Ľadovec súdneho dňaWikipedia/NASA
StoryEditor

Ľadovec súdneho dňa zdvihne hladinu morí o vyše pol metra. Blíži sa katastrofa, je trikrát väčší ako Slovensko

kam07.09.2022., 12:30h

Ľadovec Thwaites môže zásadne ovplyvniť následky klimatickej zmeny, ktoré by boli viditeľné pre všetkých. Hladinu morí môže zdvihnúť až o 60 centimetrov.

Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci na základe nového vedeckého výskumu varujú, že antarktický ľadovec Thwaites, prezývaný aj ľadovec súdneho dňa, sa môže topiť oveľa rýchlejšie, než sa pôvodne očakávalo. Ako informuje portál Business Insider, masa ľadu veľká viac ako tri a pol násobku rozlohy Slovenska, sa doslova drží „na vlásku“.

Podľa výskumov by ľadovec Thwaites mohol po roztopení sa zdvihnúť hladinu morí o 60 centimetrov. Nielen to, ale aj fakt, že Thwaites pôsobí ako nárazník medzi otepľujúcimi sa moriami a oveľa väčším ľadovým príkrovom západnej Antarktídy, mu dáva onú zlovestnú prezývku.

image

Zmena klímy ovplyvňuje aj najvyšší vrch Zeme. Základný tábor pod Everestom presunú z roztápajúceho sa ľadovca

Použili podvodné drony

Nová štúdia pod vedením University of South Florida však zistila, že ľadovec súdneho dňa sa v minulých storočiach topil oveľa rýchlejšie, ako bolo pozorované v posledných rokoch. To znamená, že podobné rýchle tempo ústupu by sa mohlo spustiť aj v budúcnosti.

Vedci sa to naučili tak, že pomocou podvodných dronov prvýkrát zmapovali morské dno pod ľadovcom. Hrebene, ktoré zmapovali, sú podľa tlačovej správy „ako stopa“, ktorá ukazuje, kde sa predtým nachádzala základňa ľadovca. To ukazuje, že v určitom bode za posledných 200 rokov sa zmenšovala dvakrát rýchlejšie, ako bolo pozorované v posledných rokoch.

image

Ľadovec súdneho dňa

Wikipedia/NASA

„Thwaites sa dnes skutočne len tak-tak drží pevniny a mali by sme očakávať, že v budúcnosti uvidíme veľké zmeny v malých časových intervaloch - dokonca z jedného roka na druhý - keď ľadovec ustúpi za plytký hrebeň vo svojom koryte,” povedal Robert Larter, morský geofyzik z British Antarctic Survey, ktorý je zároveň autorom štúdie.

Je to horšie, ako sme si mysleli

Alastair Graham, geofyzik z University of South Florida, ktorý viedol štúdiu, doplnil: „Len malé kopnutie do Thwaitesa by mohlo viesť k veľkej odozve.” Samotná rýchlosť topenia ľadovca súdneho dňa bola predtým zmapovaná pomocou satelitných snímok.

image

Je to čoraz horšie. Hladina svetového oceánu a skleníkové plyny v ovzduší dosiahli vlani nové maximá

Štúdia týchto fotografií v roku 2020 zistila, že Thwaites a jeho sused Pine Island Glacier sa rozpadli rýchlejšie, ako sa predtým verilo, uviedla Susie Neilson pre Business Insider. Thwaites bol čiastočne chránený ľadovým šelfom, no vedci si všimli, že sa jeho stav rýchlo zhoršuje. V decembri minulého roka vedci predpovedali, že tento šelf sa roztopí do piatich rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:13