahol neuveriteľných 87,9 milióna pozretých hodín, ľudia akoby stratili záujem a seriál nedopozerali. Seriál mal mieru dopozerania len nízkych 32 percent, čo viedlo k jeho zániku.

3. januára následne tvorcovia Jantje Friese a Baran bo Odar v spoločnom vyhlásení na Instagrame šou zrušili. „S ťažkým srdcom vám musíme povedať, že rok 1899 nebude obnovený,“ povedali. „Radi by sme zavŕšili túto neuveriteľnú cestu druhou a treťou sezónou, ako sme to urobili s Darkom. Niekedy však veci nevyjdú tak, ako ste si naplánovali.“

Inside Job

Inside Job a Young Wallander mali podobný osud, seriály však aspoň dostali druhú sériu. Miera dokončenia prvej série Inside Job bola 91 percent s viac ako 21 miliónmi zhliadnutých hodín.

Druhú sériu ale dopozeralo len 58 percent. Aj keď to bolo nad hranicou 50 percent, Netflix zistil, že produkcia animovaného seriálu bola príliš drahá a bez perspektívy.

image

Čo ťa v auguste čaká s Netflixom? Tešiť sa môžeš na zombie reality show či hranú verziu jedného z najlepších anime

Netflix je známy svojimi verejnými štatistikami o sledovanosti svojich relácií. Okrem počtu zhliadnutí zverejňuje aj počet pozretých hodín a zoznamy top seriálov filmov aktualizuje každý týždeň. Pozrieť si môžeš aj najpopulárnejšie seriály a filmy rozdelené podľa krajín.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 09:24