Rakovina je u mladých čoraz častejšiaUnsplash/Louis Reed
StoryEditor

Vedci aj lekári majú hlavu v smútku. Rakovinu má čoraz viac mladých ľudí, nikto nevie zistiť prečo

Miroslav Kamody18.08.2023., 08:00h

Situácia sa zhrošuje, no nikto zatiaľ nedokáže nájsť odpoveď na otázku, prečo sa to deje.

Lajkuj Brainee.sk na

Rakovina je jednou z najhorších diagnóz, ktoré si človek môže vypočuť. Aj keď je možné dostať ju v každom veku, nedávna štúdia odhalila jej rapídny nárast medzi mladými dospelými, čo predstavuje znepokojivú záhadu, ktorú sa musia epidemiológovia pokúsiť vyriešiť, píše portál ScienceAlert.

Výskumníci, ktorí tento znepokojujúci trend pozorujú už nejaký čas, no zároveň potrebujú držať krok s aktuálnymi údajmi, aby videli, ako sa situácia mení, či už k lepšiemu alebo horšiemu. V minulom roku sa pustili do prieskumu, ktorý vychádzal z troch desaťročí globálnych údajov o rakovine.

image

Tento neužitočný orgán nám lekári často odstraňujú z tiel. Ako sa však ukázalo, môže byť účinný v boji proti rakovine

Je to čoraz horšie

Následne zistili, že u dospelých mladších ako 50 rokov sa rakovina od 90. rokov 20. storočia rozvíja čoraz viac. Svoje výsledky publikovali v štúdii v JAMA Network Open. Benjamin Koh, lekár a vedec z Národnej univerzity v Singapure, a jeho kolegovia chceli pochopiť, čo sa v poslednom čase deje, konkrétne v Spojených štátoch.

Výsledky ich novej analýzy ale odrážajú zmeny zaznamenané v zahraničí. Výskum ukazuje, že rakovina u mladých dospelých sa líši od druhov rakoviny postihujúcich rovnaké orgány u starších dospelých. Ide o rozdiely, ktoré ovplyvňujú možnosti liečby, takže musíme pochopiť, ktoré druhy rakoviny ovplyvňujú koho a ako.

image

Rakovina je u mladých čoraz častejšia

Unsplash/Jon Tyson

Okrem globálnych trendov sú údaje o špecifických populáciách užitočné na informovanie o politikách verejného zdravia a prioritách financovania výskumu. Celkovo zostáva vek najväčším rizikovým faktorom rakoviny, choroby hromadiacej genetické mutácie.

Veľká štúdia

To všetko sa teraz deje aj v mladších vekových skupinách a odborníci na zdravie si stále nie sú istí, prečo je to tak. V mnohých krajinách, ale najmä v Spojených štátoch, môže byť rastúca miera rakoviny u mladých dospelých spôsobená celým radom faktorov: zmena stravy, životný štýl a spánkový režim; zvyšujúca sa obezita, užívanie antibiotík a znečistenie ovzdušia.

Medzinárodný prehľad z roku 2022 však naznačuje, že nárast rakoviny so skorým nástupom sa objavil nad rámec zvýšených skríningových programov, ktoré aj tak zriedkavo zahŕňajú ľudí mladších ako 50 rokov.

image

Chceš znížiť riziko rakoviny? Podľa novej štúdie stačí, ak budeš každý deň robiť tieto drobnosti

Aj keď táto nová štúdia nezohľadnila vplyv týchto programov, pri prehľadávaní existujúcich zdrojov údajov poskytla komplexný a aktualizovaný prehľad výskytu rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov v rokoch 2010 až 2019.

Koh a kolegovia identifikovali celkovo 562 145 mladých dospelých v 17 prepojených dátových registroch, ktoré zaznamenávajú nové diagnózy rakoviny v rôznych častiach USA, a použili tieto záznamy na odhadnutie miery výskytu v celej populácii za desaťročie do roku 2019.

Problémy najmä s tráviacim traktom

Incidencia sa vzťahuje na nové prípady diagnostikované v populácii počas určitého časového obdobia. Celkovo sa výskyt rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov zvýšil tak, že v roku 2019 boli diagnostikované ďalšie tri prípady na 100-tisíc ľudí navyše v porovnaní s rokom 2010.

image

Rakovina je u mladých čoraz častejšia

Unsplash/Marcelo Leal

Pohľad na špecifické vekové skupiny a výskyt rôznych typov rakoviny naznačuje základné rizikové faktory, ktoré by mohli prispievať k rastúcej záťaži rakovinou. „Gastrointestinálne rakoviny mali najrýchlejšie rastúce miery výskytu medzi všetkými rakovinami so skorým nástupom,” píšu Koh a kolegovia vo svojom publikovanom článku.

To zahŕňalo rakovinu čreva, najbežnejšiu formu rakoviny tráviaceho traktu u mladých dospelých v roku 2019, a rakoviny slepého čreva, žlčových ciest a pankreasu, ktorých výskyt v skúmanom desaťročí prudko vzrástol.

Potrebujeme vedieť viac

Ľudia, o ktorých by si si myslel, že sú na vrchole svojho života, vo veku 30 až 39 rokov, sú v skutočnosti stále viac postihnutí rakovinou. Výskyt všetkých druhov rakoviny, ale najmä rakoviny gastrointestinálneho traktu, v tejto vekovej skupine vzrástol, keď výskyt rakoviny u starších dospelých buď zostal stabilný, alebo klesol.

image

Hlavným rizikovým faktorom vzniku rakoviny hrdla je orálne uspokojovanie. Predbehlo dokonca aj fajčenie

Toto rastúce zaťaženie gastrointestinálnych rakovín odráža výsledky medzinárodného prehľadu z roku 2022, nedávne údaje z Austrálie a ďalšie štúdie na viacerých kontinentoch. 

Samozrejme, tieto typy štúdií sú len také dobré, aké dobré sú údaje, ktoré majú k dispozícii, takže výsledky nemusia vykresliť celý obraz. „Mohlo dôjsť k nedostatočnému hláseniu alebo nedostatočnej diagnóze medzi nedostatočne obsluhovanými populáciami, ako sú napríklad černosi; preto si tieto výsledky vyžadujú opatrnú interpretáciu,” uzatvárajú Koh a kolegovia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 19:08