Medzi obeťami v Grécku je aj slávny britský moderátorTASR/AP, Reuters
StoryEditor

V Grécku miznú a umierajú ľudia. Podľa odborníkov je príčina jasná, doplatiť na ňu na dovolenke môžete ľahko aj vy

Miroslav Kamody20.06.2024., 13:00h

Teploty v Grécku sa šplhajú nad hranicu 40 stupňov a po celej krajine miznú a umierajú turisti. Odborníci sú presvedčený, že tieto dve veci spolu súvisia.

Lajkuj Brainee.sk na

Všetko to začalo tragickou smrťou Michaela Mosleyho, lekára a známeho televízneho moderátora v Spojenom kráľovstve, ktorého našli začiatkom tohto mesiaca mŕtveho po turistike v horúčavách na gréckom ostrove Symi. Ako však píše CNN, teraz je to len jedna zo série úmrtí a zmiznutí turistov v Grécku, ktoré na začiatku leta bojuje so silnou vlnou horúčav.

V sobotu našli na ostrove Samos mŕtveho holandského turistu. Nasledujúci deň bolo na Mathraki, malom ostrove západne od Korfu, nájdené telo amerického turistu. Albert Calibet, ďalší americký turista, je nezvestný, odkedy sa 11. júna vydal na túru na Amorgos. A dve Francúzky zmizli na Sikinose po prechádzke.

image

Ako sa pripraviť na extrémne horúčavy? Pozreli sme sa, či je vôbec možné zvýšiť tepelnú toleranciu nášho tela

Telá tých, ktorí zomreli, je stále potrebné preskúmať, aby sa zistila presná príčina smrti, ale úrady varujú ľudí, aby nepodceňovali dopady horiacich teplôt, ktoré momentálne v Grécku prekonávajú hranicu 40 stupňov Celzia.

Jedno ich spája

„Existuje spoločný model,” povedal pre agentúru Reuters Petros Vassilakis, policajný hovorca pre južné Egejské more, „všetci sa vybrali na túru uprostred vysokých teplôt.” 

Niektorí vedci tvrdia, že to, čo sa deje v Grécku, ponúka varovný signál o dopadoch extrémneho tepla na telo, a najmä na mozog, čo môže spôsobiť zmätok, ovplyvniť rozhodovacie schopnosti ľudí a dokonca aj ich vnímanie rizika. A keďže klimatické zmeny poháňajú dlhšie a silnejšie vlny horúčav, vedci sa snažia odhaliť, ako si s nimi náš mozog poradí.

image

Vlna horúčav v Grécku

Reuters/Louiza Vradi

Výskumy sa tradične sústreďujú na vplyv extrémneho tepla na svaly, kožu, pľúca a srdce, ale „mozog je kľúčom k tomu všetkému,“ povedal Damian Bailey, profesor fyziológie a biochémie na Univerzite Južný Wales. Je to hlavný vypínač pre telo, povedal pre CNN.

Ako termostat

Telesná teplota je regulovaná v mozgu. Hypotalamus, malá štruktúra v tvare diamantu, funguje ako termostat. Vykonáva jemný tanec, aby udržala vnútornú teplotu tela na alebo veľmi blízko k 37 stupňom Celzia. Keď je horúco, hypotalamus aktivuje potné žľazy a rozširuje krvné cievy, aby sa telo ochladilo.

Ale dokonca aj malé zmeny ho môžu ovplyvniť. Mnoho ľudí pozná pocit pomalosti a lenivosti počas teplého letného dňa. Ale ako sa teplo zvyšuje, môže to mať vážne účinky, vrátane zníženia tekutín v tele a zníženia prietoku krvi do mozgu, povedal Bailey. Na fungovanie potom potrebuje obrovské zdroje.

image

Priprav sa na peklo, prichádzajú horúčavy. Toto je deň, od ktorého na našom území teplota prekoná hranicu 30-tky

Testy, ktoré vykonal na účastníkoch výskumu v environmentálnej komore, kde zvýšil teploty z 21 na 40 stupňov Celzia, ukázali pokles prietoku krvi do mozgu o približne 9  až 10 percent. Extrémne teplo môže narušiť typickú mozgovú aktivitu, povedal Kim Meidenbauer, neurovedec z Washingtonskej štátnej univerzity.

Je čoraz ťažšie robiť zložité rozhodnutia, napríklad ktorou cestou sa vydať na túru – rozhodnutie, ktoré znie jednoducho, ale vyžaduje zváženie viacerých rôznych faktorov. Existujú tiež dôkazy, ktoré naznačujú, že ľudia s väčšou pravdepodobnosťou robia riskantné rozhodnutia a zapájajú sa do impulzívneho správania, keď sú vystavení teplu.

Stále presne nevieme, čo sa deje

Vedci len začínajú odhaľovať rozsah vplyvov tepla na mozog, a to nielen z hľadiska rozhodovania, ale aj nálady, emócií a duševného zdravia. Niektorí ľudia sú pritom náchylnejší na teplo ako iní. Starší ľudia, najmä starší ako 65 rokov, sú viac ohrození, pretože ich telo nie je vždy termoregulované. Všetci ľudia, ktorí zmizli v Grécku, boli vo veku okolo 50 rokov a starší.

image

Vlna horúčav v Grécku

Reuters/Stelios Misinas

Veľmi malé deti a tehotné ženy tiež čelia zvýšenému riziku, ako aj deti s už existujúcimi ochoreniami vrátane porúch duševného zdravia. Teplo však môže byť nebezpečné pre každého.

V roku 2016 tím vedcov sledoval 44 vysokoškolákov počas vlny horúčav v Bostone a zistil, že tí, ktorí nemali klimatizáciu, zaznamenali výrazný pokles kognitívnej výkonnosti. „Nikto nie je imúnny voči zdravotným účinkom tepla,“ povedal Jose Guillermo Cedeño Laurent, jeden z autorov výskumu a odborný asistent na Rutgers School of Public Health. 

Ako sa chrániť

Existujú behaviorálne veci, ktoré môžu ľudia urobiť, aby sa ochránili a znížili riziko, hovoria odborníci. Medzi ne patrí necvičiť počas najteplejších častí dňa, namiesto toho ísť v najchladnejších častiach dňa a hľadať tieň, keď je to možné. Pomôcť môže aj nosenie voľného oblečenia a prikladanie ľadových obkladov na hlavu a krk.

image

Vedci vytvorili digitálne dvojča Zeme. Model predpovedá, ako by mohla vyzerať zemeguľa vplyvom klimatických zmien

Pitná voda je životne dôležitá, a to nielen vtedy, keď sa cítiš veľmi smädný. Dôležité je nedostať sa do bodu, kedy telo stráca tekutiny rýchlejšie, ako ich dokáže prijať. Odborníci tiež odporúčajú elektrolytické nápoje, ktoré môžu pomôcť nahradiť časť tekutín stratených potením. Okrem toho je dobré používať aplikácie na zdieľanie polohy.

Z dlhodobého hľadiska je dôležité pravidelné cvičenie – za predpokladu, že nie je vonku počas najteplejších častí dňa – pretože môže pomôcť telu termoregulovať. Odhalenie presných príčin smrti tých, ktorí prišli o život v Grécku, bude nejaký čas trvať, no z tragédií je stále možné vziať si ponaučenie - v extrémnych horúčavách treba myslieť na to, že naše telo nie je stroj.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. jún 2024 15:17