Sapkowski napíše ďalšiu knihu o Zaklínačovi.Twitter/estrakt/
StoryEditor

Dočkáme sa knižného pokračovania Zaklínača? Sapkowski v tom má jasno, prezradil, či sa môžeme tešiť

Michal ČiernikHonza Srp09.08.2023., 11:00h

Poľský spisovateľ Andrzej Sapkowski chce porušiť starý sľub, že sa do sveta Zaklínača už nikdy nevráti, a pripravuje novú knihu. Vydania by sa mala dočkať najneskôr v budúcom roku.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo väčšina spisovateľov by asi bola nadšená z toho, že ich dielo poznajú ľudia po celom svete, poľský spisovateľ Andrzej Sapkowski nemá z úspechu herného Zaklínača bohvie akú radosť, píše iDnes.cz. Vývojárom z poľského CD Projektu totiž vtedy príliš neveril a predal im práva na voľné využitie značky v hernom priemysle iba za 250 tisíc korún. Doterajšia trilógia pritom predala už 75 miliónov kópií a ďalšie desiatky miliónov pravdepodobne ešte pribudnú, pretože sa chystá remake prvého dielu a minimálne jedno ďalšie pokračovanie.

Nie je tajomstvom, že Sapkowski na úspech hry žiarli dokonca sa chcel vyššieho podielu zo ziskov domáhať na súde. Napriek tomuto menšiemu prešľapu však spisovateľ rozhodne nie je ukrátený. Zmluva s Netflixom, ktorý jeho dielo adaptoval do seriálovej podoby, už bola totiž ďaleko štedrejšia a navyše vyvolala novú vlnu záujmu o pôvodné knihy.

Nová kniha už možno budúci rok

Možno aj práve preto sa tento svojrázny spisovateľ po viac ako desiatich rokoch od vydania poslednej knihy zase vracia k svojmu remeslu a napriek predchádzajúcim tvrdeniam vytvorí ďalší príbeh zo sveta Zaklínača. Prezradil tak v rozhovore pre ukrajinský podcast Fantastic Talk(s). „Áno, pracujem na novej knihe Zaklínač a celkom usilovne,“ povedal Sapkowski.

image

Na novej knihe pracuje už nejaký čas.

Twitter/ixni_gm/

Čo sa týka príbehu, Sapkowski nič nenaznačil. Dobrou správou je, že o nadväzujúcich príbehoch hovoril už predtým, takže máme pár indícií, s ktorými sa dá pracovať. Ako už mnohokrát povedal, hlavný príbeh Zaklínača sa skončil s Paňou jazera, ktorá vyšla pred 24 rokmi. Rovnako ako knihy, ktoré Sapkowski odvtedy vydal, čokoľvek iné v Zaklínačovom príbehu bude podľa Sapkowského naďalej buď vedľajším príbehom alebo prequelom. Nerob si teda nádeje na pokračovanie hlavnej série.

image

Zaklínača zjednodušili, aby ho Američania pochopili, priznal tvorca seriálu

Dobrou správou je, že kniha sa nezdá byť ďaleko. Sapkowski vyzeral optimisticky, pokiaľ ide o načasovanie, a povedal, že „to môže trvať rok, ale nie dlhšie“. Môžeme teda dúfať, že do roku 2024 sa vo svete Zaklínača objaví nový príbeh.

Otázkou tak zostáva len kvalita. Dúfajme, že si Sapkowski dá na novom diele záležať a nebude chcieť len aktuálne trendy značku ešte viac vyžmýkať.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 22:50