NASA Perseverance Mars roverReuters/NASA/JPL-CALTECH/MSSS/Handout
StoryEditor

Mohla na Marse stroskotať vesmírna loď? Nemôžeme to vylúčiť, tvrdia poprední vedci po analýze najnovších záberov

Miroslav Kamody24.07.2023., 12:00h

Zo záhadného objavu sú prekvapení aj samotní vedci. Nikto totiž presne nevie, čo sa v skutočnosti na fotografiách nachádza.

Lajkuj Brainee.sk na

Mars, planéta, ku ktorej sa čoraz viac obracajú oči ľudí túžiacich kolonizovať vesmír, ukrýva množstvo tajomstiev. Na mnohé z nich nepoznáme (a zrejme ani nebudeme poznať) odpovede a nasledujúca záhada sa k nim zrejme zaradí tiež.

Ako totiž informuje portál LadBible, vedci tvrdia, že nemožno vylúčiť, že príčinou zvláštnych výbežkov na povrchu planéty je mimozemská vesmírna loď. Ešte v apríli sonda NASA Curiosity Rover odfotografovala niečo, čo vyzerá ako rady hrotov, dosiek a klinov vyčnievajúcich zo skál na dne 154 kilometrov dlhého krátera Gale.

image

Slovenská vedkyňa sa stala veliteľkou simulovanej vesmírnej misie s paraastronautom

Najbizarnejší kameň, s akým sa stretli

Astrobiologička Dr. Nathalie Cabrolová z NASA Ames Research Center and Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) Institute študuje Mars už viac ako 20 rokov a hovorí, že je to „najbizarnejší“ kameň, s akým sa kedy stretla.

Nový článok publikovaný v Journal of Astrobiology dospel k záveru, že útvary môžu byť „pieskové hroty“. Zároveň však výskumníci tvrdia, že „úlomok z mimozemskej alebo pozemskej kozmickej lode nemožno vylúčiť s absolútnou istotou“.

Ako totiž dodávajú, popri hrotoch sa zdajú byť roztrúsené aj kolesá, náprava a pole trosiek. Pieskové hroty sa inak tvoria vo zvodnených pieskoch počas masívnych zemetrasení. Podobné hroty ako na Marse boli nájdené v severnej alpskej panve južného Nemecka a na Mount Signal v Imperial Valley v južnej Kalifornii.

Nevieme, o čo ide

„Neexistuje žiadny spôsob, ako s istotou dokázať, o aké hroty ide, ale bilancia dôkazov by naznačovala pieskové hroty vyplývajúce zo seizmickej aktivity na Marse,“ povedal pre The Telegraph profesor Richard Armstrong z Aston University v Birminghame.

„Mám podozrenie, že záhadné ‚kolesá’ sú samostatným fenoménom. Snímky Marsu často zobrazujú zvláštne útvary a útvary, ktoré ‚vyzerajú‘ ako známe objekty. Akékoľvek pole úlomkov na Marse by určite časom trpelo eróziou, najmä vetrom.“

Pozostatky ľudskej činnosti?

Autori tiež nevylúčili, že hroty môžu byť výsledkom ľudskej činnosti. Ako je to možné? „Vzhľadom na to, že na povrch sa zrútilo možno desať alebo viac plavidiel v spojení s odhodením zariadení spojených s pristávaním roverov, je možné, že hroty a ich okolie sú vyrobené ľuďmi a pozostávajú z úlomkov, ktoré dopadli na povrch krátera Gale.“

image

Prejdi sa prvýkrát po Marse. Interaktívna mapa od NASA ti umožní preskúmať útesy a krátery červenej planéty

Napriek tomu nie je zrejmé žiadne pole trosiek a žiadny dôkaz o akýchkoľvek ďalších troskách, ktoré by mohli pochádzať zo Zeme. „Vzhľadom na ich malú veľkosť a na to, že nie sú známe žiadne analógy vyrobené ľuďmi a žiadne logické vysvetlenie toho, na aký účel môžu tieto hroty slúžiť, sa nezdá pravdepodobné, že tieto exempláre sú zvyškami plavidiel alebo zariadení, ktoré spadli do krátera Gale.” O ich mimozemskom pôvode preto môžeme len špekulovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 12:22