AsteroidBrainee x Canva
StoryEditor

Never hlúpym článkom o desivých asteroidoch rútiacich sa na Zem. Toto by sa skutočne stalo, ak by nám reálne hrozila zrážka

Miroslav Kamody23.04.2023., 10:00h

Dozvedel by si sa to inak, ako len zo senzáciechtivého nadpisu na internete. To však na druhú stranu neznamená, že neexistuje pravdepodobnosť, že nás asteroid jedného dňa zasiahne.

Lajkuj Brainee.sk na

„Asteroid veľký ako dva Slavíny už zajtra preletí nebezpečne blízko Zeme” alebo „Kométa veľká ako štrnásť futbalových ihrísk môže o desať rokov naraziť do našej planéty”. Tieto desivo vyzerajúce nadpisy sú veľmi dobre známe každému z nás.

Ako však pripomína portál Mashable, takéto príbehy nie sú o skutočnom nebezpečenstve, ale o senzácii. Drvivá väčšina vesmírnych objektov prechádza milióny kilometrov od našej planéty.

image

Aj menší asteroid môže napáchať oveľa väčšie škody, ako sme si mysleli. Čo sa stane, ak sa zrazíme s menším telesom?

Aj preto sme sa pozreli na to, čo by sa vlastne dialo, keby Zemi reálne hrozila nebezpečná zrážka z vesmírnym objektom. A môžeš nám veriť, že by to vyzeralo úplne inak. A ak by bol skutočne na ceste k nám, vedeli by to astronómovia, a určite aj ty.

NASA nikdy nevyhlásila poplach

Aby sme na niečo takéto boli v budúcnosti pripravení, NASA v roku 2016 vytvorila Úrad pre koordináciu planetárnej obrany, ktorý má poskytovať „včasné a presné informácie vláde, médiám a verejnosti o blízkom priblížení sa k Zemi zo strany potenciálne nebezpečných objektov a akomkoľvek potenciáli dopadu“.

A tu prichádza najzásadnejší fakt - aj keď sa senzáciechtivé mediálne nadpisy objavujú niekoľkokrát do roka, NASA nikdy, NIKDY, nevyhlásila poplach kvôli nebezpečnému asteroidu, ktorému by hrozil dopad na Zem.

image

Povrch asteroidu Dimorphos chvíľu predtým, ako doň narazila sonda NASA.

NASA/Doug Ellison

„V skutočnosti sme nikdy nevydali varovanie,“ hovorí dôstojník planetárnej obrany NASA Lindley Johnson. V skutočnosti len informovali verejnosť o tom, čo robia niektoré zaujímavé asteroidy. 

Monitorovanie objektov

Tento úrad je však nevyhnutný, minimálne do momentu, kým nevybudujeme technológie na úspešné odklonenie asteroidov. V tomto prípade sa spomína najmä Tunguská udalosť, o ktorej sme písali v tomto článku.

Takýto výbuch by dnes mohol poškodiť alebo zdevastovať mestskú oblasť. „Dnes je veľká pravdepodobnosť, že by sme to odhalili skôr,“ vysvetľuje Johnson. 

image

K Zemi sa po 80-tisíc rokoch vracia extrémne jasná hviezda. Podľa astronómov môže zatieniť hviezdy na oblohe

NASA a ďalšie agentúry detegujú oveľa väčšie a nebezpečnejšie objekty vo vesmíre. Pomocou veľkých teleskopov Centrum NASA pre štúdium objektov v blízkosti Zeme hľadá asteroidy a kométy, ktoré „vstupujú do susedstva Zeme“, čo znamená, že sa nachádzajú v okruhu 45 miliónov kilometrov od obežnej dráhy našej planéty.

Pokiaľ niektoré z nich vzbudzujú obavy, sú označené ako „potenciálne nebezpečné asteroidy“. To znamená, že sa dostanú do vzdialenosti asi päť miliónov míľ od Zeme. Pre porovnanie, Mesiac je v priemere vzdialený asi 238 855 míľ.

