Zvykli sme si na misy plné ovocia a zeleniny, ale čo ak sa čoskoro môžu stať minulosťou? Niektoré druhy potravín sa už teraz začínajú vytrácať z európskych sadov a pestovateľských hál. Poľnohospodári však nehlásia dobré správy, ani do budúcnosti.
Ovocie mizne zo sadov – ktoré druhy sa vytrácajú?
Málokto si dnes dopestuje ovocie alebo zeleninu v takom množstve, ktoré by pokrylo spotrebu celej domácnosti. Väčšina z nás je odkázaná na to, čo sa predáva a stalo sa zaužívaným zvykom, že pokiaľ máš chuť na ovocie alebo zeleninu, zabehneš do obchodu alebo na trh a kúpiš si všetko, čo máš rád.
To už ale nemusí platiť a zdá sa, že do budúcnosti bude situácia ešte horšia. Asi nikomu neunikli informácie o tom, ako rekordne horúce bolo toto leto v Európe, ale aj celkovo na svete. Problém s úrodou sa však netýka iba vysokých teplôt, aj keď klimatické zmeny sú jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich pestovanie.
Združenie talianskych farmárov Coldiretti zverejnilo výsledky, podľa ktorých toto leto zmizlo z ich sadov šesť z desiatich hrušiek, teda viac ako polovica. Extrémy počasia decimujú úrodu, ktorá odoláva alebo skôr nedokáže odolať záplavám, krupobitiu, rekordne vysokým teplotám a útokom inváznych druhov hmyzu, z ktorých niektoré druhy patria k významným hospodárskym škodcom.
V porovnaní s minulým rokom, poklesol výnos hrušiek vypestovaných v Taliansku o 63 %, a to znamenalo, že v Európe sa celková ponuka prepadla o 13 %. Podobné výsledky, čo sa týka úrody hrušiek, hlásia aj z Francúzska. Tam úroda klesla o 23 %.
Problémom nie sú len hrušky, v dôsledku nepriaznivých vplyvov počasia poklesla v Taliansku aj úroda vodných melónov, hrozna, marhúľ, paradajok alebo baklažánov. V konečnom dôsledku, hovoríme o tonách potravín, ktoré na našich trhoch chýbajú.
Počasie ovplyvnilo nielen zeleninu a ovocie
Extrémne prejavy počasia sa v Taliansku ukázali aj na nižšej produkcii pšenice a mlieka, ktoré poklesli o 10 % a produkcia hroznového vína až o 14 %, v porovnaní s rokom 2022 – to tvrdí združenie Coldiretti.
Oveľa horšie dopadla produkcia medu. Tá poklesla až o masívnych 70 %, a to preto, že včely sú vyčerpané teplom a nezvládajú opeľovanie rastlín tak, ako tomu bolo v minulosti. Dokonca, v ostatných rokoch sa situácia v niektorých talianskych regiónoch zhoršila ešte viac. Napríklad, regióny ako Toskánsko a Emilia-Romagna vykazovali pokles produkcie medu až o 95 %.
Poľnohospodári síce dnes využívajú moderné technológie v podobe dronov a satelitov, aby zmiernili účinky klímy a šetrili vodou, ale v boji s prírodnými živlami to jednoducho nie je dostačujúce.
Veľkým problémom je nepredvídateľnosť počasia
Nejde len o to, že leto bolo extrémne horúce a suché. Z hľadiska klímy bol rok 2023 pre Taliansko veľmi náročný. Región Emilia-Romagna je dôležitý región vynikajúci pestovaním ovocia. V máji tohto roka ho postihli devastačné záplavy, ktoré zapríčinil tragické úmrtie 15 ľudí.
Dva roky predtým región bojoval s obrovským suchom, takže nepriepustná pôda situáciu rozhodne nezlepšila. Rekordne vysoké teploty zas na iných častiach krajiny spôsobili ničivé požiare a Lombardiu na severe Talianska zasiahli krúpy veľkosti tenisových loptičiek.
Podľa vedcov, tieto extrémy budú častejšie a ešte extrémnejšie. Spôsobila ich ľudská činnosť a tiež správanie sa klimatického javu a fenoménu El Niño.
Nedostatok tovaru potrápil viaceré krajiny
Slabá úroda automaticky znamená, že konkrétnej suroviny alebo surovín bude nedostatok. Okrem toho, že budú chýbať v ponuke obchodov, samozrejme sa zvýši aj ich cena. Problémy s nedostatkom a chýbajúcimi dodávkami viedli začiatkom roka 2023 k prázdnym regálom ovocia a zeleniny v obchodoch Spojeného kráľovstva.
Veľká časť importovaných druhov ovocia a zeleniny v Spojenom kráľovstve pochádza z Maroka a Španielska, ktoré takisto trpeli nezvyčajnými vrtochmi počasia. Dokonca, aj najväčšie britské supermarkety boli nútené obmedziť množstvo nákupu na jedného zákazníka – povolené boli tri kusy na jeden nákup a zákazníka z druhov ako paradajky, papriky a uhorky.
Niektoré obchody dokonca povoľovali len dve položky a obmedzenia platili aj na listové šaláty, karfiol alebo maliny. Británia cez zimu dováža 95 % paradajok. Pestovanie vlastných vo vyhrievaných skleníkoch je energeticky aj ekonomicky náročné.
Čo sa týka leta v Európe, bolo ovplyvnené veľkým suchom a s tým súvisela zas nie veľmi dobrá úroda paradajok. To znamená, že keď nie je dobrá úroda paradajok, problémom sú aj produkty ako kečup alebo hotová pizza.
Záplavy, suchá a horúčavy nepriniesli vhodné podmienky ani pre pšenicu, z ktorej sa vyrába múka, ale aj krmivo pre hospodárske zvieratá. A tým sa celý problém iba prehlbuje a spôsobuje krízu na viacerých úrovniach.
Úroda na Slovensku tento rok v istom zmysle prekvapila
Nie je veľa surovín, o ktorých by sme mohli hovoriť, že sme v ich pestovaní sebestační. Napriek tomu, tohtoročná úroda mnohých prekvapila, našťastie v pozitívnom zmysle. Štatistický úrad SR najprv vydal prvé priaznivé očakávania v súvislosti s hustosiatymi obilninami a pár týždňov neskôr, potvrdil tento trend.
Keďže ide o výsledky štatistického úradu, je tam veľa čísel, ale úplne ti bude stačiť vedieť, že pokiaľ ide o úrodu pšenice, budeme sebestační na 200 % a veľmi dobré výsledky sa očakávajú aj v prípade jačmeňa, repky alebo ovsa. Všeobecne poľnohospodári skonštatovali, že táto úroda bude najlepšia za posledných päť rokov.