O týchto netradičných pohreboch si určite nepočul.Facebook/eternal Reefs/
StoryEditor

Netradičné pohreby, o ktorých si ešte nepočul: Od ponechania tela na farme pre vyšetrovateľov až po vystrelenie na Mesiac

Michal Čiernik22.09.2023., 12:00h

Si fanúšik sci-fi? Nechaj svoj popol rozprášiť na Mesiaci. Miluješ oceán a morský život? Nechaj zo seba spraviť umelý útes. A ak ešte nechceš na vždy odísť, nechaj sa zamraziť a počkaj si na vedecký pokrok, ktorým ťa oživia.

Lajkuj Brainee.sk na

Posledná rozlúčka nemusí byť len formou fádneho klasického pohrebu plného umelých vencov. Dnes si už môžeš vybrať, ako naložíš po smrti so svojim telom, z množstva rôznych metód. Okrem klasického tradičného pohrebu v rakve či spopolnenia môžeš nechať svoje telo ekologicky rozložiť či dokonca rozprášiť vo vesmíre.

Vodná kremácia

Tento proces, tiež známy ako alkalická hydrolýza, zahŕňa rýchle rozloženie mŕtvoly v prúde vody a alkalických chemikálií, pričom zostane iba tekutina a kosti.

Kvapalina, známa ako „effluent“, môže ísť do odtoku spolu s ďalšou odpadovou vodou. Kosti sa môžu rozdrviť na popol, ktorý si pozostalý majiteľ odnesie domov.

Kryomácia

Tento proces zahŕňa použitie tekutého dusíka na ochladenie tela na -192 stupňov Celzia čím je telo také krehké, že sa môže „roztrieštiť“ na vibračnej podložke. Magnet potom odstráni kovové predmety, ako sú výplne a umelé končatiny, pričom zanechá sterilný prášok.

Rovnako ako „popol“ z bežnej kremácie, tento sterilný prášok možno rozsypať alebo uchovávať v urne, hoci niekedy sa tento krok vynechá a zmrazené telo zostane neporušené.

image

Ekologická urna, rozložiteľná rakva či včelí úľ na cintoríne? Už aj na Slovensku máme prírodné cintoríny (podcast)

Niektorí zástancovia si myslia, že kryomácia je dobrou voľbou v prípade, že mŕtve ľudské telo môže byť oživené v súlade s vedeckými pokrokmi, aj keď to môže chvíľu trvať. Na celom svete je približne 500 tiel v kryokomorách, ktoré čakajú na oživenie.

Takáto posledná rozlúčka však vôbec nie je lacná. Kryomácia zvyčajne stojí okolo 200-tisíc dolárov, a to bez ročných poplatkov za skladovanie. 

Plastinácia

Asi jednou z najbizarnejších spôsobov, ako naložiť po smrti so svojim telom je plastinácia. Tá zahŕňa aplikáciu roztoku na báze formaldehydu, aby sa zabili všetky baktérie, ktoré by spôsobili hnilobu. 

Potom sa telo ponorí do koncentrovaných roztokov acetónu, aby sa odstránila všetka voda, a potom sa umiestni do kúpeľa s tekutým polymérom, ako je silikón alebo živica.

Nakoniec sa telo zakonzervuje buď zahriatím alebo vystavením ultrafialovému svetlu. Výsledkom je zachovanie tkanív, orgánov či dokonca celých neporušených tkanív na vedecké účely.

Nebeský pohreb

Nebeské pohreby, známe tiež ako Jhator, sú starovekým rituálom smrti medzi tibetskými budhistami. Prax je stará viac ako 10-tisíc rokov a vykonáva sa dodnes. 

Mŕtvola sa umiestni na vrchol hory, aby sa rozložila a zároveň bola vystavená živlom, pričom jej pozostatky sú ľahko dostupné pre hladných mrchožrútov, ako sú vrany alebo supy. Aby sa zabránilo unášaniu kostí vtákmi, často sa cez rozkladajúcu mŕtvolu umiestni mriežka alebo sieť. 

image

Nechutný darček alebo originálny nápad? Táto žena vyrába šperky z mužských spermií

Tieto pohreby sa zvyknú praktizovať v horských častiach Mongolska a Číny vrátane Tibetu, kde je pôda príliš tvrdá na to, aby sa dal vykopať hrob. Ak si myslíš, že takáto rozlúčka nevzdáva ľudskej mŕtvole dostatočnú úctu, tradičná budhistická viera považuje telo za nádobu na uloženie ducha, čo po smrti človeka nemá veľký význam.

Farma na telá

Svoje telo nemusíš darovať len na lekárske účely, ale pomôcť môžeš aj detektívom či policajtom. Na to slúžia špecializované kontrolované zariadenie, kde sú ľudské telá ponechané na rozklad prirodzenou rýchlosťou. 

Obyčajne ich prevádzkujú forenzní vedci a sú prísne strážené. Rozkladajúce telá ovplyvňujú okolitú vegetáciu, čo môže odhaliť, ako dlho tam boli a tým poskytnúť rozhodujúci dôkaz v prípadoch vrážd. Už teraz existuje asi desať fariem s ľudskými telami v štyroch krajinách po celom svete.

Útesová guľa

Jednou z netradičných ekologických riešení pochovávania je takzvaná útesová guľa. Ide o druh umelého útesu vyrobeného z betónu, ktorý obsahuje spopolnené pozostatky ľudskej bytosti. 

Betónové gule sú plné otvorov, ktorými môžu ryby preplávať, a majú drsný povrch, na ktorý sa môžu prichytiť malé koraly. „Ľudské útesové gule“ sa považujú za perfektnú voľbu pre morských vedcov, potápačov alebo kohokoľvek, kto mal celoživotnú náklonnosť k vodným alebo morským tvorom. 

Členovia rodiny dostanú súradnice miesta, kde boli spustení do vody pre prípad, že by sa chceli vrátiť a vzdať im úctu, rovnako ako pri klasickom hrobe.

Vesmírne pochovávanie

Ak si fanúšikom vesmíru alebo sci-fi, toto je to pravé pre teba, aj keď ťa to môže stáť aj viac ako 12-tisíc dolárov. Vesmírne pohreby zahŕňajú vypustenie ľudských pozostatkov do vesmíru - zvyčajne popolu.

Americká spoločnosť s názvom Celestis ponúka štyri možnosti vypustenia s cenami od 2 495 do 12 500 dolárov ktoré zahŕňajú transport popolu až na Mesiac. K prvému vesmírnemu pohrebu došlo v roku 1992, keď raketoplán NASA Columbia niesol časť spopolnených pozostatkov tvorcu Star Treku Gena Roddenberryho. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:16