Andre (15) and Sofia Oliveira (18)Reuters/
StoryEditor

Prelomový súdny spor je na spadnutie. Šesť mladých klimatických aktivistov žaluje Európsku úniu vrátane Slovenska

Miroslav Kamody28.09.2023., 12:00h

Ak by šestica mladých ľudí na súde uspela, išlo by o prelomové rozhodnutie, ktoré môže úplne zmeniť Európu.

Lajkuj Brainee.sk na

Šesť mladých ľudí tvrdí, že vlády v celej Európe nerobia dosť pre ochranu ľudí pred klimatickými zmenami. Aj preto na Európskom súde pre ľudské práva začne najväčší prípad aktivistov, ktorí žalujú vlády, aby prinútili zasiahnuť proti zmenám klímy. Informovala o tom agentúra AP.

Právne tímy pre 32 krajín – medzi ktoré patrí 27 členských krajín EÚ vrátane Slovenska, Spojené kráľovstvo, Švajčiarsko, Nórsko, Rusko a Turecko – spochybnili prípustnosť prípadu, ako aj tvrdenie, že žalobcovia sú obeťami škôd spôsobených zmenou klímy.

image

Čaputová na klimatickom samite: Krízu sme vytvorili my a len my ju musíme vyriešiť

Mali začať v menšom, tvrdia kritici

Právnici zastupujúci mladých dospelých a detí z Portugalska však uviedli, že národy, ktoré žalujú, nedokázali adekvátne riešiť otepľovanie spôsobené ľuďmi, a preto porušili niektoré základné práva skupiny. Barrister Sudhanshu Swaroop, poradca Spojeného kráľovstva, uviedol, že národné vlády chápu hrozbu zmeny klímy a jej výzvy a sú odhodlané riešiť ju prostredníctvom medzinárodnej spolupráce.

Povedal, že žalobcovia mali najskôr prejsť cez národné súdy a zdôraznil, že keďže nie sú štátnymi príslušníkmi krajín, na ktoré útočia, okrem Portugalska, Európsky súd pre ľudské práva nemôže mať nad nimi právomoc. „Sťažovatelia sa nepokúšali uplatniť, nieto ešte vyčerpať vnútroštátne opravné prostriedky,“ súhlasila Isabelle Niedlispacherová, právna expertka pre Belgicko.

Alison Macdonald v mene mladých ľudí povedala sudcom o naliehavosti riešenia „najväčšej krízy, ktorej Európa a svet pravdepodobne čelili, a že by mali zohrávať väčšiu úlohu pri pomoci kontrolovať emisie otepľovania planéty“. „Nemôže byť v kompetencii štátu, či bude konať, aby zabránil katastrofickému zničeniu klímy,“ povedala.

image

Andre (15) and Sofia Oliveira (18)

Reuters/Pedro Nunes

Porušované práva na život

Hoci sa na národnej a regionálnej úrovni vyskytli úspešné prípady týkajúce sa klímy – mladí ochrancovia životného prostredia nedávno vyhrali podobný prípad v Montane – právny tím aktivistov uviedol, že keďže národné jurisdikcie nezašli dostatočne ďaleko na ochranu ich práv, skupina sa cítila nútená prijať záležitosť súdu so sídlom v Štrasburgu.

Žalobcovia tvrdia, že sú porušované ich práva na život, súkromie a rodinný život a právo na nediskrimináciu, a preto dúfajú, že priaznivé rozhodnutie prinúti vlády zrýchliť svoje klimatické snahy. „Predložili sme dôkazy, ktoré dokazujú, že je v silách štátov urobiť oveľa viac, aby upravili svoje emisie, a oni sa rozhodli, že to neurobia,“ povedal právnik Gerry Liston pre agentúru Associated Press na začiatku celodenného vypočutia.

Rozhodnutia súdu sú pre členské krajiny právne záväzné a ich nedodržanie vedie k tomu, že orgány budú zodpovedné za vysoké pokuty, o ktorých rozhodol súd. „Tento rozsudok by pôsobil ako záväzná zmluva uložená súdom odporcom, ktorá od nich vyžaduje, aby urýchlene urýchlili svoje úsilie o zmiernenie zmeny klímy,“ povedal Liston. „Z právneho hľadiska by to bol prevrat.“

image

VYSVETĽUJEME Osem katastrofálnych povodní len za 11 dní: Čo stojí za intenzívnymi zrážkami, ktoré pustošia svet?

Zásadné rozhodnutie

Liston povedal, že rozhodnutie v prospech skupiny by tiež pomohlo budúcim klimatickým prípadom na domácej úrovni tým, že by poskytlo usmernenia vnútroštátnym súdom. Ale žalobcovia, ktorí majú od 11 do 24 rokov a nežiadajú finančnú kompenzáciu, budú musieť presvedčiť sudcov, že boli dostatočne postihnutí, aby mohli byť považovaní za obete.

Skupina bude tiež musieť súdom dokázať, že vlády majú zákonnú povinnosť zabezpečiť, aby sa globálne otepľovanie udržalo na úrovni 1,5 stupňa Celzia od predindustriálnych čias v súlade s cieľmi parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

„Predložili sme pred súd dôkazy, že všetky štátne klimatické politiky respondentov sú zosúladené s 3 stupňami (Celzia) otepľovania počas života žiadateľov, alebo v prípade niektorých štátov ešte horšie,“ povedal Liston.

image

Európsky súd pre ľudské práva

Reuters/Vincent Kessler

Prípady pribúdajú

Ide o prvý prípad týkajúci sa klimatických zmien, ktorý bol podaný na tento súd. Medzitým však pribudli ďalšie. Dva ďalšie prípady týkajúce sa klímy – jeden od združenia švajčiarskych senioriek proti Švajčiarsku, druhý od francúzskeho zákonodarcu proti Francúzsku.

Rozhodnutie sa neočakáva až o niekoľko mesiacov. Stále nie je jasné ani to, či súd vynesie rozsudok o všetkých troch klimatických prípadoch súčasne, alebo bude rozhodovať zvlásť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 11:24