
💡 Zhrnutie pre tých, ktorí rýchlo scrollujú:
- Niektoré potraviny, ktoré dnes považujeme za samozrejmosť, môžu do roku 2050 zmiznúť.
- Dôvodom sú klimatické zmeny, vyčerpanie zdrojov a rastúce náklady na výrobu potravín.
- Menej bude cibule, jabĺk, jahôd, hovädzieho mäsa, rýb a bežných obilnín.
- Viac bude rias, mušlí, kaktusov, sladkých zemiakov, olív a dokonca aj rastliny, ktoré budeme pestovať na oblečení.
- Budeme musieť zmeniť stravovacie návyky - menej mäsa, viac rastlinných alternatív a potravín, ktoré pomáhajú bojovať s klimatickými zmenami.
Predstav si, že si ideš urobiť nedeľný obed a zrazu zistíš, že cibuľa, jablká alebo jahody sú zrazu luxusným tovarom. Presne takúto budúcnosť predpovedá odborníčka na potraviny Morgaine Gaye. V rozhovore pre britský portál Metro tvrdí, že mnohé obľúbené potraviny môžu do roku 2050 zmiznúť zo stolov, a to nielen v Británii, ale aj u nás.
Hlavným vinníkom je globálne otepľovanie, ktoré mení podmienky pre pestovanie plodín. To znamená, že niektoré tradičné druhy ovocia, zeleniny a obilnín budú ťažšie dostupné a drahšie, zatiaľ čo iné, dnes exotické plodiny, môžu byť bežnou súčasťou našej stravy.
Menej mäsa, viac rastlín
Okrem rastlín ovplyvní klimatická kríza aj produkciu mäsa. Hovädzie mäso a ryby sa stanú luxusom - a to nielen kvôli otepleniu, ale aj kvôli prehľadávaniu morí a rastúcim nákladom na chov zvierat.
„Kŕmenie hospodárskych zvierat závisí od úrody, a ak prídu suchá, krmivo zdražie. Ak k tomu pridáme obrovskú uhlíkovú stopu chovu hovädzieho dobytka, dôjde k bodu, keď si ľudia budú musieť vybrať iné alternatívy,“ vysvetľuje Gaye.
Jedným z riešení je prechod na rastlinnú stravu, ktorá je už teraz na vzostupe. Podľa odborníčky sa čoraz viac ľudí učí variť chutné vegetariánske jedlá, a to aj z menej známych rastlín. A potom je tu futuristická vízia - jedlo, ktoré si doslova vypestuješ na vlastnom oblečení.
Spolu s vedcom Josephom Poorom z Oxfordu predpokladajú boom mestského farmárstva a inovatívnych materiálov, ktoré umožnia pestovanie mikrobylín a rastlinných proteínov priamo na oblečení. Predstav si, že nosíš bundu, kde v každom vrecku rastú čerstvé bylinky ako moderný spôsob sebestačnosti na cestách.
Čo budeme jesť?
Ak sa niektoré potraviny stratia, iné ich nahradia. Čo by si teda mal očakávať na tanieri v roku 2050?
- Viac tropických plodín - káva, olivy či exotické ovocie sa môžu pestovať v Európe vďaka teplejšiemu podnebiu.
- Viac morských rias a kelpu - absorbujú uhlík a sú výživné. V Ázii sú bežné, no môžu sa stať superpotravinou aj u nás.
- Jedlé kaktusy - niektoré druhy kaktusov vedia premeniť CO2 na uhličitan vápenatý, čím pomáhajú čistiť ovzdušie.
- Mušle a iné morské plody - ich chov je ekologickejší než chov rýb či hovädzieho dobytka.
- Alternatívy k čokoláde - karob (rohovník) môže nahradiť kakao, keďže jeho pestovanie je menej náročné na vodu a energiu.
- Menej ultra-spracovaných potravín - ak sa spotrebitelia začnú viac zaujímať o zdravie, priemyselne vyrábané jedlá môžu postupne ustúpiť prirodzenejším alternatívam.
„Jedlo sa vždy vyvíja - spomeň si na sushi. Keď sa dostalo do Európy, mnohým sa priečilo jesť surovú rybu. Dnes ho zbožňujeme. Rovnako to bude s riasami či kaktusmi - budeme ich jesť, len si na ne musíme zvyknúť,“ hovorí Gaye.
To, čo budeme jesť v roku 2050, nebude závisieť len od klímy, ale aj od našich rozhodnutí. Ak sa ľudia naučia preferovať zdravšie a udržateľnejšie potraviny, môže to zmeniť potravinársky priemysel. Tak čo? Vymenil by si cibuľu za riasy alebo steak za mušle? Možno o 25 rokov to už nebude voľba, ale realita.