Na snímke bahno a materiálne škody, ktoré spôsobili záplavy v dôsledku búrky Daniel v líbyjskom prístavnom meste Derna.TASR/AP Photo/Jamal Alkomaty
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Osem katastrofálnych povodní len za 11 dní: Čo stojí za intenzívnymi zrážkami, ktoré pustošia svet?

Miroslav Kamody13.09.2023., 11:00h

Ničivé počasie, záplavy a búrky pustošia rôzne časti sveta. Čo sa deje a prečo nemôžeme len tak jednoducho ukázať na klimatické zmeny?

Lajkuj Brainee.sk na

Médiá po celom svete už niekoľko dní doslova zaplavujú informácie o intenzívnych dažďoch, ktoré pustošia rôzne časti sveta. Z pohľadu obetí je najhoršia situácia v Líbyi, kde si katastrofické záplavy vyžiadali zrejme až 10-tisíc obetí. Ako však pripomína portál NBC News, sú len poslednou zo série intenzívnych dažďov, ktoré za posledné dva týždne zasiahli rôzne časti Zeme.

Za prvých 11 septembrových dní sa na štyroch kontinentoch odohralo osem ničivých záplav. Okrem východnej Líbye zaplavili silné dažde časti stredného Grécka, severozápadného Turecka, južnej Brazílie, stredného a pobrežného Španielska, južnej Číny, Hongkongu a juhozápadu Spojených štátov.

image

VYSVETĽUJEME Čo je jav El Niño, ako ovplyvňuje počasie na planéte a prečo sa ho tento rok na Slovensku nemusíme báť?

Nezvyčajná situácia

„Vidieť, že mnoho nesúvisiacich extrémnych poveternostných udalostí na celom svete v takom krátkom čase je nezvyčajné,” povedal pre NBC Andrew Hoell, výskumný meteorológ z Laboratória fyzikálnych vied Národného úradu pre oceán a atmosféru.

Podobne ako pri mnohých iných formách extrémneho počasia, aj v tomto prípade vedci tvrdia, že s najväčšou pravdepodobnosťou má zásadný vplyv na zrážky zmena klímy. Pochopiť však, o aký vzťah medzi nimi, zrážkami a záplavami, môže byť zložité.

image

Na snímke bahno a materiálne škody, ktoré spôsobili záplavy v dôsledku búrky Daniel v líbyjskom prístavnom meste Derna.

TASR/AP Photo/Jamal Alkomaty

Štúdie vo všeobecnosti ukázali, že globálne otepľovanie zintenzívňuje kolobeh vody na planéte. Vyššie teploty zvyšujú odparovanie, čo znamená, že teplejšia atmosféra môže zadržať viac vlhkosti. V dôsledku toho môžu búrky rozpútať intenzívnejšie zrážky a spôsobiť tak silné záplavy.

Nie je to len zmenou klímy

Treba však dodať, že nie je také jednoduché ukazovať prstom len na zmenu klímy. „Z pohľadu 1000 stôp je určite pravda, že ak máte vyššie teploty, máte viac vodnej pary, a preto môže z oblohy padať viac zrážok,” povedal Hoell. „Ale keď sa pozriete na konkrétnu udalosť a špecifický súbor fyzikálnych procesov relevantných pre túto udalosť, potom je ťažké pripísať každý jeden proces v tomto kauzálnom reťazci.”

image

VYSVETĽUJEME Čo je Golfský prúd a naozaj sa máme obávať, že do roku 2025 skolabuje?

Typy extrémneho počasia, ktoré tento mesiac spôsobili každú z ôsmich katastrofických záplav, mali rôzny pôvod. Bola to stredomorská búrka s názvom Daniel, ktorá spôsobila silný dážď nad stredným Gréckom a Líbyou. Tajfún Haikui a jeho pozostatky zasiahli Hongkong a južnú Čínu rekordnými dažďami.

Prívalové lejaky spôsobili bleskové záplavy v centrálnych a pobrežných oblastiach Španielska, severozápadnom Turecku a tisíce kilometrov ďaleko v brazílskom štáte Rio Grande do Sul. A rýchlo sa pohybujúce búrky nad južnou Nevadou tento mesiac spôsobili bleskové záplavy v celom regióne, zaplavili Las Vegas Strip a uviazli viac ako 70-tisíc ľudí na festivale Burning Man.

image

Na snímke bahno a materiálne škody, ktoré spôsobili záplavy v dôsledku búrky Daniel v líbyjskom prístavnom meste Derna.

TASR/AP Photo/Jamal Alkomaty

Nedostatok údajov aj miestne faktory

Pri stredomorských cyklónoch, ako bol Daniel, nemáme dostatok údajov na pozorovanie posunov v priebehu času. „Naozaj nemáme dostatočne dlhú vzorku alebo záznam, aby sme boli schopní zistiť zmenu, pretože v skutočnosti nie sú také bežné,” povedal Hoell.

V ďalších prípadoch sa zase treba pozerať aj na miestne faktory - morká/suchá pôda či základná topografia oblasti majú obrovský vplyv na vývoj povodní a ich dôsledky. Netreba zabúdať ani na riziko vystavenia ľudí patogénom prenášaným vodou, čo má dôležité dôsledky na prepuknutie smrteľnej choroby.

image

Veľký sprievodca extrémnym počasím: Čo to je a ako súvisí s klimatickou zmenou?

Hoell povedal, že počet ničivých záplav v tomto mesiaci je znepokojujúci, ale dodal, že ho obzvlášť znepokojuje situácia, ktorá sa odohráva v Líbyi. „Keď sa pozriete na škody a množstvo ľudí, ktorí prišli o život, je to nepredstaviteľné.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:47