Záber zo seriálu House of the DragonHbo/
StoryEditor

RECENZIA Rod draka je pohlcujúcim návratom do sveta Game of Thrones so všetkými jeho kvalitami aj nedostatkami

Miroslav Kamody24.10.2022., 15:00h

Máme za sebou finále prvej série House of the Dragon. Čo všetko priniesol prvý spin-off Game of Thrones?

Lajkuj Brainee.sk na

Keď v roku 2019 dorazila na obrazovky finálna séria seriálu Game of Thrones, veľké množstvo fanúšikov zostalo poriadne sklamaných. Diváci na čele s odbornými kritikmi posledným epizódam vyčítalo nelogickosť, rýchle posuny deja a neuspokojivé ukončenie projektu, ktorý bol svojho času najdiskutovanejším televíznym seriálom vôbec.

Hneď po jeho skončení bolo jasné, že HBO sa Westerosu, sveta, kde sa tento fiktívny fantasy seriál odohráva, nebude chcieť vzdať. Niekoľko mesiacov sme počúvali o viacerých námetoch na nové spin-offy a nakoniec sa k realizácii ako prvý dostal Rod Draka (House of the Dragon), ktorý sleduje príbeh rodu Targaryenovcov počas vrcholu slávy, kedy nositelia tohto mena sedeli na Železnom tróne.

Návrat do Westerosu

Začiatok seriálového rozprávania sa odohráva približne 200 rokov pred udalosťami Game of Thrones, respektíve zabitím Aerysa II. Targaryena, známeho aj ako Šialený kráľ. Aj tu sa však za múrmi kráľovského hradu odohrávajú intrigy, milostné vzťahy a kopia sa problémy, ktoré budú mať nakoniec dosah na fungovanie celého Westerosu.

Tvorcovia na čele s Ryanom J. Condalom, autorom knižných predlôh Georgeom R.R. Martinom a režisérom Miguelom Sapochnikom (natočil jedny z najlepším epizód Game of Thrones) sa postarali o vynikajúci návrat do tohto fantasy sveta.

Atmosférou sme sa vrátili naspäť do najlepších čias GoT, k čomu prispieva aj hudba Ramina Djawadido. Ten síce často opakuje svoje známe motívy z predchádzajúceho seriálu, no v tomto prípade to rozhodne nevadí. Vizuálne efekty sú kvalitatívne na filmovej úrovni, takže lokácie aj draci vyzerajú naozaj presvedčivo až dychberúco. 

image

Telefón v ruke, cigareta v ústach a dobrá nálada. Skráť si čakanie na finále House of the Dragon fotkami z nakrúcania

Veľké časové skoky

Hlavné postavy sú prepracované, aj keď značne zredukované oproti množstvu, na ktoré sme boli zvyknutí pri Game of Thrones. Scény si pre seba často kradne Matt Smith čoby Daemon Targaryen, nezaostáva však ani ústredná ženská dvojica (či už v mladšej alebo staršej verzii) Alicent Hightower a Rhaenyra Targaryen.

Herec Paddy Considine síce spočiatku hral kráľa Viserysa I. Targaryena kostrbate, počas vývoja svojej postavy našiel ten správny smer a postaral o jednu z bezpochyby najlepších a emočne najnabitejších scén celej prvej série projektu. Naprieč desiatimi epizódami rozhodne nie je núdza o silné momenty, ale aj šokujúce zvraty, pri ktorých má divák chuť kričať.

Mnohých môžu pri sledovaní seriálu pomýliť veľké časové skoky, ktorých dĺžku sme často museli vyvodzovať len na základe vyjadrenia postáv, nehovoriac o tom, že pre bežného diváka bez prečítaných kníh môže dej pôsobiť v mnohom podobne v porovaní s Game of Thrones.

image

Záber zo seriálu House of the Dragon

Hbo/

Obstojný spin-off

Pravdou je, že príbeh sa rozbieha pomaly a milovníci akcie si na svoje príliš neprídu, no nesmieme zabúdať na to, ako vyzerali prvé série GoT. Slabý rozbeh dáva priestor na zrozumiteľný vývoj postáv a aj keď finále prvej série bez očakávaného vyvrcholenia na štýl konca druhej časti Hobita mnohých nepoteší, od tvorcov dostávame prísľub, že veci sa v druhej sérii budú vyvíjať omnoho turbulentnejšie.

Nemôžeme predsa seriál kritizovať za nedostatok toho, čoho prebytok nám nakoniec pokazil finále Game of Thrones. House of the Dragon je obstojným spin-offom, ktorý síce nateraz nedosahuje kvalít svojho predchodcu, no vracia nás do obľúbeného sveta plného pestrých postáv sledujúcich rôznorodé ciele. A to nateraz HBO aj divákom stačí.

image

Tento kvíz zvládne len pravý fanúšik Westerosu. Tieto udalosti a fakty z Game of Thrones jednoducho musíš poznať

Či sa z neho, podobne ako v prípade Game of Thrones, stane celosvetový fenomén, to ukážu až ďalšie série. Na tú druhú si však budeme musieť počkať zrejme až do roku 2024. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:13