Andor, Disney+Disney+/
StoryEditor

„Zabi ma alebo naverbuj!“. Andor je Star Wars pre dospelých a nám sa páči

Michal Čiernik25.11.2022., 11:00h

Prvá séria Star Wars seriálu Andor je za nami a my ti prinášame našu recenziu.

Lajkuj Brainee.sk na

Žiadne svetelné meče alebo obrovské vesmírne bitky. Žiadni legendárni hrdinovia stelesňujúci ideálny svet alebo naopak neprekonateľnú temnotu. Žiadne ohromné paláce rytierov Jedi, alebo dychberúce sály temných Sithov. Dokonca žiadne rozkošné mimozemské zvieratká, do ktorých sa zamiluješ na prvý pohľad. A napriek tomu sa stále bavíme o Star Wars.

O tej istej sci-fi fantastickej franšíze od Disney, ktorá za posledné tri roky spravila tri rôzne seriály. Vo finále však boli medzi sebou tak prepojené a urobené rovnakým štýlom, že to mohol byť pokojne jeden seriál. A bez zbytočných, vágnych a niekedy až nelogických epizód dokonca aj veľmi krátky. Každopádne boli prvé hrané seriály zo sveta Star Wars robené vo väčšine prípadov skôr rodinne. Nehovoríme, že to bol vyslovene zlý nápad, koniec koncov aj pôvodná filmová séria sa niesla v podobnom duchu. Lenže už pri treťom, kvázi rovnakom seriáli o Obi-Wanovi už to bolo na fanúšikov veľa. A spolu s nastoleným trendom sa zdalo, že vlastný seriál za chvíľu dostane aj Chewieho blcha.

image

Fanúšikovia Star Wars šalejú. Milovaná postava bude v novom románe hľadať svoju sexuálnu orientáciu

Potom však prišiel Andor. Prequel prequelu z roku 2016, ktorý sa odohráva priamo pred Epizódou IV: Nová nádej a zameriava sa na rovnomennú skupinu rebelov, ktorí získajú plány na Hviezdu smrti. Rouge One bol prvý samostatný film mimo pôvodnej série a aj vďaka režisérovi Tonymu Gilroyovi bol mimoriadne úspešný. Tvorca Bournovho odkazu či kriminálnej drámy Michael Clayton s Georgom Clooneym sa podujal aj na tvorbu seriálu Andor. Jeho pôsobenie preto už dopredu naznačovalo odklon o zavedeného rodinného trendu. Spolu s hudbou od skúseného Nicholasa Britelliho, ktorý vyhral viaceré ceny za dramatický seriál If Beale Street Could Talk alebo za film Cruela, ponúkli úplne iný pohľad na vesmír Georga Lucasa.

image

Seriál natočil Tony Gilroy.

Twitter/moe Is In Her Sad Andor Era/

Prekvapujúce je, že Andor ani zďaleka nie je najsledovanejší či najžiadanejší seriál. Parrot Analytics zistil, že dopyt po starých sezónach The Mandalorian bol rovnaký ako dopyt po Andorovi od 29. októbra do 4. novembra a dopyt po animovanom seriáli Tales of the Jedi dokonca prevýšil obe tieto show. Dôvodom toho mohla byť už spomínaná presýtenosť príbehov zo Star Wars sveta, alebo fakt, že Andor debutoval medzi rozbehnutými sezónami House of the Dragon alebo Rings of Power.

image

Fanúšikovia Star Wars sa dočkali. Pozri si všetko, čo už o seriáli Andor vieme

Prečo teda považujeme seriál okolo Cassiana Andora v podaní Diega Lunu a začínajúceho povstania za tak dobrý? Je to jednoduché, pretože je iný. Prostredie Palpatinovho Impéria si dramatický krimi triler priam pýtalo. Detailné zákulisie dômyselného stroja, ktorý riadi celú galaxiu ukázalo divákom, že Impérium netvoria len zle strieľajúci Stormtrooperi v ikonických brneniach. Životy byrokratických úradníkov v dokonale upravených uniformách sa striedajú s každodennou rutinou obyčajných robotníkov.

image

Cassiana Andora stvárnil Diego Luna.

Twitter /sha Andor/

Ani boj dobra a zla nie je úplne taký jednoznačný, čo tiež pridalo na zaujímavosti. Pre väčšie dobro robia totiž zverstvá všetky strany. A rozbehnúť rebelskú mašinériu len z legálnych peňazí a čistými úmyslami je nereálne. Do hĺbky prepracovaný príbeh, ti ukáže pozadie životov obyčajných ľudí, z ktorých sa nikdy nestanú legendy ako Skywalker či Yoda. Minimálny happy end a realistické situácie vo svete plnom špiónov, kde veriť môžeš len svojej mame, ktorá ti vždy po šichte pripraví cereálie, dokonale nahrádza bitky svetelných mečov.

image

Tento kvíz zvládnu len najväčší Star Wars fanúšikovia. Patríš medzi nich?

Vytvorenie Andora, ako Star Wars relácie pre dospelých možno zapríčiní stratu detského a rodinne založeného publika. Pred Disney to však otvorilo nové dvere do budúcna a priblížilo streamovaciu spoločnosť bližšie ku svojej konkurencií. P.S. V poslednej dvanástej epizóde si poctivo prečítaj všetky titulky. Po nich ťa totiž čaká prekvapenie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 19:04