Čaputová vystúpila na klimatickom summite.Facebook/zuzana Čaputová/
StoryEditor

Čaputová na klimatickom samite: Krízu sme vytvorili my a len my ju musíme vyriešiť

TASR21.09.2023., 09:00h

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v stredu v New Yorku na Samite klimatických ambícií, ktorý sa koná v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo svojom prejave prezentovala kroky na ochranu klímy a znižovanie emisií, ktoré už teraz Slovensko podniká.„85 percent našej elektriny sa už teraz vyrába s nulovými emisiami a zaväzujeme sa k zvýšeniu tohto podielu na 90 percent do roku 2027,“ cituje z jej krátkeho vystúpenia TASR.

Prezidentka ďalej rovnako, ako už vo svojom skoršom stredajšom prejave na Valnom zhromaždení OSN uviedla, že SR zníži do roku 2030 produkované emisie oproti roku 1990 až o 55 percent. Slovensko podľa nej v nasledujúcich siedmich rokoch použije päť percent svojho HDP na dekarbonizáciu ekonomiky a zvýšenie využívania obnoviteľných zdrojov.

„Už v tomto roku prestávame používať uhlie ako zdroj na výrobu elektriny a do troch rokov ho prestaneme používať aj na vykurovanie,“ povedala. Dodala, že v regiónoch, kde sa ťaží uhlie, vzniknú nové pracovné miesta bez využívania fosílnych palív.

Milióny do zeleného fondu

Slovensko podľa prezidentkiných slov bude naďalej podporovať tých, ktorí sú čo sa týka klimatickej krízy najzraniteľnejší. Čaputová podotkla, že od prijatia parížskej klimatickej dohody z roku 2015 vzrástol príspevok Slovenska do takzvaného zeleného financovania takmer päťnásobne. Dodala, že v rokoch 2024 až 2027 poskytne Slovensko do tohto fondu ďalších 2,2 milióna eur.

„V prípade klimatickej krízy nebojujeme s vonkajšou hrozbou. Nie je to meteorit rútiaci sa k Zemi. Je to existenčná kríza, ktorú sme vytvorili a ktorú len my sami musíme vyriešiť,“ dodala.

image

Prezidentka sa vyjadrila k voľbám. Prezradila, podľa čoho by sa mali ľudia rozhodovať

„Som hrdá, že spomedzi všetkých štátov sveta bolo Slovensko vybrané medzi 34 tých, ktoré mali príležitosť zúčastniť sa aj na Summite klimatických ambícií. Je to ocenenie krokov, ktoré už teraz ako krajina robíme pre ochranu klímy a znižovanie emisií,“ napísala po svojom stredajšom vystúpení Čaputová v príspevku na Facebooku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:46