Vesmírneho odpadu v okolí Zeme je čoraz viacBrainee x Canva
StoryEditor

Bola udelená prvá pokuta za neodstránenie vyradeného satelitu z orbity. Americká spoločnosť zaplatí poriadne mastnú pokutu

TASR03.10.2023., 13:00h

Americká Federálna komisia pre komunikácie (FCC) v pondelok uviedla, že udelila prvú pokutu za trosky vo vesmíre. Spoločnosť DISH Network musí zaplatiť 150-tisíc dolárov (142 450 eur), pretože nebola schopná náležite odstrániť svoj satelit z obežnej dráhy.

Lajkuj Brainee.sk na

DISH Network podľa FCC svoj satelit EchoStar-7 po skončení jeho misie presunula na tzv. obežnú dráhu určenú pre satelity vyradené z prevádzky - avšak na výrazne nižšiu úroveň, než stanovujú podmienky na prevádzkovanie satelitu. EchoStar-7 poskytuje v USA televízne vysielanie vo vysokom rozlíšení.

image

Záhada vyriešená. Neznámy objekt nájdený na austrálskej pláži je skutočne z vesmíru

Vypustený bol v roku 2002 a z prevádzky mal byť vyradený vlani, píše Sky News. Loyaan Egal z FCC pondelkové oznámenie označil za prelomové. Dáva podľa jeho slov veľmi jasne najavo, že FCC má výraznú autoritu v oblasti presadzovania pravidiel v oblasti vesmírnych trosiek a je schopná dodržiavanie týchto pravidiel uplatniť.

Polovica satelitov je už nefunkčná

DISH Network si podľa FCC priznalo zodpovednosť a uviedlo, že jeho kroky mohli vyvolať znepokojenie v spojitosti s orbitálnymi troskami. FCC v posledných rokov sprísnila opatrenia v spojitosti so satelitmi a v septembri 2022 schválila nové pravidlá s cieľom obmedziť riziko spojené s troskami z nefunkčných satelitov.

Z obežnej dráhy musia byť odstránené do piatich rokov od ukončenia prevádzky. Predchádzajúci limit bol 25 rokov. Z asi 10-tisíc satelitov vypustených na obežnú dráhu Zeme od roku 1957 už viac ako polovica nefunguje, uviedol minulý rok FCC.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:41