K najodľahlejšiemu miestu na planéte to máš bližšie k vesmírnej stanici než k najbližšiemu ostrovu.Google Earth, NASA, Brainee x Canva
StoryEditor

Takto vyzerá najopustenejšie miesto na Zemi: Jeho najbližším obývaným susedom je Medzinárodná vesmírna stanica

mor13.11.2023., 09:00h

Najosamelejší ostrov v Tichom oceáne je Point Nemo. Sú chvíle, kedy sú pre ostrov najbližšími ľuďmi len tí, čo trávia čas na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Lajkuj Brainee.sk na

Point Nemo leží ďaleko takmer od všetkého. Nachádza sa totiž uprostred najväčšieho oceánu na svete, pričom najbližšia pevnina je vzdialená asi 2 688 kilometrov, uvádza sa na portáli Unilad.

Najbližšou pevninou je Ducie Island – atol na Pitcairnských ostrovoch – aj tá je však neobývaná. Najbližší objekt s ľuďmi je o trochu ďalej. Na mieste, ktoré by si pravdepodobne neočakával.

image

GALÉRIA Omrzeli ťa obchodné centrá a hrad? Máme pre teba desať skvelých tipov na menej známe miesta Bratislavy

Uprostred ničoho

Teda ak sa prstom na mape vydáš na sever, skončíš na ostrove Maher v Antarktíde a keď smerom na severovýchod, nájdeš  ostrov Motu Nui, ďalší neobývaný ostrov blízko Veľkonočného ostrova.

V skutočnosti, ako pri akomkoľvek inom vzdialenom mieste, ktoré spĺňa podmienku, že najbližší objekt je od neho vzdialený viac než 400 kilometrov, je k ostrovu Point Nemo najbližšie Medzinárodná vesmírna stanica (ISS).

Túto pustinu prvýkrát pomenoval v roku 1992 chorvátsky prieskumný inžinier Hrvoje Lukatela, ktorý odvtedy prepočítaval presné súradnice pomocou údajov z máp Google, aby ich porovnal so svojimi pôvodnými zisteniami.

image

Okolo Point Nemo je len nekonečný oceán

Thierry Meier/Unsplash

Nevolá sa podľa slávnej ryby

Meno Nemo pochádza z latinského slova – nie slávnej oranžovej rybky z rovnomenného filmu – a znamená „žiadny človek“. Čo je dosť trefné meno pre kus skaly trčiacej z Pacifiku.

Vzhľadom na to, že v okruhu tisícok kilometrov sa nikto nenachádza, je to skvelé miesto pre satelity a iné kozmické lode, ktoré zostupujú z vesmíru a zhoria v atmosfére nad vzdialeným miestom.

To znamená, že pod oceánom môžeš naraziť aj na nejaký zaujímavý vesmírny odpad. Ale aj to si budeš musieť zaplávať poriadne hlboko, keďže hĺbka oceánu v tamojších končinách sa ráta na kilometre.

image

Sliepky za prvou líniou. Bizarný príbeh hydiny, ktorú chcelo NATO použiť ako poistku spúšte jadrových zbraní

Budú ešte bližšie

V tejto oblasti skončí dokonca aj samotná Medzinárodná vesmírna stanica, keď už nebude použiteľná. Tieto dva body budú k sebe najbližšie okolo roku 2031. 

Dôvodom je, že tento dátum NASA predbežne stanovila ako termín, v ktorom ISS pravdepodobne expiruje a budú ju musieť zvrhnúť na Zem. 

Ak chceš pricestovať na Point Nemo, stačí sa dostať na tieto súradnice: 45º52,6S, 123º23,6W. Vrelé privítanie však nečakaj, jediní kamoši, čo ťa tam odzdravia budú pravdepodobne len vtáky. A tiež pozor na padajúce satelity!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 17:55