SupermesiacReuters/Borja Suarez
StoryEditor

Už dnes nás čaká nebeské divadlo. Čo je modrý supermesiac, čím je výnimočný a prečo ho najbližšie uvidíme až v roku 2037?

Miroslav Kamody30.08.2023., 13:00h

Bude najjasnejší v roku 2023. Tu však jeho výnimočnosť len začína.

Lajkuj Brainee.sk na

Už dnes večer bude Musiac vo fáze takzvaného modrého splnu (v angličtine známy aj ako blue supermoon). Ak by sme mali byť presní, tak nastane až vo štvrtok o 3:35 ráno, kedy sa jediný mesiac našej planéty najviac priblíži k Zemi.

Odborníci sa však zhodujú, že najpozoruhodnejší bude počas svojho východu, ktorý nastane približne osem hodín pred fázou splnu, a teda dnes okolo pol ôsmej večer. A čo pojem modrý spln vlastne znamená?

image

Vedkyňa z NASA si myslí, že je na Venuši mimozemský život. Nachádzať sa má v nehostinnej atmosfére planéty

Mnohí si mylne myslia, že vychádza z očakávaného zafarbenia, no nie je to tak. Pomenovanie dostal podľa anglickej frázy „once in a blue moon”, čo vo voľnom preklade znamená raz za uhorský rok - vzhľadom na nízku frekvenciu, kedy sa objavuje. 

Čo je supermesiac?

Ako informuje portál Business Insider, odborníci vo veľkom diskutujú o presnej definícii samotného supermesiaca. Našťastie však môžeme bez akýchkoľvek pochybností povedať, že posledný letný spln spĺňa všetky kritériá.

Vo všeobecnosti totiž o supermesiaci hovoríme vtedy, keď na svojej obežnej dráhe dosiahne bod najbližšie k Zemi, známy ako perigee. Na oblohe tak vyzerá o približne sedem percent väčší, čo si však ľudia v istých častiach sveta ani nemusia všimnúť.

image

Supermesiac

Reuters/Dilara Senkaya

A čo z neho robí modrý supermesiac?

Mesiac sa podľa bývalého astrofyzika NASA Freda Espenaka, ktorý vypočítal vzdialenosti supermesiaca do roku 2100, dostane tak blízko z našej planéte, že bude v rámci roku 2023 bezkonkurenčne najjasnejší. A modrý je preto, že ide už o druhý spln v rámci jedného mesiaca. Prvý bol hneď 1. augusta.

Supermesiace nie sú sami osebe zriedkavé. Zvyčajne si môžeme vychutnať tri alebo štyri ročne. Modré mesiace sú menej časté: kvalifikuje sa iba jeden z približne 33. Oboje sa deje naraz každých 10 až 20 rokov. Ďalší modrý supermesiac podľa NASA vyjde na nočnú oblohu až v roku 2037.

image

Lapálie astronautov, z ktorých zastáva rozum. Obvinenie z kacírstva, zákaz sobieho mäsa aj bizarné cestovné poistenie

Mesiac, ktorý sa v skutočnosti javí ako modrý, je mimoriadne nezvyčajná udalosť. V roku 1883 zabila smrteľná erupcia sopky Krakatau 36-tisíc ľudí. Oxid siričitý a popol naplnili vzduch, takže Mesiac vyzeral byť modrý, pretože častice blokovali červené svetlo bez filtrovania iných odtieňov. Podľa Prírodovedného múzea v Londýne môžu lesné požiare spôsobiť rovnaký účinok.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 06:52