Vedkyňa Michaela Musilova sa stane veliteľkou vesmírnej misie.X/X
StoryEditor

Slovenská vedkyňa sa stala veliteľkou simulovanej vesmírnej misie s paraastronautom

TASR28.05.2023., 13:39h

Slovenskí vedci a vedkyne sú v zahraničí dobre známy kaliber. Za hranicami robia nie len dobré meno krajine, sú aj súčasťou fantastických projektov, ktoré v budúcnosti môžu mať veľký dosah na samotné ľudstvo.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenská astrobiologička Michaela Musilová bude veliteľkou simulovanej vesmírnej misie, ktorá bude mať v posádke paraastronauta, informuje TASR.

image

Slovenský odkaz vo vesmíre: Poslali sme doň človeka aj satelity, planétky nesú mená Hviezdoslava či Partizánskeho

Uskutoční sa v poľskej vesmírnej výskumnej stanici LunAres. Priblížila to Musilová s tým, že projekt je súčasťou výskumnej štúdie, ktorá je zameraná na náročnejšie vesmírne misie, najmä čo sa týka ľudských faktorov.

V tíme tak bude aj simulovaný astronaut s fyzickým postihnutím. Chcú sa podľa jej slov pripraviť na skutočné misie, napríklad na Mars, a na situáciu, keď sa niekto zraní. Budú tak vedieť správne reagovať.

„Zároveň chceme vesmír sprístupniť aj ľuďom, ktorí majú existujúce postihnutie. Ale napríklad sú brilantní v biológii, inžinierstve alebo v niečom inom a pre postihnutie by normálne nemohli ísť do vesmíru,” doplnila vedkyňa.

image

Slovák si objednal satelit, ktorý bude na vlastnej misii vo vesmíre. Je malý, ružový a volá sa Veronika

Ak sa podľa nej vie vytvoriť priaznivé prostredie aj pre nich, môžu ísť aj oni na vesmírne misie. Posádka bude musieť prejsť výcvikom prežitia v extrémnom prostredí. To má zahŕňať prežitie vo vzduchu, vo vode a na pevnine, ako aj lekársky výcvik prvej pomoci.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:10