Stretnutie alebo dopad

A čo sa teda stane, keď sa hrozivý kameň skutočne priblíži k Zemi? Vo všeobecnosti existujú dva typy varovaní: oznámenie o veľmi blízkom stretnutí a oznámenie o možnom dopade. O oboch budeš vedieť, že sú legitímne, pretože „NASA o tom skutočne niečo povedala,“ vysvetľuje Johnson.

image

Ilustrácia asteroidu blížiacemu sa k Zemi.

Pixabay

1. Blízke stretnutie - Blízke stretnutie znamená, že vesmírna skala nezasiahne Zem, ale NASA si myslí, že si stále zaslúži pozornosť verejnosti. Môže sa stať, že iní ľudia zaznamenajú blízke stretnutie a potom oznámia alebo zverejnia správy o znepokojujúcom prelete skôr ako NASA.

Ale to je v poriadku. Overenie takýchto výsledkov bude agentúre trvať aspoň niekoľko hodín. „Naším cieľom nie je byť prví, kto niečo oznámi, ale byť tými, ktorí poskytnú najlepšie dostupné informácie,“ vysvetlil Johnson.

2. Možný dopad

Ak NASA zistí možný dopad – niečo väčšie ako približne 10 metrov s väčšou ako jednopercentnou pravdepodobnosťou, že zasiahne Zem – veci sú vážne. Johnsonova kancelária vydá varovné upozornenia NASA, aby poskytla Bielemu domu, Kongresu a vládnym agentúram najdôležitejšie informácie.

image

Predbehli Američanov. Rusi odpremietali prvý celovečerný film nakrútený vo vesmíre

Verejné varovania nebudú len vo forme tlačovej správy NASA, zverejnenej na Twitteri a online. „V tom momente sa Biely dom ujíma vedenia nových informácií,“ povedal Johnson. „Stáva sa to celoštátnou mimoriadnou udalosťou,“ dodal. 

NASA však nebude pracovať sama. Budú zdieľať informácie so svojimi blízkymi partnermi pre monitorovanie asteroidov, ako je Európska vesmírna agentúra a Medzinárodná sieť varovania pred asteroidmi uznávaná OSN.

V hre je veľa faktorov

Rozhodujúcou súčasťou tohto procesu je povedať Bielemu domu a inému vládnemu vedeniu nielen to, že dopad je pravdepodobný (alebo možný), ale aj to, aký bude mať vplyv. V hre je veľa faktorov, najmä veľkosť a zloženie objektu.

image

Riziko zasiahnutia Zeme obrovskými asteroidmi môže byť horšie, ako sme si mysleli.

Brainee/Canva

„Vybuchne v zemskej atmosfére alebo sa priblíži k zemi?“ spytuje sa Johnson z NASA. „Môžeme poradiť vedeniu, čomu by mohlo čeliť, ak by asteroid zasiahol planétu.“

V tom prípade by astronómovia a orbitálni modelári vykonali tisíce simulácií, ktoré sú trochu podobné predpovedi počasia alebo hurikánu, aby predpovedali, kde pravdepodobne dopadne. Našťastie je Zem oceánskym svetom, pričom moria pokrývajú až 71 percent planéty, takže je veľká šanca, že nenarazí na pevninu.

image

Zahraj sa na boha a zhoď asteroid kdekoľvek na svete. Umožní ti to tento unikátny webový simulátor

Samozrejme, ak by bol asteroid dostatočne veľký, nemusí záležať na tom, kde dopadne. A astronómovia ich nachádzajú, len sú nateraz dostatočne ďaleko od nás.

Len samotná NASA objavila približne 500 asteroidov. Nateraz sa ich ale báť nemusíme. A keď už bude dôvod na obavy, niekto nám to rozhodne potvrdí. „Stále je tam veľa vecí,“ dodal Johnson v súvislosti s asteroidom z roku 2019, ktorý preletel vo vzdialenosti 65-tisíc kilometrov od Zeme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 07:10