Sucho v AmazóniiReuters/Bruno Kelly
StoryEditor

Bez vody nie je život. Kvôli suchu v Amazónii zmizli rieky, domáci sa boja o budúcnosť a oblasť sa mení na peklo na Zemi

Miroslav Kamody16.10.2023., 08:00h

Už teraz žijeme podľa scenára zmenenej klímy, ktorý osciluje medzi extrémnymi javmi, ako sú suchá alebo silné dažde, hovoria odborníci z Brazílie. Státisíce ľudí trpia a nič nenasvedčuje tomu, že sa to zlepší.

Lajkuj Brainee.sk na

Komunity závislé na vodných cestách amazonského dažďového pralesa uviazli bez dodávok paliva, jedla alebo filtrovanej vody. Desiatky riečnych delfínov zahynuli a vyplavilo sa na breh. A na vodnej hladine plávajú tisíce rýb bez života. Toto sú len prvé pochmúrne vízie extrémneho sucha, ktoré sa preháňa cez brazílsku Amazóniu, píše AP.

Historicky nízke hladiny vody zasiahli státisíce ľudí a voľne žijúce zvieratá a keďže odborníci predpovedajú, že sucho by mohlo trvať až do začiatku roku 2024, problémy sa ešte zintenzívnia.

image

Český geológ varuje: Smerujeme do doby ľadovej. Prezradil, ako sa to prejaví

Bez vody niet života

„Je to strašná práca, ešte viac, keď je horúce slnko,“ povedal rybár Raimundo Silva do Carmo, ktorý tieto dni hľadá vodu, pre The Associated Press. „Vodu používame na pitie, kúpanie, varenie. Bez vody niet života.“ Joaquim Mendes da Silva, 73-ročný tesár lodí, ktorý žije pri tom istom jazere 43 rokov, povedal, že toto sucho je najhoršie, aké si pamätá.

Deti z oblasti prestali chodiť do školy pred mesiacom, pretože dostať sa do nej po rieke bolo nemožné. Podľa brazílskeho varovného centra CEMADEN zaznamenalo osem brazílskych štátov najnižšie zrážky v období od júla do septembra za posledných 40 rokov.

Sucho zasiahlo väčšinu hlavných riek v Amazónii, najväčšom povodí sveta, ktoré predstavuje 20 percent sladkej vody planéty. 42 zo 62 samospráv v Amazonase vyhlásilo stav núdze. Sucho doteraz zasiahlo približne 250-tisíc ľudí a podľa štátneho úradu civilnej obrany sa tento počet môže do konca roka zdvojnásobiť.

image

Sucho v Amazónii

Reuters/Bruno Kelly

Meteorologické extrémy

Suché obdobia sú súčasťou cyklického vzoru počasia v Amazónii, s miernejšími dažďami od mája do októbra pre väčšinu dažďových pralesov. Už aj tak nízke zrážky tento rok ďalej znižujú dva klimatické javy: El Niño – prirodzené otepľovanie povrchových vôd v oblasti Rovníkového Tichého oceánu – a otepľovanie severných tropických vôd Atlantického oceánu, uviedla Ana Paula Cunha, výskumníčka CEMADEN.

Globálne otepľovanie spôsobené spaľovaním fosílnych palív je pozadím týchto zosilnených javov. Rastúce teploty zvyšujú pravdepodobnosť extrémneho počasia, hoci pripisovanie konkrétnych udalostí klimatickým zmenám je zložité a vyžaduje si hĺbkovú štúdiu.

Napriek tomu, že globálne teploty stále rastú a účinky zmeny klímy sa stávajú závažnejšími, sucho a jeho ničivé dôsledky môžu byť pohľadom do bezútešnej budúcnosti, hovoria odborníci. Priemerná globálna teplota v septembri vystrelila na rekord. V posledných mesiacoch sa veľkými oblasťami Brazílie prehnali zdrvujúce vlny horúčav, hoci bola zima.

image

VYSVETĽUJEME Čo je jav El Niño, ako ovplyvňuje počasie na planéte a prečo sa ho tento rok na Slovensku nemusíme báť?

Záplavy aj suchá

V jeho južnom štáte Rio Grande do Sul si ničivé záplavy vyžiadali desiatky obetí. Suchá sú čoraz častejšie v amazonskej rieke Madeira, ktorej povodie siaha takmer 5-tisíc kilometrov od Bolívie po Brazíliu, pričom štyri z piatich najnižších hladín riek boli zaznamenané za posledné štyri roky, povedal Marcus Suassuna Santos, výskumník z Geological Survey of Brazil.

Hladina Madeiry v Porto Velho je najnižšia od začiatku meraní v roku 1967. Neďaleká štvrtá najväčšia brazílska vodná elektráreň, elektráreň Santo Antonio, tento týždeň zastavila prevádzku pre nedostatok vody. Stalo sa tak prvýkrát od otvorenia v roku 2012.

Ďalej na sever, v povodí rieky Negro, sa objavil iný vzor. Hlavný prítok Amazonky priniesol za posledných 11 rokov sedem najväčších povodní, pričom najhoršie boli v roku 2021. Ale aj rieka Negro tento rok smeruje k historicky najnižším vodným hladinám.

image

Sucho v Amazónii

Reuters/Bruno Kelly

Toto je nový normál

„Už teraz žijeme podľa scenára zmenenej klímy, ktorý osciluje medzi extrémnymi javmi, ako sú suchá alebo silné dažde. To má veľmi vážne dôsledky nielen pre životné prostredie, ale aj pre ľudí a ekonomiku,“ povedala Ane Alencar, vedecká riaditeľka Amazon Environmental Research Institute alebo IPAM, nezisková organizácia.

„Myslím si, že je veľmi vysoká šanca, že to, čo teraz zažívame, je nový normál,“ dodal Alencar. Podľa predpovedí Národného inštitútu pre výskum vesmíru budú do konca roka zrážky podpriemerné. Vplyv sucha sa už šíri za amazonskými vodnými tokmi a do dažďového pralesa.

V lesných oblastiach pozdĺž brehov riek sa hromadí hrubá vrstva lístia, vďaka čomu sú obzvlášť náchylné na požiare, povedala Flávia Costa, výskumníčka z Národného inštitútu pre výskum Amazonky. V štáte Amazonas bolo len v septembri hlásených takmer 7-tisíc požiarov, čo je druhé najvyššie číslo za mesiac od začiatku satelitného monitorovania v roku 1998.

image

VYSVETĽUJEME Prečo sa láme toľko klimatických rekordov naraz? Nemôže za to len globálne otepľovanie, ale aj tieto faktory

Výsledný dym dusí viac ako dva milióny obyvateľov Manausu, ktorí tiež zažívajú úmorné horúčavy. Minulú nedeľu mesto zaznamenalo najvyššiu teplotu od začiatku pravidelných meraní v roku 1910. „Odteraz sa veci zhoršia,“ povedal Alencar.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 20:09