StoryEditor

Lovec búrok pre Brainee: Takmer ma zasiahol blesk, stačilo málo a už by som tu nesedel

Rastislav Orth09.07.2023., 11:44h

Videl som, ako si nadšenci fotia búrku pri elektrickom vedení, hovorí Richard Tóth, lovec búrok, ktorého sme si pozvali na rozhovor do štúdia.

Lajkuj Brainee.sk na

Naháňa búrkové komplexy, a hovorí, že búrky sú jeho vášeň. Ako vyzerá taký výjazd za zlým počasím a aké najväčšie chyby robia ľudia napríklad počas tornád? Dozvieš sa v rozhovore.

Ako si sa dostal k tejto zaujímavej a zároveň nebezpečnej činnosti?

Bolo to cez kamaráta, mohol som mať tak 15 rokov. On sa venoval počasiu a raz ma zobral na výjazd. Sadli sme do auta a vyrazili do terénu a čakali sme na búrku. Najsilnejší zážitok bol, že sme do auta schytali postranný výboj blesku. Elektronika usmažená a my v pohode, ale chvíľu nám trvalo, kým sme sa z toho spamätali. To bol taký impulz, kedy som si povedal, že idem sa o to viac zaujímať.

Aký je tvoj najväčší úlovok?

Môj najväčší úlovok je z roku 2003. Naháňal som vtedy jeden búrkový komplex v Rakúsku. Vtedy tak silno fúkalo, že lámalo elektrické vedenie popri cestách. Podarilo sa mi vidieť naživo sedem centimetrové krúpy. Najhoršie na tom boli potom tie škody, keď som prechádzal cez zničené dediny.

image

Lovec búrok Richard.

Richard Tóth Archív/

Meteorológovia už asi rátajú s extrémnymi prejavmi počasia, čo ľudia?

Problémom je, že ľudia nie sú obozretní. Videli sme to aj pri tornáde, ktoré sa prehnalo obcou Hrušky v Čechách. Tým, že to bolo pre nich niečo nevídané a zaujímavé, tak prestali premýšľať. Na internete sa vtedy objavili zábery, keď si to ľudia natáčali cez okno a to je v podstate hazard so životom.

image

Riadi letovú prevádzku nad Slovenskom: Ako vyzerá moja práca? Dlhoročný výcvik, psychotesty a pravidelné lekárske prehliadky

Išlo ti niekedy o život počas lovenia búrky?

Išlo. Raz som bohužiaľ zanedbal zásady a pravidlá, ktoré ako lovci búrok máme. Zažil som si blízky úder blesku a krokové napätie. Sledoval som jednu búrku, prestal som sledovať situáciu, ktorá sa vyvíjala a za mnou sa tvorila ďalšia búrka. V momente, keď som sa otočil, tak udrel blesk asi sto metrov odo mňa. Bol som zmoknutý lebo pršalo, ľahol som si na zem a mal som dosť. Mal som čo robiť a bol som zároveň rád, že som to prežil. Stačilo málo a už by som tu nesedel. Rešpekt pred búrkami mám fakt obrovský.

image

Počasie sa zbláznilo. Extrémne ochladenie zabíja dobytok, zatiaľ čo teploty v severnom Atlantiku rapídne stúpajú

Ako by som sa mal zachovať počas búrky, keď ma už niekde vonku zastihne?

Základ je sledovať predpovede. Nepodceňovať tú prípravu. Sledovať situáciu dopredu, keď viem, že sa chystám niekam na hory. Keď ťa už zastihne búrka v prírode, ideálne je dostať sa von z toho lesa. V lese rýchlo stratíš orientáciu, nevieš sledovať búrku a nikdy nevieš, ktorý strom trafí blesk. Určite sa vyvarovať skalným previsom. Častokrát sa stáva, že sa ľudia schovávajú pod skalami aby nezmokli. Ten blesk sa k nim po mokrej skale priplazí, to je na tom to zradné a nebezpečné.

Extrémne počasie trápi už aj nás, prečo sa to deje?

Nebudeme si klamať, klimatické zmeny ani nás neminuli. 10-15 rokov dozadu to boli klasické letá, cez deň trochu pieklo, večer prišla búrka a taký príjemný cyklus sa opakoval celé leto. Teraz tu máme dva týždne pomaly 40tky ako na Sahare, je strašne suchý vzduch, potom zrazu je extrémne vlhký – dusno. To je obrovské hromadenie energie ale stále tam nie je to, čo by spustilo búrku. Nakoniec príde frontálny systém, ktorý to nakopne a vznikne obrovský komplex búrok.

image

Dievčatá majú poruchy príjmu potravy, vynecháva im menštruácia. Slovenská fitneska opísala, ako sa pripravuje na súťaže

Si lovec búrok ale bál si sa niekedy búrky?

Strach som mal napríklad predtým ako udrelo silné tornádo v Čechách, pretože my sme tu situáciu sledovali niekoľko dní dopredu. My sme už tú južnú Moravu mali vytipovanú, že sa tam niečo udeje. Samozrejme to, že tam bude tornádo sme vtedy nevedeli. Zvažoval som síce výjazd ale keď som videl parametre ešte asi dve hodiny predtým ako to tam udrelo, tak som si povedal, že to nestojí za to. Jedna vec je pozerať sa na to na papieroch a druhá vec je zažiť takýto extrém naživo. Stále nie sme na extrémne situácie dostatočne pripravení.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:37