S vývojom technológií rastie šanca, že náš signál zachytia aj mimozemské civilizácieBrainee x Canva
StoryEditor

Konšpirátorom vybuchnú hlavy. Vďaka 5G sieti bude totiž Zem lepšie detekovateľná mimozemšťanmi

Miroslav Kamody11.05.2023., 10:00h

Nový výskum naznačuje, že postupný vývoj technológii zvyšuje pravdepodobnosť, že sa staneme viditeľnými pre mimozemské civilizácie.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás už niekedy započul útržky telefonátov cudzích ľudí v obchode či autobuse. Mohli by však tieto hovory zachytiť mimozemšťania na blízkych planétach?

Ako informuje portál Vice, túto otázku si položili vedci v nedávnej štúdii, ktorá si dala za cieľ zistiť detekovanie rádiových vĺn z vysielačov, ktoré spájajú približne 10 miliárd mobilných zariadení na našej planéte.

image

Never hlúpym článkom o desivých asteroidoch rútiacich sa na Zem. Toto by sa skutočne stalo, ak by nám reálne hrozila zrážka

Moderné technológie 

Treba však hneď na úvod povedať, že nie. Je tu však jedno veľké ale, ktoré súvisí s 5G sieťou. V súčasnosti mobilná komunikácia nevytvára dostatočne silný signál, aby si ho všimli mimozemšťania do 10 svetelných rokov od Zeme. Samozrejme za predpokladu, že nemajú extrémne pokročilé technológie.

Výskum však zároveň odhalil, že nárast mobilnej komunikácie, spolu s ďalšími technológiami, ako je 5G a veľké satelitné konštelácie (Starlink, SpaceX), by v budúcnosti mohli urobiť našu planétu viditeľnou pre mimozemské civilizácie.

Nejde pritom o nič nové. Vedci už viac ako storočie špekulujú, že niekto vo vesmíre by mohol byť schopný zachytiť rádiové žiarenie spôsobené modernými vynálezmi. Nateraz ale nebolo dostatočne silné.

image

Starlink

Unsplash/Forest Katsch

Mobily a vývoj siete mení hru

Na samotné mobilné komunikačné veže sa však zameral až tím vedený Ramirom Saideom, ktorý študuje vedu o exoplanetách na Maurícijskej univerzite. Tie „predstavujú relatívne nový, ale rastúci prispievateľ k celkovému rádiovému úniku spojenému s planétou Zem,“ uvádza sa v štúdii publikovanej v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Pokiaľ vieme, žiadny predchádzajúci výskum neskúmal kumulatívny účinok emisií mobilných veží a všeobecnejšie dôsledky pre odpočúvanie a SETI (hľadanie mimozemských civilizácií, pozn.),“ pokračovali výskumníci.

„Naša štúdia poskytuje určitý pohľad na to, čo by sme mohli očakávať, ak by sa inde v Mliečnej dráhe nachádzala ľudská civilizácia s podobnou alebo dokonca pokročilejšou úrovňou technológie rádioteleskopov.“

image

Prvá misia s posádkou na Mars by mala byť výlučne ženská. Dôvod nie je ideologický, ale praktický

Výskumníci sa pozreli na tri hviezdne systémy v našej blízkosti - Alpha Centauri, HD 95735 a Barnardova hviezda. Následne vytvorili profil mobilných sietí rádiových emisií, ktoré ľudia vysielajú do vesmíru. A ako sme už spomínali vyššie - emisie boli nízke.

Budúcnosť je jasná

Saide a jeho kolegovia sú však presvedčení, že v budúcnosť spolu s vývojom technológii, posilnia naše signály do vesmíru.„Mobilné systémy sú v plienkach a budúci vývoj tejto technológie (napr. systémy 5G a ďalšie) naznačuje, že výkon tejto zložky zemského úniku sa bude časom zvyšovať,“ uvádza sa vo výskume.

„Ak sa podarí odhaliť únik, mimozemský pozorovateľ by bol schopný rozpoznať rôzne detaily o povahe našej planéty a distribúcii technológií na jej povrchu.“

image

5G veža

Unsplash/RP M

„Súčasné odhady naznačujú, že do konca desaťročia budeme mať na nízkej obežnej dráhe Zeme viac ako stotisíc satelitov,“ povedal spoluautor štúdie Michael Garrett z Manchesterskej univerzity.

„Naše výsledky po prvý raz poukazujú na významné príspevky k únikom, ku ktorým dochádza prostredníctvom vzostupu rozvojových krajín na africkom kontinente, ako aj krajín ako Japonsko, Vietnam, Čína,“ dodáva tím.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:43