Last Train Home chce zábavnou formou ukázať celému svetu komplikované obdobie našich dejín.Twitter/vortexczech/
StoryEditor

Predstavili novú hru. Stavili na takmer zabudnuté československé légie počas prvej svetovej vojny

Honza Srp12.06.2023., 11:00h

Po Kingdom Come: Deliverance tu máme ďalšiu tuzemskú hru, ktorá chce zábavnou formou ukázať celému svetu komplikované obdobie našich dejín.

Lajkuj Brainee.sk na

Last Train Home bude survival stratégia, ktorá spracováva neľahký osud československých legionárov a ich dlhú cestu späť domov. Veľmi zjednodušene ide o akýsi road movie mix medzi Commandos a Frostpunkom, kedy s hŕstkou vojakov musíš zabezpečiť plynulú cestu obrneného vlaku naprieč celým Ruskom, ktoré je zmietané občianskou vojnou, píše iDnes.cz.

Zahraničný odboj je nesmierne zaujímavé obdobie našej histórie, o ktorom sa však až tak príliš nehovorí, je totiž ohraničené predsa len globálnejšími udalosťami dvoch svetových vojen.

O tejto dobe veľa nevedia ani Česi či Slováci, nieto ešte v zahraničí, ktoré je pre finančný úspech hry nevyhnutné. Právo na tom však chcú vývojári stavať. V doposiaľ herne nepreskúmanej historickej etape vidia veľký potenciál, netrpia prehnanou skromnosťou a túto prehliadanú tému chcú s hrdosťou ukázať celému svetu. V tomto ohľade pripomínajú napríklad krajana Dana Vávru, ktorý v Kingdom Come: Deliverance sebavedome dokázal zarobiť milióny dolárov aj na takej „uncool“ téme, ako je dobývanie hradov v stredných Čechách.

Hru začali vyvíjať dávno pred vojnou na Ukrajine

Vývojári nemajú ani obavy z aktuálnej celospoločenskej averzii voči všetkému ruskému, spôsobenú vojenskou agresiou na Ukrajine. Vývoj začal dávno pred vypuknutím vojny a hra je zasadená do viac ako sto rokov starých historických udalostí. Pokiaľ sa na to ale chceš pozerať zjednodušujúcou ideológiou, tak v hre likviduješ boľševikov a Ashborne Games opakovane prispievajú charitatívnym organizáciám pomáhajúcim na Ukrajine.

image

Autori Life is Strange opäť oslavujú Pride Month podarenou hrou zadarmo. Hlavnou dejovou linkou je príbeh transrodového Tylera

Aj keď je príbeh vystavaný okolo fiktívnych mien, vo zvyšku reálií sa autori snažili o maximálnu historickú vernosť. V ich úsilí ich navyše oficiálne podporuje aj Československá obec legionárska, čo je snáď dostatočným dôkazom toho, že k tejto problematike pristúpili zodpovedne. Nemusíš sa však báť, hra rozhodne nechce suplovať školské učebnice a väčšinu dejepisných súvislostí sa dozvieš len dobrovoľne, cez priloženú interaktívnu encyklopédiu.

 Ako sa Last Train Home hrá? 

Pod kontrolu dostaneš opancierovaný vlak a niekoľko desiatok vojakov. S nimi musíš zaobchádzať obzvlášť opatrne, pretože ich prípadná smrť je definitívna. V priebehu cesty síce môžeš naverbovať aj niekoľko nových ľudí, pokiaľ sa však o nich nebudeš starať, konce hry sa zrejme nedočkáš. To isté platí aj o vlaku, ktorý je potrebné priebežne opravovať a starať sa o palivo, inak skončíš zaseknutý uprostred nekonečných ruských plání bez šance na záchranu. 

image

Petr Kolář a Dominik Jícha z brnianskeho vývojárskeho štúdia Ashborne Games.

Honza_srp/bonusweb.cz/

Hra dôkladne preverí tvoje manažérske schopnosti, budeš musieť riešiť dostatok jedla, obsadenie smien či morálku vojakov. Zároveň bude vojakov i vlak možné vylepšovať v mnohých oblastiach, čím značne vzrastá počet vecí, o ktoré sa treba postarať. Vojaci môžu ochorieť alebo sa zraniť a väčšinu schopnosti sa musia najprv naučiť.

Bojové misie

Druhou časťou hry sú potom samotné bojové misie, kedy sa s jednotkou vybraných špecialistov vydávate priamo do boja. V tejto chvíli je jasne vidieť, že mnoho ľudí z Ashborne v minulosti pracovalo na sérii UFO. Hoci sú boje real-tímové a nie na ťahy, vyžadujú maximálnu spoluprácu každého člena tímu.

Hra v tomto režime vyzerá tak trochu ako Commandos, oproti nej však má hráč oveľa väčšiu slobodu. Misie sa odohrávajú na pomerne veľkých mapách a okrem hlavnej úlohy obsahujú aj množstvo vedľajších. Tie môžu nadobúdať mnoho podôb a často ponúknu aj morálne dilemy.

image

Aj keď to tak možno z popisu nevyzerá, hra kladie veľký dôraz na príbeh a obsahuje množstvo dialógov a zvratov.

Ashborne Games/

Aj keď to tak možno z popisu nevyzerá, hra kladie veľký dôraz na príbeh a obsahuje množstvo dialógov a zvratov. A mimochodom po splnení hlavnej úlohy misia nekončí a bude treba svojich vojakov ešte evakuovať, čo niekedy môže byť pomerne komplikované.

Zopakuje úspech Kingdom Come?

Ak sa vývojárom podarí vytvoriť dostatok zaujímavých misií, mohla by z toho byť ozajstná pecka. Síce nie pre každého, ale od českých vývojárov sme už tak nejako zvyknutí, že kladú na hráča väčšie nároky, než je v mainstreame zvykom.

image

Je to oficiálne! Pán Prsteňov dostane nové videohry, a niekoľko nových filmov. Čo všetko o nich vieme?

Teraz si už musíme len počkať, či sa Last Train Home podarí naučiť svet obdivovať českú históriu tak, ako sa to pred piatimi rokmi podarilo Kingdom Come, našliapnuté k tomu má viac ako solídne.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:27