Aké nás čaká leto a ako nás ovplyvní jav El Niňo?Brainee x Canva
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Čo je jav El Niño, ako ovplyvňuje počasie na planéte a prečo sa ho tento rok na Slovensku nemusíme báť?

Miroslav Kamody20.06.2023., 13:00h

El Niño, v preklade aj chlapček, momentálne spôsobuje vrásky na čelách mnohých ľudí. Čo však tento jav skutočne predstavuje a aký má vplyv na na našu planétu?

Lajkuj Brainee.sk na

Pojem El Niño aktuálne straší celý svet. Meteorológovia a iní odborníci varujú pred jeho následkami, no mnoho ľudí presne nevie, čo vlastne predstavuje a aké následky na nás môže mať. Aj preto sa ti ho pokúsime v skratke vysvetliť.

Podľa aktualizovanej prognózy Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) sa významne zvyšuje pravdepodobnosť toho, že sa v druhej polovici tohto roku vyvinie El Niño.

image

Zo zimy rovno do horúčav. Na jar a jeseň zabudnime, varuje klimatológ

Čo je El Niño?

Teplá fáza ENSO (veľký klimatický model El Niño-južná oscilácia) by v takom prípade mala na počasie a klímu v mnohých regiónoch sveta opačný vplyv ako dlhotrvajúca La Niña (chladnejší opak El Niña trvajúci posledné tri roky) a pravdepodobne by výrazne podporila aj nárast globálnej teploty.

Ako píše CNN, El Niño (v preklade chlapček) je klimatický model, ktorý pochádza z Tichého oceánu pozdĺž rovníka a ovplyvňuje počasie na celom svete. Teplá voda je v západnom Pacifiku obmedzená vetrom, ktorý fúka z východu na západ a ženie ju smerom k Indonézii a Austrálii.

Počas El Niña sa však tieto vetry spomaľujú a dokonca môžu meniť smer, čo umožňuje teplejšej vode šíriť sa smerom na východ až do Južnej Ameriky. Spomalenie týchto vetrov môže trvať celé týždne alebo mesiace. Je však dôležité zdôrazniť, že vedci stále hľadajú odpoveď, prečo sa tento fenomén vlastne deje.

Zahrieva atmosféru a mení cirkulačné vzorce planéty

El Niño, jeden z mnohých rozsiahlych modelov počasia, ktoré pôsobia v tandeme pri ovplyvňovaní globálneho počasia, sa vyskytuje v priemere každé dva až sedem rokov. Jeho intenzita je rôzna, no vody východného Pacifiku dokáže otepliť až o štyri stupne oproti priemeru.

Pokiaľ El Niño naberie na sile, zahrieva atmosféru a mení cirkulačné vzorce naprieč celým svetom. V Amerike ovplyvňuje jet stream (úzky pás silného vetra vo vyšších vrstvách atmosféry) nad Tichým oceánom, ktorý následne zosilnie a vrhá častejšie a intenzívnejšie búrky na západ USA, najmä Kaliforniu, a pozdĺž západného pobrežia Južnej Ameriky.

image

Riešenie na všetky problémy ľudstva? Profesor matematiky veril, že stačí vyhodiť Mesiac do vzduchu

Ako však pripomína CNN, atmosféra je niečo ako hra s nulovým súčtom - viac dažďa v Severnej a Južnej Amerike pripadá na úkor daždivej južnej Ázie a Austrálie, ktoré potom trpia extrémnym suchom.

Je známe, že El Niño spôsobuje intenzívne záplavy vo východných častiach Afriky – čo vedie k zosuvom pôdy, nárastu chorôb prenášaných vodou a dokonca aj nedostatku potravín – zatiaľ čo severné a južné časti kontinentu zažívajú veľké sucho.

Kedy sa El Niño vráti?

Silný El Niño ovplyvňuje aj cyklónové obdobia na celej planéte. Čím je Pacifik teplejší, tým viac hurikánov alebo tajfúnov sa vyskytuje. Medzitým sa v Atlantickom oceáne tvorí menej hurikánov, pretože zvýšené vetry na vyšších úrovniach im bránia v rozvoji. Stalo sa to počas hurikánovej sezóny 2015, pričom Pacifik prekonal rekordy, zatiaľ čo Atlantik zaznamenal relatívne pokojný rok.

Počas obdobia máj – júl 2023 existuje momentálne 60-percentná šanca na prechod z ENSO-neutrálneho stavu (ani El Niño ani La Niña) do stavu El Niño, a táto pravdepodobnosť sa zvýši na približne 70 % v období jún – august a na 80 %  v období júl – september, píše na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav.

Vyplýva to z aktualizovanej predpovede, ktorá je založená na výstupoch z globálnych centier WMO pre dlhodobé prognózy, ako aj na expertných odhadoch. Prognózy sa však zatiaľ nedokážu zhodnúť na tom, ako silné bude nadchádzajúce El Niňo a ako dlho bude trvať.

Musíme sa pripraviť na rekordy

„Práve sme zaznamenali osem najteplejších rokov, aj napriek tomu, že sme v posledných troch rokoch zaznamenávali ochladzujúci vplyv La Niña, čo malo efekt na dočasné zmiernenie nárastu globálnej teploty. Potenciálny vývoj fenoménu El Niño v priebehu tohto roka povedie s najväčšou pravdepodobnosťou k novému vrcholu hodnôt globálnej teploty a zvýši šancu na prekonanie teplotných rekordov,“ uviedol generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

image

Veľký sprievodca extrémnym počasím: Čo to je a ako súvisí s klimatickou zmenou?

Treba však dodať, že počasie nie je to jediné, čo El Niňo ovplyvňuje. Teplejšie povrchové vody vo východnom Pacifiku odháňajú studenovodné ryby, ktoré sú chrbticou rybárskeho priemyslu vo veľkej časti Latinskej Ameriky. V skutočnosti si tento jav prvýkrát všimli rybári a pomenovali ho v španielčine „chlapček“ alebo „dieťa Krista“, keďže sa často objavoval okolo Vianoc.

Kedy sa prejaví El Niňo na Slovensku?

Vplyv na globálnu teplotu sa zvyčajne podľa SHMÚ prejaví až v roku po vrcholení javu El Niňo. Preto bude pravdepodobne najzreteľnejší v roku 2024. Vedecko-technický pracovník pre numerickú meteorológiu Jozef Pecho povedal, že potenciálny vplyv El Niňa na leto v tomto roku bude minimálny, prípadne žiadny.

Zvlášť to platí o regióne strednej Európy. „Priame prejavy El Niňo na charakter počasia v Európe zatiaľ nie sú dostatočne preskúmané, avšak objavili sa v súvislosti s výskytom chladnejších zím v severnej Európe a miernejších a na atmosférické zrážky málo bohatých zím v oblasti Stredomoria,” poznamenal.

Jeho vplyv na klimatickú krízu sa skúma

Vplyv klimatickej krízy na El Niño je stále predmetom diskusie. Klimatické zmeny by mohli vplyv El Niña zhoršiť, ukazujú niektoré nedávne štúdie. A hoci je nepravdepodobné, že by sa celkový počet El Niña s otepľovaním planéty zvýšil, zosilnené, iný výskum naznačuje, že takzvané „super“ El Niños budú dvakrát pravdepodobnejšie než doteraz.

Medzi najpravdepodobnejšie vedľajšie produkty globálneho otepľovania patria extrémnejšie zrážky, pretože vyššie teploty môžu zadržať viac vodnej pary v atmosfére. To by mohlo spôsobiť, že povodne spôsobené El Niñom budú ešte ničivejšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 12:25