Hrozí kolaps Golfského prúdu?Unsplash/Andrzej Kryszpiniuk
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Čo je Golfský prúd a naozaj sa máme obávať, že do roku 2025 skolabuje?

Miroslav Kamody30.07.2023., 10:00h

Ak by sa Golfský prúd zastavil, pre Európu by to bola katastrofa. Mnohí vedci však majú o predpovedi o jeho rýchlom kolapse jasný názor.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová vedecká štúdia varovala, že systém teplých oceánskych prúdov Golfského prúdu by sa mohol zrútiť už v roku 2025. Ako informuje BBC, koniec systému, ktorý poháňa atlantické prúdy a určuje počasie v západnej Európe, by pravdepodobne viedol k nižším teplotám a katastrofálnym klimatickým dopadom.

Poprední vedci však majú k štúdii výhrady a tvrdia, že nejde o overenú vedu. Hovoria, že zďaleka nie je isté, že sa systém v tomto storočí zrúti. Najnovšie hodnotenie Medzivládneho panelu pre zmenu klímy dospelo k záveru, že systém známy ako Atlantic Meridional Overturning Circulation (Amoc) by sa v skutočnosti tak rýchlo nezrútil.

image

VYSVETĽUJEME Prečo sa láme toľko klimatických rekordov naraz? Nemôže za to len globálne otepľovanie, ale aj tieto faktory

Golfský prúd slabne

Autor najnovšej štúdie, profesor Peter Ditlevsen z Kodanskej univerzity, pre BBC News povedal, že ďalší vedci varovali pred možným kolapsom Amoc-u. „Existujú obavy, že tento prúd slabne od roku 2004, teda od počiatku jeho meraní” povedal.

Amoc je komplikovaný súbor prúdov, ktoré prinášajú teplú vodu na sever k pólu, kde sa ochladzuje a klesá. Ale ako svetové teploty stúpajú vplyvom globálneho otepľovania, sladká voda sa valí do Amoc-u z topiaceho sa grónskeho ľadovca a iných zdrojov.

image

Golfský prúd

Wikipedia/RedAndr

Ak by sa prúd zrútil, mohol by v Európe znížiť teploty až o 10 až 15 stupňov a viesť k zvýšeniu hladiny morí na východe Spojených štátov. Jeho vplyvom by sa zásadne zmenili aj zrážky na planéte, na ktoré sa v poľnohospodárstve spoliehajú miliardy ľudí.

Vedci sú skeptickí

Naposledy sa Amoc zastavil a znova spustil počas doby ľadovej asi pred 115-tisíc až 12-tisíc rokmi. Nová štúdia publikovaná v Nature Communications použila údaje o teplote povrchu mora siahajúce až do roku 1870 ako spôsob hodnotenia zmeny sily jeho prúdov v priebehu času. Odhaduje sa, že Amoc by sa mohol zrútiť medzi rokmi 2025 a 2095.

Analýza je založená na súčasnom raste emisií skleníkových plynov. Ak by sa emisie začali znižovať, svet by mal viac času na udržanie teplôt pod bodom, pri ktorom by Amoc skolaboval. Vedci vrátane Bena Bootha z Met Office Hadley Center však tvrdia, že závery „majú ďaleko od ustálenej vedy“.

image

VYSVETĽUJEME Čo je jav El Niño, ako ovplyvňuje počasie na planéte a prečo sa ho tento rok na Slovensku nemusíme báť?

„Nemáme dôkazy, ktoré by to potvrdili,“ hovorí profesorka Penny Hollidayová z Národného oceánografického centra. „Vieme, že existuje možnosť, že Amoc by mohol v určitom bode zastaviť to, čo teraz robí, ale je naozaj ťažké mať o tom istotu,“ hovorí.

Klimatický systém je extrémne zložitý 

„Keby sa ma sused opýtal, či sa mám obávať horúčav alebo kolapsu Amocu, povedala by som, že sa bojím teplôt. Vieme, že sa to už deje a bude to ešte horšie,“ povedala. Dôvody pre výhrady mnohých vedcov sú tie, že tvrdia, že autori štúdie urobili sériu predpokladov o tom, ako chápať Amoc.

Klimatický systém je však mimoriadne zložitý a odborníci nemajú všetky dôkazy, ktoré potrebujú na úplné pochopenie celého tohto oceánskeho systému. Predpovede, že by sa mohol zrútiť už v roku 2025 alebo do roku 2095, treba podľa Jona Robsona z Národného centra pre vedu o atmosféru brať s veľkou rezervou.

image

Hrozí kolaps Golfského prúdu?

Unsplash/Callum Galloway

Samozrejme, neznamená to, že štúdia nie je dôležitá alebo že by sa mala zavrhnúť možnosť, že sa Golfský prúd skutočne jedného dňa zrúti a zastaví. „Stále musíme brať vážne myšlienku, že v severoatlantickom klimatickom systéme môžu nastať náhle zmeny. Ale presné predpovede, že sa to stane a v tomto časovom rámci - to musíme brať s určitou skepsou,“ dodáva Robson.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 04:10