Hurikány a tornáda sa čoraz častejšie vyskytujú aj vo vnútrozemských oblastiach.Pixabay
StoryEditor

NÁVOD Čo robiť, ak sa na teba valí tornádo či záplava? Prinášame užitočné rady, ktoré ti raz môžu zachrániť život

So silnou záplavou či tornádom sa možno stretneš len raz v živote. Pôjde však o situáciu, v ktorej ti s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o život.

Lajkuj Brainee.sk na

Podnebie našej krajiny sa v dôsledku klimatických zmien zásadne mení. Okrem mimoriadne silných búrok a záplav sa čoraz častejšie stretávame aj s trombami (vír podobný tornádu, ktorý sa však nedotkne zeme) a dokonca aj tornádami.

Azda najznámejším prípadom silného tornáda v našej oblasti je udalosť na Morave z roku 2021, pri ktorom zomrelo šesť ľudí a zranilo sa ďalších 200. Tornádo zničilo domy, infraštruktúru a bez elektriny zostalo desaťtisíce domácností.

V roku 2021 sme boli svedkami tornáda aj na Slovensku - v obci Petkovce strhlo z jedného domu strechu, poškodilo cesty, elektrické vedenie, káble aj mnohé autá. Najnovšie bol veterný vír zaznamenaný len včera v obci Žirany pri Nitre.

„Okolo 16:45 až 16:50 pozorovali obyvatelia na okraji obce Žirany veterný vír, ktorý sa dotkol zemského povrchu. Ide tak o tornádo,” píše portál iMeteo.

Tornádo spôsobilo škody predovšetkým na lesnom poraste, no zasiahlo aj niekoľko domov v Žiranoch, kde hlásia ľahko poškodené strešné krytiny. Vietor na okraji obce vyvrátil niekoľko stromov a spôsobil škody aj na fasádach niektorých domov.

Prírodné katastrofy stále viac naberajú na intenzite, najbližšie roky budeme stále častejšie čeliť silným búrkam, vetru, povodniam aj tornádam, ktoré vznikajú aj v dôsledku klimatickej krízy. Vieš, ako sa pred prírodnými katastrofami chrániť? Pripravili sme pre teba užitočné rady, čo robiť v prípade, že ťa nečakane zaskočí tornádo či záplava.

image

Tornádo zobralo strechu domu a s ním aj štvormesačné dieťa. Ako zázrakom ho našli bez škrabanca v kolíske na strome

Preč od okien

Veľa ľudí pre lajky na sociálnych sieťach spraví čokoľvek. Ľudia v Českej republike si pred tromi rokmi hrozivé tornádo na Morave dokonca natáčali. To je však obrovská chyba. Keď je v blízkosti tornádo, je potrebné hľadať čo najrýchlejšie úkryt.

Ak ťa tornádo zastihne v otvorenom priestore, choď preč od okien a hľadaj čím skôr úkryt, ktorý ťa dokáže uchrániť aj pred lietajúcimi predmetmi. Najbezpečnejším miestom je vždy pivnica, respektíve najnižšie podlažie.

V prípade akéhokoľvek nebezpečenstva je dôležité konať rýchlo, pretože aj pár sekúnd môže ovplyvniť to, či tornádo prežiješ v bezpečí a zdraví. Nikdy nevieš, ako dlho budeš čakať, kým tornádo skončí.

Práve preto je dôležité sa čo najlepšie obliecť, v prípade zimnej búrky či tornáda je dobré si na seba dať aj šál, rukavice, či teplé ponožky. Teplé oblečenie ťa uchráni pred omrzlinami, či inými zdravotnými problémami.

Ak máš doma aj helmu na bicykel či motorku, je dobré si ju počas tornáda nasadiť, lietajúce predmety ti môžu ublížiť. Aj v prípade silnej letnej búrky je dobré mať po ruke teplejšie oblečenie. Ak tornádo a búrka napácha škody, v oblasti sa zrejme teplota nárazovo ochladí o niekoľko stupňov.

Nepanikáriť!

V prípade, že ťa tornádo zastihne v aute, tak ho okamžite zastav - naozaj nie je dobrý nápad počas tornáda šoférovať. Ideálne je, ak sa ti podarí z auta dostať čím skôr do bezpečia budovy.

image

Ďalší desivý následok klimatických zmien. Lesné požiare sa menia na ohnivé peklo, ktoré nikto nedokáže zastaviť

Ak ťa zastihne silná búrka, auto je dobrým útočiskom a ochráni ťa, v prípade tornáda je to však otázne. Keďže nevieme dopredu poriadne predpokladať silu tornáda, je možné, že bude mať silu, ktorou strhne aj auto, v ktorom sa nachádzaš. 

Veľa ľudí však tornádo zastihne nepripravených - v záhrade, pri vode či v reštaurácii. Aj v tomto prípade je najdôležitejšie, aby si nepanikáril, ľahol si na zem tvárou dole a rukami si chránil hlavu. Práve táto poloha môže zabrániť tomu, aby ti ublížili ostré predmety.

Záchranný balíček

Tornáda nie sú pre našu oblasť až také typické. V dôsledku klimatickej krízy budeme zrejme častejšie čeliť záplavám, na ktoré je tiež dobré sa pripraviť. Dôkazom toho boli nedávne záplavy na Dunaji, ale aj včerajšia extrémne silná búrka v Nitre, po ktorej hlásia v meste obrovské škody.

image

Následky tornáda

Reuters/Evan Garcia

Dôsledky klimatickej krízy budú čoraz častejšie a intenzívnejšie ohrozovať mestá a obce, rovnako tak obyvateľov. Aj preto je potrebné prijímať adaptačné opatrenia, vďaka ktorým sa nám budú ľahšie zvládať.

Mestá a obce by sa mali pripraviť na častejší výskyt horúčav, zvýšenie priemerných teplôt, častejší výskyt sucha, zvýšenie činnosti výskytu zrážok či častejší výskyt silných vetrov a víchric.

Pre stále častejšie riziko záplav a povodní je dobré sa poistiť v poisťovni proti riziku a následkom škôd z povodní a záplav. Poistiť sa dá celá nehnuteľnosť či domácnosť. Najrizikovejšími oblasťami sú miesta, ktoré sú postavené v okolí potokov či riek.

image

Lovec búrok pre Brainee: Takmer ma zasiahol blesk, stačilo málo a už by som tu nesedel

Ak žiješ v rizikovej oblasti, je dobré mať pripravený plán pre svoju domácnosť či rodinu v prípade, že povodne nastanú. Dôležité je premyslieť si, čo budeš robiť v prípade povodní, čo budeš potrebovať a kam pôjdeš. 

Pokiaľ sa v tvojej blízkosti už povodne vyskytli, je dobré mať nachystané vrecia s pieskom či čerpadlo na vodu v prípade, že voda zatopí tvoj pozemok alebo pivničné priestory. 

Je dobré mať dopredu pripravený aj záchranný balíček s potravinami a vecami, ktoré budeš potrebovať počas evakuácie. Čoraz častejšie budeme žiť vo svete plnom neistôt, je dobré sa na tento svet dopredu pripraviť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. september 2024 09:02