S novou interaktívnou mapou jednoducho odhalíš nádherné zákutia Marsu priamo z pohodlia domova.Twitter/nasajpl/
StoryEditor

Prejdi sa prvýkrát po Marse. Interaktívna mapa od NASA ti umožní preskúmať útesy a krátery červenej planéty

Michal Čiernik11.04.2023., 12:00h

S novou interaktívnou mapou jednoducho odhalíš nádherné zákutia Marsu priamo z pohodlia domova.

Lajkuj Brainee.sk na

Elon Musk predpovedal, že ľudia prvýkrát vkročia na červenú planétu v roku 2029, zatiaľ čo NASA je s odhadovaným časovým plánom o niečo konzervatívnejšia a predpovedá pristátie koncom 30. alebo začiatkom 40. rokov 21. storočia. Našťastie teraz existuje jednoduchý spôsob, ako prekonať vyše 200 miliónov kilometrov jediným klikom.

NASA vydala novú interaktívnu mapu, ktorá ti umožní preskúmať najznámejšie útesy a krátery Marsu. „Chcel som niečo, čo bude dostupné pre každého,“ povedal Jay Dickson, vedúci projektu. „Cieľom bolo sprístupniť Mars pre ľudí, ktorí majú oň záujem,“ vysvetlil.

Viac ako 100-tisíc fotografií

Interaktívna mapa Marsu bola vytvorená na Caltechu pomocou 110 000 obrázkov, ktoré vytvorila sonda NASA Mars Reconnaissance Orbiter. Výsledná mapa zachytáva množstvo úžasných geologických prvkov v neuveriteľných detailoch, vrátane útesov, impaktných kráterov a stôp takzvaného prachového diabla.

Ak chceš preskúmať niektoré konkrétne funkcie, klikni na jej názov v poliach v spodnej časti obrazovky. Mapa sa potom automaticky priblíži na daný objekt, či už ide o Olympus Mons, Zunil alebo Eberswalde. „Už dlho som po niečom takomto túžila. Je to krásny umelecký produkt a tiež užitočný pre vedu,“ povedala Laura Kerber, vedkyňa z laboratória Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA.

Návšteva najvyššej sopky v slnečnej sústave

Ďalšími kľúčovými regiónmi zvýraznenými na mape sú kráter Gale a kráter Lake, ktoré oba skúmajú sondy Curiosity and Perseverance Rovers, aby zistili známky prastarého mikrobiálneho života. 

image

Ďalšími kľúčovými regiónmi zvýraznenými na mape sú kráter Gale a kráter Lake, ktoré oba skúmajú sondy Curiosity and Perseverance Rovers.

Nasa/

Objavovať sa dá aj Olympus Mons – najvyššia sopka v slnečnej sústave. „Už 17 rokov nám MRO [Mars Reconnaissance Orbiter] odhaľuje Mars tak, ako ho ešte nikto nevidel,“ povedal projektový vedec misie Rich Zurek. „Táto mozaika je úžasný nový spôsob, ako preskúmať niektoré snímky, ktoré sme nazhromaždili,“ dodal.

image

Prvý Afroameričan a prvá žena na ceste okolo Mesiaca. Všetko čo vieme o misii Artemis II

Zverejnenie mapy prichádza krátko po tom, čo NASA Perseverance Rover zozbierala vzorku marťanskej horniny, ktorá by mohla obsahovať známky života. Na výsledky si však budeme musieť počkať, keďže táto konkrétna trubica sa nedostane do pozemského laboratória, ešte asi 10 rokov. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 01:06