ĽadovecTASR/AP Photo/Chris Szagola
StoryEditor

Katastrofa nevídaných rozmerov. Antarktické ľadové šelfy miznú pred očami, za 25 rokov stratili cez osem biliónov ton ľadu

Miroslav Kamody13.10.2023., 13:00h

Ľadovce aj ich ochranné šelfy kolabujú. Vyzerá to tak, že masívny vzostup morí je už neodvrátiteľný.

Lajkuj Brainee.sk na

Štyri tucty antarktických ľadovcových šelfov sa od roku 1997 zmenšili najmenej o 30 percent a 28 z nich za ten čas stratilo viac ako polovicu ľadu, uvádza nová štúdia, ktorá skúmala týchto kľúčových „strážcov“ medzi masívnymi ľadovcami zamrznutého kontinentu a otvorenými ľadovcami v oceáne. Informuje o tom agentúra AP.

Zo 162 ľadových šelfov na kontinente 68 vykazuje výrazné zmenšovanie medzi rokmi 1997 a 2021, zatiaľ čo 29 rástlo, 62 sa nezmenilo a tri stratili hmotu, ale nie spôsobom, o ktorom by vedci mohli povedať, že ukazuje významný trend, ukazuje novozrevejnená štúdia v Science Advances.

image

Ovocie mizne zo sadov vplyvom klímy a jeho nedostatok pocíti každý. Slovenská úroda naopak prekvapila

Moria budú stúpať

Tento roztopený ľad, ktorý za ním zvyčajne vytvára väčšie ľadovce, potom smeruje do mora. Vedci sa obávajú, že topenie vyvolané klimatickými zmenami z Antarktídy a Grónska spôsobí nebezpečný a významný vzostup mora v priebehu mnohých desaťročí a storočí.

„Vedieť presne, ako a koľko ľadu sa stráca z týchto ochranných plávajúcich šelfov, je kľúčovým krokom k pochopeniu toho, ako sa Antarktída vyvíja,“ hovorí odborný vedec Ted Scambos z University of Colorado, ktorý nebol súčasťou štúdie.

Scambos povedal, že štúdia poskytuje pohľad na sladkú vodu, ktorá sa topí v Amundsenovom mori – „kľúčovej oblasti Antarktídy pre stúpanie hladiny mora“ – ktorá nielen pridáva výšku oceánu, ale robí ho menej hustým a slaným.

Obrovské ľadovce

Najväčšími vinníkmi boli obrovské ľadovce, ktoré sa v rokoch 1999, 2000 a 2002 odlomili a boli veľké približne ako celý Košický kraj. Ľadové šelfy sú plávajúce rozšírenia ľadovcov, ktoré pôsobia „ako strážcovia brány“ a bránia väčšiemu ľadovcu, aby rýchlejšie tiekol do vody, uviedol hlavný autor štúdie.

image

Ľadovec

TASR/AP Photo/Chris Szagola

Štúdia zistila, že antarktické ľadové šelfy stratili za 25 rokov asi 8,3 bilióna ton (7,5 bilióna metrických ton) ľadu. To predstavuje približne 330 miliárd ton (300 miliárd metrických ton) ročne, čo potvrdzuje aj predchádzajúce štúdie. Ale celkový súčet neukazuje celý príbeh, hovorí hlavný autor štúdie Benjamin Davison, glaciológ z University of Leeds v Spojenom kráľovstve.

Najdôležitejšie sú podľa neho vzorce straty jednotlivých šelfov. Nová štúdia ukazuje hlboké straty, pričom štyri ľadovce stratili na polostrove a západnej strane kontinentu viac ako bilión ton. „Niektorí z nich časom stratili veľa zo svojej hmoty,“ povedal Davison. „Wordie je už sotva ľadová polica,“ varuje.

Masívne úbytky

Ľadový šelf Wordie, ktorý zadržiava štyri ľadovce blízko cípu Antarktického polostrova, sa v roku 1989 zrútil a od roku 1997 stratil 87 percent svojej zostávajúcej hmoty, zistil Davison. Susedný Larsen A stratil 73 percent a Larsen B 57 percent. Najväčší z Larsenových ľadovcových šelfov, Larsen C, stratil 1,8 miliardy ton (1,7 bilióna metrických ton) ľadu, čo je približne jedna osmina jeho hmotnosti.

image

Prelomový súdny spor je na spadnutie. Šesť mladých klimatických aktivistov žaluje Európsku úniu vrátane Slovenska

Najväčšia strata zo všetkých je v ľadovom šelfe Thwaites, ktorý brzdí ľadovec prezývaný Doomsday, pretože sa topí rýchlo a je obrovský. Od roku 1997 šelf stratil 70 percent svojej hmoty – asi 4,1 bilióna ton (3,7 bilióna metrických ton) – ktoré smerovali do Amundsenovho mora.

Ľadové šelfy, ktoré rástli, boli prevažne na východnej strane kontinentu, kde je počasie izolujúce krajinu od teplejších vôd. Tie na východe rástli pomalšie ako šelfy strácajúce ľad na západe. Je ťažké spojiť individuálnu stratu ľadovcového šelfu priamo s klimatickými zmenami spôsobenými človekom, ale očakáva sa stabilné opotrebovanie, ako sa svet otepľuje, varuje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 13:12