Z recyklovaného plastu sa dá spraviť naozaj čokoľvek a najnovšie aj zmrzlina.Youtube/al Arabiya English/
StoryEditor

Od bežných vecí až po celé autá a domy. Z recyklovaného plastu dokážu spraviť čokoľvek, najnovšie aj zmrzlinu

Michal Čiernikbma29.09.2023., 14:00h

Dizajnérka Eleonora Ortolani vytvorila to, čo považuje za prvé jedlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svojho štúdia spolupracovala s vedcami, ktorí vzali malé množstvo plastu, „rozbili“ ho v laboratóriu a premenili na vanilín, s ktorého neskôr vytvorili vanilkovú zmrzlinu.

Lajkuj Brainee.sk na

Eleonora bola frustrovaná tým, ako sa zaobchádza s plastom. Z toho recyklovaného síce vznikajú nové výrobky, ale po skončení ich životnosti už je nemožné ich znovu recyklovať. „V skutočnosti to nie je riešenie odpadovej problematiky, aj keď sa tak predaj výrobkov z recyklovaného materiálu tvári,“ tvrdí.

Na myšlienku projektu ju priviedli experimenty s takzvanými voskovými červami, teda larvami Vijačky voštinovej. Vedci zistili, že dva enzýmy obsiahnuté v slinách týchto lariev rozkladajú polyetylén v priebehu niekoľkých hodín.

Jesť mikroplasty?

„Všetci sa ma pýtajú, čo to robím, predsa sa nechcú kŕmiť mikroplastami. Lenže tak to vôbec nie je,“ hovorí Ortolani. Vedci totiž skonštruovali enzým, ktorý umiestnili do baktérií E. coli, aby im umožnili prerušiť superpevné väzby medzi molekulami v štruktúre plastu ako súčasť metabolického procesu, píše iDnes.cz.

Ďalší enzým potom tieto nespojené molekuly syntetizoval na vanilín. „V okamihu, keď prvé enzýmy prerušia reťazec, už to nie je plast,“ tvrdia Ortolani. „Už to nie je polymér. Sú to monoméry (východisková stavebná častice),“ vysvetľuje.

Orgány pre bezpečnosť potravín však považujú takto vytvorený vanilín za úplne novú zložku a nedovolia ju ochutnať, kým neprejde všetkými testami. Ortolani preto predstavila zmrzlinu iba v zamknutej chladničke na absolventskej výstave umeleckej školy Central Saint Martins.

Domy či autá z plastového odpadu

Z recyklovaných plastov sa dnes dá vyrobiť naozaj všeličo. Od bežných vecí ako oblečenie a topánky, cez nábytok a dekorácie do domu až po rôzne módne doplnky. Pre tých, ktorí si našli svoju ekologickú spriaznenú dušu sú tu dokonca kompostovateľné svadobné prstene. Tieto silikónové prstene od značky Qalo a Pela sú z bioplastu, ktorý produkuje o 65 percent menej odpadu a spotrebuje o 35 percent menej vody ako tradičné plasty. Okrem toho produkuje aj o 25 percent menej ekvivalentu oxidu uhličitého.

Plastové fľaše sa dajú použiť aj ako izolácia v domoch a presne to robí jedna organizácia na ostrove Isla Colón v Bocas Del Toro v Paname. Robert Bezeau, zakladateľ Plastic Bottle Village, má v úmysle postaviť 120 domov na 80-akrovom pozemku, pričom na jeden dom opätovne použije približne 10-tisíc plastových fliaš. 

Keď sme už pri budovách, táto galéria v Japonsku, nazývaná EcoARK, je vyrobená z viac ako 1,5 milióna plastových fliaš a obsahuje amfiteáter, vodopád s dažďovou vodou, ktorý vyrába elektrinu, a originálny výstavný priestor. 

image

Recyklácia plastov zlyháva. Z celkového odpadu sa spracuje len nepatrný zlomok

Okrem budov sa z recyklovaného plastu vyrábajú aj autá. Dizajnérske štúdio Mandalaki so sídlom v Miláne predstavilo Birò O2. Dvojmiestne malé elektrické auto, ktoré je vyrobené až z 80 percent recyklovaného plastového odpadu.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:33