KosačkaUnsplash/Andres Siimon
StoryEditor

Americké kosačky a vysávače lístia vytvárajú viac emisií ako autá v celej Európskej únii, konštatuje nová štúdia

Miroslav Kamody07.11.2023., 16:00h

Znie to doslova neuveriteľne, no je to skutočne tak - záhradná technika v amerických domácnostiach sa postarala o také znečistenie, ako všetky autá v Európskej únii.

Lajkuj Brainee.sk na

Niekto si možno pri čítaní nasledujúcich riadkov povie, že je úplne zbytočné, čo robíme pre našu planétu, keď na opačnej strane sveta sa ľudia chovajú úplne inak. A niet sa čomu čudovať - kosačky na trávu, vysávače lístia a ďalšia drobná technika, pomocou ktorej si Američania udržiavajú okolie svojich domov, je z pohľadu životného prostredia jednou obrovskou katastrofou.

Konštatuje to správa, ktorá analyzovala dáta za rok 2020 z americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia. Upozornil na ňu český spravodajský portál ČT24. Pre lepšiu predstavu, tieto americké zariadenia vypúšťajú do ovzdušia takmer 70-tisíc ton oxidov dusíka, ktorú spôsobujú smog.

image

Vedci aj lekári majú hlavu v smútku. Rakovinu má čoraz viac mladých ľudí, nikto nevie zistiť prečo

Neuveriteľné množstvá

Toľko emisií vyprodukuje približne 30 miliónov áut. Pre porovnanie - na Slovensku máme okolo 2,5 milióna áut. Aby toho nebolo málo, táto záhradná technika zároveň uvoľní počas roka okolo tridsať miliónov ton oxidu uhličitého, ktorý sa najviac podpisuje pod otepľovanie planéty. Podľa ČT24 toto množstvo takmer zodpovedá celkovým emisiám tohto plynu pre celý český priemysel.

Aby toho nebolo málo, pri nadmernom užívaní tejto techniky sa uvoľňujú aj jemné prachové častice PM2,5 (menšie alebo rovné 2,5 mikrometra), ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými problémami. Medzi nimi je okrem iného aj vyššie riziko rakoviny. Podľa správy sa Američania len vďaka záhradnej technike postarali o vypustenie 21 800 ton častíc PM2,5 do ovzdušia.

image

Kosačka

Unsplash/Carnaby Gilany

Jednoduché riešenie

Práve toto je hodnota, ktorá zodpovedá znečisteniu z 234 miliónov automobilov za rok. V celej Európskej únii pritom bolo roku 2023 registrovaných 253 miliónov áut. Samozrejme, Spojené štáty sú veľké a štatistiky sa štát od štátu líšia (najhoršie na tom sú Kalifornia, Texas a Florida).

Riešenie je pritom jednoduché - používať stoje s kvalitnejšími spaľovacími motormi, s elektromotormi alebo ideálne s manuálnym pohonom. Ak sa totiž Američania nespamätajú, môžeme tu mať omnoho väčší problém, ako sme si mysleli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 00:44