Cena kakaa zase rekordne stúpla.Unsplah/towfiqu-barbhuiya/
StoryEditor

Cena kakaa zase rekordne stúpla, je drahšie o 60 percent: Málo pršalo, cukor je drahý. Máme sa pripraviť na drahé Vianoce?

ČTKiDnes.cz25.10.2023., 10:00h

Kakao je kvôli obavám z nedostatočnej produkcie najdrahšie za viac ako 40 rokov. Medziročne jeho cena stúpla o 60 percent.

Lajkuj Brainee.sk na

Cena za tonu kakaa sa podľa agentúry Bloomberg a spravodajského servera CNBC v pondelok na komoditnej burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolárov, (3573 eur) čo je najviac od roku 1979.

CNBC v pondelok uviedla, že nárast cien kakaa bude mať za následok vysoký účet za Halloween. Môže za to aj fakt, že sa za posledný rok o 52 percent zvýšili aj ceny cukru v dôsledku sucha a extrémnych poveternostných podmienok, keď v niektorých producentských krajinách, ako sú India a Mexiko, veľmi málo pršalo.

image

Vypestoval najštipľavejšiu papričku na svete. Američan opísal, čo sa dialo, keď ju zjedol

Napätie na trhu s kakaom zvyšuje okrem nedostatočnej produkcie aj pravdepodobný rast dopytu. Podľa spoločnosti Spherical Insights sa očakáva, že svetový trh s kakaom a s čokoládou porastie v rokoch 2023 až 2030 priemerným ročným tempom o 4,37 percenta.

Málo kakaa

Pretrvávajú obavy z nedostatku ponuky v západnej Afrike (región, ktorý sa podieľa na svetovej produkcii kakaa približne 75 percentami). Prognózy ukazujú na tretí svetový deficit v rade v sezóne 2023 až 2024,“ uviedol na konci septembra investičný poradca spoločnosti Mirabaud John Plassard.

image

Medzinárodná organizácia pre kakao (ICCO) odhadla, že v sezóne 2022 až 2023, ktorá skončila v septembri, bol deficit na trhu 100-tisíc ton.

Unsplash/ Tetiana-bykovets/

Medzinárodná organizácia pre kakao (ICCO) odhadla, že v sezóne 2022 až 2023, ktorá skončila v septembri, bol deficit na trhu 100-tisíc ton. Zber kakaových bôbov narušili nepriaznivé poveternostné podmienky. Týka sa to najmä Pobrežia Slonoviny, na ktoré pripadá viac ako 40 percent svetovej produkcie.

„Obzvlášť intenzívne obdobie dažďov ovplyvnilo kakaové plantáže, čo spôsobilo opadávanie kvetov hneď po ich vytvorení a podporilo šírenie hubových chorôb,“ napísal v septembri denník Le Monde. ICCO v správe zverejnenej na konci augusta upozornila, že tieto silné dažde postihli aj Ghanu, kde sa zberá 20 percent svetovej produkcie kakaa, a spôsobili tu rovnaké problémy.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:41